14 octubre 2024
spot_img
14 octubre 2024

Una dècada de regnat de Felip VI

L'actual monarca va pujar al tron ​​de la monarquia espanyola el 19 de juny del 2014 després de l'abdicació del seu pare, el rei emèrit Joan Carles I

El rei Felip VI compleix deu anys al tron de la monarquia espanyola. El 19 de juny de 2014 va tenir lloc la seva proclamació, un dia després de l'abdicació del seu pare, el rei emèrit Juan Carlos I. Aquest va deixar el tron ​​després gairebé quaranta dècades de regnat com a conseqüència dels seus escàndols públics i privats.

Encara que el rei emèrit va exercir un paper crucial a la transició d'Espanya cap a la democràcia després de la mort del dictador Francisco Franco, els seus darrers anys de regnat van estar marcats per diversos escàndols: la caça d'elefants a Botswana, el cas Nous (cas de corrupció en què el seu gendre Iñaki Urdangarin, i la seva filla, la infanta Cristina, hi van estar involucrats) o la seva relació sentimental amb l'empresària Corinna Larsen són alguns.

D'aquesta manera, Felip VI va arribar al tron de la monarquia d'Espanya en un moment en què la imatge de la Corona i la seva reputació s'havien deteriorat. Durant el seu discurs de proclamació, el nou rei va destacar la necessitat d'una monarquia renovada, adaptada als temps moderns, i es va comprometre a treballar per la unitat i diversitat d'Espanya

La monarquia espanyola és una monarquia parlamentària, és a dir, que el monarca té un paper principalment cerimonial i representatiu. Per la seva banda, el poder polític recau a les institucions democràtiques i el govern triat pel poble a través de les eleccions

Mentre alguns sectors de la societat recolzen la continuïtat de la monarquia com a símbol d'estabilitat i unitat, altres qüestionen la seva rellevància a l'Espanya moderna i advoquen per un model republicà. Consideren que la monarquia atorga un estatus privilegiat a una família en funció de la seva llinatge, que hi ha una manca de transparència en les seves finances i activitats, i que és una institució costosa econòmicament.

La casa de Borbó

La casa de Borbó és una de les dinasties reals més antigues i prominents de Europa i la casa reial que ha ocupat el tron d'Espanya des de principis del segle XVIII. Felip V va ser el primer monarca Borbó al país, proclamat rei després de la Guerra de Successió Espanyola (1701-1713), un conflicte va enfrontar a partidaris dels Borbons i els Habsburg pel tron ​​espanyol.

Des de llavors, els Borbons han regnat al país. Carles III (1759-1788), Fernando VII (1808, 1813-1833), Isabel II (1833-1868) i Alfons XIII (1886-1931) són els reis de la casa de Borbó que ha tingut Espanya.

No obstant això, hi va haver dos períodes al segle XX en què Espanya no va tenir rei: durant la Segona República Espanyola (1931-1939) i la Dictadura de Franco (1939-1975). El 22 de novembre de 1975, dos dies després de la mort del dictador, Joan Carles I de Borbó va ser proclamat rei.

Joan Carles I va regnar durant gairebé quatre dècades fins que va abdicar el 19 de juny de 2014. El seu fill Felip, llavors príncep d'Astúries, va pronunciar el jurament que recull el article 61 de la Constitució i va ser proclamat rei d'Espanya, amb el nom de Felip VI. La següent a la línia de successió és Leonor, la filla major dels reis actuals Felip i Letizia.

Al llarg dels anys, diversos membres de la família real espanyola han estat involucrats en diversos escàndols i polèmiques, el que ha danyat la imatge de la Corona. Un dels més recents afecta el emèrit Juan Carlos, que es va exiliar Abu Dhabi després de veure's embolicat en una sèrie de problemes fiscals.

Monarquia vs. república

La monarquia i la república són dues formes d'organització política i de govern d'un estat. 

En una monarquia, el cap d'Estat és un monarca, que pot ser un rei o una reina. Sol ocupar el càrrec de per vida i, en molts casos, la posició és hereditària, passant de pares a fills. Hi ha diferents tipus, com la monarquia absoluta o a monarquia parlamentària.

A l'altra banda trobem la república, on el cap d'Estat és un president o presidenta, elegit per un període determinat a través de eleccions o altres processos democràtics. Aquest no hereta la seva posició i es tria en base a vots de la població a de representants elegits.

Ambdues formes de govern tenen defensors i crítics. Els defensors de la monarquia argumenten que aquesta aporta una connexió històrica i cultural profunda amb el passat una nació. Consideren que la figura del monarca pot exercir un paper unificador a la societat i sostenen que la monarquia proporciona estabilitat política.

D'altra banda, els partidaris de la república advoquen per sistemes polítics basats en principis democràtics i digualtat. Consideren que lelecció de líders a través de eleccions és una expressió directa de la voluntat popular, sense dependre de estructures hereditàries com passa a la monarquia.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -