La concentració de pol·len a l’ambient serà superior a la d’anys anteriors a causa de les fortes pluges de les darreres setmanes
Les pluges de març han estat molt intenses i poc habituals. L’aigua acumulada als embassaments espanyols ha augmentat més d’un 20% durant les tres primeres setmanes del mes, quan va ploure el triple del que és habitual per a aquestes dates, segons dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).
Les precipitacions han contribuït a frenar la sequera, però també tindran conseqüències els pròxims mesos de primavera. Com que ha plogut tant, la vegetació ha crescut amb més força, cosa que significa que hi haurà més flors i plantes que produeixin grans quantitats de pol·len.
La pluja s’ha unit a l’augment progressiu de les temperatures, generant condicions ideals per a aquest alliberament de pol·len. Així ho adverteixen diferents investigacions publicades recentment. “La superació de l’extrema sequera i la suavitat tèrmica es tradueixen en intenses pol·linitzacions”, assenyala un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Aquesta situació provocarà que, per a moltes persones al·lèrgiques al pol·len, aquesta primavera sigui una estació difícil. “Aquest 2025, els al·lèrgics podrien experimentar símptomes més intensos i prolongats a causa de concentracions de pol·len superiors al normal”, adverteix l’estudi de la UAB.
Què és la pol·linització i com afecta les al·lèrgies?
El pol·len és una substància microscòpica que les flors alliberen a l’ambient per tal de reproduir-se. Aquesta pols fina és transferida des de l’estam (òrgan floral masculí) fins a l’estigma (òrgan floral femení). Així es produeix la germinació i fecundació d’òvuls de la flor, el que dona lloc a la producció de llavors i fruits.
Hi ha animals, coneguts com agents pol·linitzadors, que s’encarreguen de transportar el pol·len d’una flor a una altra. En altres casos, el pol·len viatja sol a través de l’aire. Quan aquestes partícules que estan a l’aire entren en contacte amb les mucoses de persones al·lèrgiques, el seu sistema immunitari respon.
Encara que el pol·len no és perillós, el cos de les persones al·lèrgiques creu que sí que ho és, i per això n’activa una defensa per protegir-se que produeix símptomes molestos: esternuts, picor d’ulls, nas i/o paladar, congestió nasal, tos, dificultat per respirar, cansament o mal de cap…
Aquesta reacció, coneguda com a rinitis al·lèrgica, pot arribar a interferir en la qualitat de vida de les persones al·lèrgiques.
Com t’afecta aquesta notícia?
Al voltant de vuit milions de persones a Espanya són al·lèrgiques al pol·len i experimenten símptomes durant aquesta època de l’any, segons les últimes dades de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC). L’organització assenyala que el tipus de planta que causa més al·lèrgia a Espanya i a tot Europa és el de les gramínies.
La SEAIC comparteix una sèrie de recomanacions perquè les persones al·lèrgiques puguin suportar millor la primavera. En primer lloc, recomanen consultar els nivells de pol·len a través de la seva pàgina web. Coneixent aquesta informació, hem d’evitar sortir a les hores de màxima concentració, que sol ser entre les primeres hores del matí i de la tarda.
L’organització també recomana mantenir les finestres tancades quan viatgem en cotxe, així com dutxar-nos i canviar-nos de roba en arribar a casa. Hem d’evitar estendre la roba a l’aire lliure, on les peces poden impregnar-se fàcilment del pol·len que va per l’aire.
Finalment, és recomanable fer servir ulleres de sol per protegir els ulls i màscara per protegir nas i boca quan sigui necessari. En casos més severs, hem de consultar amb el nostre metge per si cal que ens recepti algun antihistamínic, un medicament per tractar l’al·lèrgia.
L’ABC de la notícia
Pol·linització: procés en què el pol·len d’una flor es transfereix a una altra, cosa que permet que les plantes es reprodueixin i formin llavors o fruits.
Al·lèrgia: reacció de defensa del sistema immunitari contra substàncies externes que penetren al cos (pol·len, àcars…)
Sistema immunitari: xarxa complexa de cèl·lules, teixits i òrgans que defensa el cos contra infeccions i malalties.
Símptomes: sensacions o molèsties que experimenta una persona i que poden indicar una malaltia o alteració de la salut.