Les Unitats Didàctiques de Junior Report són materials educatius sobre temes d’interès elaborats amb la col·laboració d’experts i institucions especialitzades. Responen als objectius curriculars, permetent als estudiants connectar els continguts amb el seu entorn mitjançant activitats pràctiques i dinàmiques participatives.

Escola i empresa
Aquesta unitat didàctica, elaborada en col·laboració de FemCAT, proposa un recorregut per entendre què aporten les empreses a la societat i quin paper juguen al nostre dia a dia. A través de cinc articles i situacions d’aprenentatge, l’alumnat descobrirà la diversitat del teixit empresarial català, les noves habilitats que es demanen en el món laboral, i com algunes empreses locals fan front a reptes globals tot innovant i tenint cura del planeta. Una proposta per reflexionar sobre el valor social de l’empresa i apropar l’escola a la realitat econòmica del territori.
Articles
- Quin valor aporten les empreses a la societat?
Podem pensar que les empreses formen part d’un univers que no té res a veure amb nosaltres. Però la realitat és que formen part fonamental del nostre dia a dia. - Les empreses al territori: sectors, diversitat i projecció internacional
Una empresa és una organització dedicada a la producció d’alguna cosa o a la prestació d’un servei que cobreix una necessitat determinada. Les empreses tenen l’objectiu de generar benefici econòmic, però alhora tenen importància com a agents socials. - El futur del treball: habilitats clau per als empresaris i emprenedors
El treball del futur no es limita a un únic perfil professional. Tant els emprenedors com els directius d’empreses, els professionals especialitzats i fins i tot els membres d’empreses familiars necessiten desenvolupar habilitats que els permetin adaptar-se a un entorn canviant. - Empreses catalanes que innoven i cuiden el planeta
Avui, moltes empreses catalanes estan apostant per la innovació, no només per millorar els seus productes, sinó també per respectar el medi ambient i generar un impacte positiu en la societat. La innovació és el procés de crear noves idees, productes o maneres de fer les coses que milloren el que ja existeix. - Empreses locals, reptes globals
Avui dia, les empreses han de competir a escala global i adaptar-se a reptes com el canvi climàtic i la digitalització. Les catalanes hi responen amb solucions creatives i sostenibles.
Situacions d’aprenentatge
Situació d’aprenentatge 1: El valor de les empreses a la societat
Repte: Quin valor creieu que tenen les empreses a la societat? Quins beneficis aporten i quines problemàtiques generen?
En aquesta SA us animem a què us informeu sobre el valor de les empreses, tenint en compte tots aquells beneficis que aporten a la nostra societat a la vegada que aportant també una mirada més àmplia on valorar aquells aspectes de la seva existència que no són tan beneficiosos. Des d’aquesta investigació us proposem redactar un article d’opinió en relació amb aquesta temàtica.
Objectius d’aprenentatge:
- Explorar i reflexionar sobre l’impacte i el valor de les empreses a la societat i a nivell planetari
- Desenvolupar habilitats per redactar un article d’opinió en un context real.
- Introducció (20 min):
Lectura conjunta de l’article: Quin valor aporten les empreses a la societat?
Discussió sobre els punts clau de l’article i a la vegada que poder destacar i extreure de l’article tots aquells beneficis que aporten les empreses.
Expliquem el repte i el producte final.
- Seguim investigant (70 minuts):
En grups petits inicien un procés d’investigació sobre l’impacte i el valor de les empreses a la societat per tal d’ampliar el coneixement que ja han adquirit amb la lectura de l’article. És important assegurar que la informació sigui extreta de fonts fiables. Per facilitar marcar el focus de la cerca intenteu que pugui respondre a les següents preguntes:
- Què aporten les empreses a la societat? Per què són importants pel nostre dia a dia?
- Quins inconvenients presenta que l’objectiu prioritari de qualsevol empresa en general pugui ser lucrar-se econòmicament i créixer i ampliar beneficis en el context actual? Què pot passar amb el planeta i amb les condicions del i les treballadores?
- Amb quins reptes s’enfronta l’empresa per tal de poder seguir sent la base de l’economia mundial? Quins canvis s’han de generar?
- Redactem l’article d’opinió (90 minuts):
Pas 1. Reviseu el tutorial i la llista de verificació sobre com redactar un article d’opinió per tenir-ne clara l’estructura i els punts importants a tractar.
Pas 2. Organitzeu, prioritzeu i estructureu tota la informació en relació amb la informació anterior
Pas 3. Redacteu l’article d’opinió i busqueu alguna fotografia que encaixi amb relació a l’article.
- Publicació / difusió (10 minuts)
Un cop passat el filtre del docent, si és possible, poder publicar l’article a aquelles plataformes disponibles per part del centre.
- Debat (35 minuts):
Poder generar un espai on cada equip llegeixi l’article d’un dels grups restants per a apreciar diferències i similitud i posteriorment poder generar un breu debat que permeti extreure conclusions comunes amb relació a la temàtica tractada.
- Reflexió final (15 minuts):
Possibles preguntes de reflexió:
Com heu viscut treballar en equip per redactar un article comú? Avantatges i inconvenients
Després de l’experiència de la SA, a quines conclusions comunes arribeu sobre la temàtica?
Amb quines dificultats us heu trobat a l’hora de redactar l’article d’opinió? Què us ha agradat del procés?
Situació d’aprenentatge 2: Entrevistem a un emprenedor/a o empresari/ària!
Repte: Què porta algú a crear una empresa? Com funciona? Amb quins reptes s’enfronta i quins aprenentatges et porta?
En aquesta SA us animem a mapejar aquelles empreses que tingueu més properes a vosaltres des del vostre entorn proper i des de la cerca a Internet per tal de poder triar-ne una i generar una entrevista que us permeti entendre més el funcionament, reptes i visions darrere de la creació d’una empresa. Des de FemCAT les sessions d’Escola i Empresa també permeten entendre des de dins el món de l’empresa i és una altra opció a l’hora de fer l’entrevista.
Objectius d’aprenentatge:
- Conèixer el funcionament, els reptes i la visió que porta a una persona iniciar una empresa o fer-se càrrec d’una empresa.
- Millora de la comprensió oral, escrita i la redacció.
- Introducció (20 minuts):
Lectura conjunta de l’article: Les empreses al territori: sectors, diversitat i projecció internacional
Generar amb el grup classe un resum dels punts claus de l’article, posant èmfasi en aquelles dades i informació que us sembli més sorprenent o rellevant.
Expliquem el repte i el producte final.
- Elaborem un mapatge i posem-nos en contacte (40 minuts):
Ens dividim en grups i cada grup genera un mapatge d’empreses i persones emprenedores que hi ha al barri / poble o pobles propers a la vegada que un llistat de persones que coneguin que estiguin en contacte amb aquest món, és a dir que siguin persones autònomes, empresàries, etc. Per tal d’organitzar i poder ampliar la riquesa de les entrevistes es pot plantejar que cada grup cerqui i esculli empreses molt diferents entre si. Per exemple:
- Empresa de nova creació
- Empresa familiar
- Cooperativa
- Emprenedor/a o autònom/a
- Empresa multinacional
- …
Una altra opció:
- Sector serveis
- Sector industrial
- Sector turístic
- Sector agrari
- …
Després fem una posada en comú entre els diferents grups per tal de compartir tota la informació trobada i de forma conjunta i amb el suport del docent es reparteixen persones conegudes, i en cas que no n’hi hagi, el llistat d’empreses trobades. Un cop decidit poseu-vos en contacte amb les persones respectives. Poder tenir a mà altres alternatives per si no responen.
En cas de dificultat per a contactar empreses o si el docent ho considera oportú, com a segona opció en paral·lel a l’anterior, es pot participar de les sessions d’Escola i Empresa que organitza FemCAT en què l’alumnat podrà dialogar i entrevistar-se amb una persona que dirigeix la seva pròpia empresa i els podrà explicar la seva vivència, la seva motivació i el seu dia a dia ajudant-los a visualitzar aspectes de la vida a l’empresa i del seu paper en la societat des d’una perspectiva diferent de la qual és habitual.
L’objectiu de la SA es poder apropar el món de l’empresa a l’alumnat des d’una mirada diferent i ambdues opcions (entrevista a un empresari local o participar de les sessions d’Escola i Empresa) permeten fer-ho.
- Preparació de l’entrevista (60 minuts):
Part 1. Aterrem les condicions de l’entrevista amb la persona entrevistada (10’)
És important poder establir dia, hora i canal de l’entrevista.
Part 2. Preparem les preguntes de l’entrevista (50’)
Cada grup aprofundeix en 2-3 temàtiques específiques per a generar entrevistes diverses i riques en aprenentatges i informació. Com que cada empresa serà diferent les temàtiques poden estar repetides si així es decideix. Amb l’acompanyament del docent les reparteixen:
- Què es necessita per crear una empresa
- Valor que aporta a la societat
- Organització interna de l’empresa, funcionament
- Cura del planeta
- Cura dels treballadors i treballadores
- Digitalització i tecnologia
- Valors i pilars de l’empresa
- Finançament
- Altres…?
Un cop repartides les temàtiques per grups, amb la informació de l’article i des del coneixement previ de l’alumnat, cada grup planteja les preguntes que faran a la persona entrevistada. Tingueu en compte que el sector i el servei o necessitat que cobreixi l’empresa pot condicionar molt les preguntes en relació amb les temàtiques de dalt. Penseu preguntes adequades per cada context. L’entrevista ha de durar 20-25 minuts màxim. S’ha d’intentar que l’entrevistat/da doni respostes llargues, i, per tant, s’evitarà fer preguntes que es puguin respondre amb un sí o un no.
- Entrevista (60 minuts)
Part 1. Entrevista (25’)
Cada grup fa l’entrevista, és important prendre notes o gravar les respostes amb el mòbil per poder redactar sense perdre’ns cap detall. Podem fer-ho amb l’aplicació d’una gravadora o amb diverses notes de veu. Consulta com fer una entrevista.
Part 2. Transcripció de l’entrevista (35’)
Una vegada s’ha realitzat l’entrevista, es transcriu l’àudio que s’ha gravat. S’ha d’escriure exactament el que diu l’entrevistat/da, però es poden evitar expressions molt orals o es poden formular bé les frases si algunes no queden clares.
5. Compartim! (40 minuts)
Cada grup presenta i fa un resum de l’entrevista a la resta de l’alumnat, destacant aquells temes més sorprenents o que permeten ampliar el coneixement previ de l’alumnat.
6. Reflexió final (20 minuts):
Possibles preguntes de reflexió:
- Què us ha agradat més del rol d’entrevistador? Què heu après i què és el que més us ha costat? Per què?
- Quina informació us ha sorprès més de les entrevistes?
- Voldríeu o recomanaríeu ser fundadors/es d’una empresa? Per què?
- Què creieu que aporta a la societat?
Situació d’aprenentatge 3: Apliquem les habilitats de l’empresari/ària a l’aula
Repte: Quina activitat generaríeu per treballar a l’aula alguns dels valors que ha de tenir un empresari/ària? De quina forma creieu que es poden practicar per integrar-les?
En aquesta SA us animem a investigar aquelles habilitats que se suposa que ha de tenir un empresari o empresària per tal de poder-les aplicar dissenyant una activitat on creieu que es posin en pràctica i mirant d’aplicar-les també en el procés de generar aquesta activitat.
Objectius d’aprenentatge:
- Aprendre i posar en pràctica totes aquelles habilitats que necessita un empresari per poder estar al càrrec d’una empresa.
- Desenvolupar habilitats per dissenyar una activitat.
- Introducció (40 min):
Lectura de l’article: El futur del treball: habilitats clau per als empresaris i emprenedors
Compartiu els punts claus de l’article a la vegada que poseu èmfasi en totes aquelles habilitats que necessita un empresari per portar l’empresa. Possibles preguntes de reflexió:
- Quines d’entre totes sentiu més importants? Per què?
- En trobeu a faltar alguna?
- Són habilitats que podeu necessitar vosaltres també en el vostre dia a dia? En quin context?
Expliquem el repte i el producte final a l’alumnat.
- Repartim les habilitats (20 min):
Es formen grups petits i de totes les habilitats que apareixen a l’article cada grup se’n queda 2 o 3 com a màxim. Recomanem que siguin habilitats d’àmbits diferents. Com que la idea és que cada grup pugui dissenyar una activitat per treballar-les es poden repetir, ja que la idea és que puguin expressar la seva creativitat.
- Pluja d’idees i esborrany de la proposta (60 min):
A partir de les 2-3 habilitats, cada grup ha de dissenyar una activitat en què treballar-les i posar-les en pràctica de forma directa o indirecta. Pot ser una activitat plantejada en format repte (“teniu 10 minuts per aconseguir…”, etc.), una activitat més acadèmica (“agafeu un objecte qualsevol i prepareu un discurs d’1 min per explicar per què d’entre la resta d’objectes dels teus companys el teu és el millor”, etc.) o si sorgeix la creativitat un joc breu.
Pas 1. Pluja d’idees
Amb tot el grup genereu idees d’activitats en què es tingui en compte les 2-3 habilitats. Un cop les tingueu les prioritzeu i n’escolliu una.
Pas 2. Genereu un primer esborrany
- Definir l’objectiu
- Escriure les 2-3 habilitats que es treballen
- Què vols que aprenguin l’alumnat?
- És una activitat en format repte, un joc breu, una activitat més acadèmica?
- Triar el format
- Pot ser un joc, una fitxa, un debat, un experiment, etc.
- Considera l’edat i el nivell de l’alumnat.
- Establir la durada
- Una activitat breu hauria de durar entre 5 i 15 minuts.
- Disseny activitat, instruccions i preparació del material (60 minuts):
Un cop estigui preparat l’esborrany toca aterrar el que queda de l’activitat com a tal i per facilitar el procés us recomanem que seguiu els següents passos
- Descriure els passos de l’activitat
- Escriu de manera clara i senzilla què ha de fer l’alumnat. Ha d’estar tot aterrat com perquè l’alumnat hi pugui jugar de forma autònoma, sense que els expliquin l’activitat.
- Indica si han de treballar sols, en parelles o en grup.
- Preparar el material
- Llista tot el que necessites (papers, imatges, vídeos, etc.) i prepara el material
- Comprova que tot estigui disponible i en bon estat.
- Juguem! (45 minuts)
És moment de posar en pràctica l’activitat que hàgiu dissenyat amb la resta de l’alumnat. Per facilitar el procés es poden intercanviar les activitats entre grups i que cada grup depenent de la durada en pugui participar d’una o dues.
- Reflexió final (15 minuts):
Possibles preguntes de reflexió:
- Heu sentit que podíeu treballar les habilitats fent l’activitat? De quina forma es treballaven?
- Quines habilitats heu fet servir mentre estàveu dissenyant l’activitat?
- Què és el que més us ha costat?
- Quina habilitat sentiu que és més difícil d’assumir i per què?
Situació d’aprenentatge 4: Cooperativa, un altre model d’empresa
Repte: Què en sabeu de les cooperatives? Creieu que poden ser un model adequat per tenir cura del planeta i innovar?
En aquesta SA us animem a investigar altres models d’empresa posant el focus en les cooperatives per tal de generar una breu exposició oral i visual que permeti entendre de forma més profunda el funcionament d’aquest model a la vegada que valorar-les en relació amb la innovació i la cura de les persones i del planeta.
Objectius d’aprenentatge:
- Conèixer el funcionament i els valors de les cooperatives.
- Millora de la comprensió i expressió oral, escrita i la redacció a la vegada que el pensament abstracte i simbòlic.
- Introducció (30 min)
Lectura de l’article: Empreses catalanes que innoven i cuiden el planeta
Compartir els punts claus de l’article i allò que més els ha captat l’atenció, a la vegada que poder fer una primera reflexió entorn de les següents preguntes relacionades amb la temàtica:
- En què creieu que es diferencien les empreses convencionals respecte a les cooperatives?
- Per què els exemples presents a l’article tenen en compte la innovació i la cura del planeta?
Un cop extrets els coneixements previs de l’alumnat amb relació a les cooperatives, poder presentar el repte i el producte final.
- Investiguem una mica més (60 minuts)
Investigar sobre les cooperatives és molt ampli, per aquest motiu ens dividirem en grups petits i cada grup posarà la mirada en una qüestió diferent. És important consultar fonts fiables en el procés de cerca per a filtrar la informació. Temàtiques a investigar:
- Valors i fonaments de les cooperatives i de l’Economia social i solidària (poder investigar quins són els valors i bases que caracteritzen totes les cooperatives)
- Funcionament de les cooperatives (de quina forma s’organitzen, com prenen les decisions, etc.)
- Comparativa de les cooperatives amb les empreses convencionals (posar el focus en les diferències i similituds entre aquests dos models d’empresa)
- Vinculació de les cooperatives amb la cura del planeta (veure de quina forma cuiden el planeta les cooperatives i estan compromeses amb l’emergència climàtica)
- Vinculació de les cooperatives amb la innovació (veure com incorporen la innovació les cooperatives, si és que ho fan, i de quina forma)
- Mapatge de cooperatives catalanes destacades (poder fer una selecció d’aquelles cooperatives catalanes amb més impacte i que puguin justificar per què d’entre totes les han escollides)
- Ordenem i prioritzem la informació (30 minuts)
Un cop feta la cerca és moment d’organitzar i prioritzar la informació ja pensant en la presentació que es durà a terme a la resta de l’alumnat tant visual com oral. Per tal de fer-ho, seleccioneu i resumiu aquella informació que considereu rellevant i poseu-la en ordre.
4. Integrem el coneixement des del joc! (60 min)
Per a vivenciar i integrar la realitat del món de les cooperatives i de les empreses us proposem el següent joc de rol breu. Cada grup conformarà una petita cooperativa i se’ls plantejarà una situació que hauran de debatre per veure com resolen per tal de posar-se també a la pell dels empresaris.
Presentació del cas: Incorporar nova tecnologia (IA)
Context: Una cooperativa de serveis educatius valora integrar eines d’Intel·ligència Artificial per automatitzar part de l’atenció a les escoles i millorar l’anàlisi de dades.
Decisió clau: Apostem per innovar amb IA, tot i que pot implicar formació intensiva i repensar processos interns?
Aspectes a debatre:
- Resistència al canvi dins l’equip, què pot suposar per un equip aquest canvi
- Avantatges a llarg termini de la incorporació de la IA
Deixar un espai de 25 minuts per tal que cada grup investigui sobre els punts a debatre davant de la situació plantejada. És important que puguin agafar arguments per tal de prendre una decisió responsable i pensant en el bé de la cooperativa i dels seus integrants. Els següents 10 minuts la idea és que puguin discutir i posar-se d’acord amb la decisió presa posant per escrit arguments sòlids que la defensin i tenint clar també quines dificultats o complicacions pot suposar.
Els últims 25 minuts la idea és poder posar en comú les conclusions a les quals ha arribat cada equip i així valorar diferència i punts en comú.
5. Preparem la presentació oral i visual (60 minuts)
Cada grup a partir de la informació trobada sobre les cooperatives i de l’activitat anterior ha de pensar i cercar 2-3 imatges de suport simbòliques que puguin representar la informació que volen transmetre. Per exemple, si resulta que els que han investigat els valors de la cooperativa han trobat que la cooperativa posa les persones al centre es pot buscar una imatge d’un cor o d’un conjunt de persones abraçant-se per simbolitzar-ho.
Un cop fet, és important preparar-se i practicar la presentació i mirar que totes les persones del grup participin de la presentació que no ha de durar més de 5 minuts. La presentació ha d’incloure l’explicació dels punts claus que han decidit ressaltar de la cerca que han fet i dels aprenentatges extrets del joc de rol anterior a la vegada que poder justificar les imatges escollides.
6. Presentació (45 minuts)
Cada grup fa la presentació a la resta de l’aula.
7. Reflexió final (15 minuts)
Possibles preguntes de reflexió:
- Què és el que més us ha sorprès de les cooperatives a l’escoltar la resta de presentacions?
- Quins avantatges i inconvenients creieu que té el model cooperatiu?
Situació d’aprenentatge 5: Siguem emprenedores i emprenedors!
Repte: Us animeu a crear una empresa? Com genereu una idea de negoci que permeti aportar un servei necessari per la societat?
En aquesta SA us animem a treballar el primer pas per generar una empresa, que és poder trobar a partir d’una problemàtica o necessitat social una idea de negoci que permeti resoldre aquesta necessitat. Per tal de poder-la presentar, elaborareu en elevator speech davant de la resta de l’alumnat i decidireu quina de totes les idees donaríeu suport.
Objectius d’aprenentatge:
- Conèixer les problemàtiques socials existents properes a l’alumnat.
- Desenvolupar habilitats creatives per trobar una idea de negoci i habilitats comunicatives per tal d’explicar-la de forma atractiva
- Introducció (30 minuts)
Lectura en grup de l’article: Empreses locals, reptes globals
Resum dels punts clau de l’article, a la vegada que poder introduir i reflexionar sobre preguntes en relació a l’article per tal de presentar el repte:
- Per què existeixen les empreses? Què cobreixen?
- Us veieu creant una empresa? Què creieu que es necessita per començar?
Compartim el repte i el producte final.
- Fem volar coloms (30 minuts)
Tota empresa comença inicialment per una idea. És moment de fer volar coloms. Ens dividim en grups i cada grup pensa en quatre o cinc idees. Per tal d’assegurar que estiguin connectades amb la nostra realitat és important que puguin respondre a les següents preguntes:
- Quina necessitat voleu cobrir amb la vostra idea? Com ajudarà o contribuirà al benestar de les persones o social?
- Quin impacte voleu que tingui?
- És original la idea o ja existeix? Si ja existeix, quin tret diferencial podeu aportar?
- Analitzem la idea de negoci (60 minuts)
Per tal de poder tenir una bona idea de negoci seguiu els següents passos.
Part 1. De totes les idees escollir-ne dues
És important poder tenir en compte l’impacte que té la idea o el benefici i a a la vegada cregueu que sigui viable portar-la a terme.
Part 2. Estudi de mercat
Poder veure de les dues idees escollides si realment és quelcom que les persones estarien disposades a comprar més enllà que considereu que cobreix una necessitat. Hi ha inversors que abans de llançar-se paguen grans estudis de mercat. Però si no es té pressupost, com seria en aquest cas, també és possible fer alguna enquesta pròpia o parlar amb les possibles persones compradores, per a veure si estarien interessades. Tingueu en compte que si cobreix una necessitat real és més fàcil que floreixi el negoci.
També és important analitzar la possible competència, és a dir, empreses que ja estan venent idees similars a les teves i veure en què us podeu diferenciar d’elles.
De les dues opcions és important triar-ne una.
- Aterrem la proposta (60 minuts)
Cada grup, un cop triada la seva idea de negoci, haurà de redactar el propòsit i la missió de l’empresa.
El propòsit, associat a la pregunta per a què, és a dir el motiu pel qual el projecte existeix, ha de donar resposta a les següents preguntes:
- Què fa la vostra empresa?
- Quin impacte està generant l’empresa en les seves persones usuàries?
- Què canvia en elles quan gaudeixen del producte o servei?
- Què fa la vostra empresa que ningú més pot fer de la mateixa manera?ç
La missió, associada al com, és a dir, de quina forma es treballa com arribar al propòsit, ha de respondre a les següents preguntes:
- A quines persones ajudem?
- De quina manera els ajudem?
- Quina solució o eina els proporcionem?
- De quina manera la proposta de l’empresa canvia la vida de les persones usuàries?
5. Preparem i practiquem l’Elevator Speech (60 minuts)
L’Elevator Speech és una presentació ràpida i impactant que dura menys d’un minut. Serveix per explicar una idea important de manera clara i interessant, amb l’objectiu de captar l’atenció i generar interès en poc temps. En aquest cas en farem ús per vendre la vostra idea de negoci a un grup d’inversors (l’alumnat).
És moment que cada grup es prepari el seu propi elevator speech que no pot durar més d’un minut. Redacteu-lo per tal de poder-vos-el aprendre. Serà clau veure com transmetre l’essència del projecte, l’impacte que pot arribar a tenir entre d’altres. Un cop fet dediqueu el temps de practicar-lo, pot estar exposat per més d’una persona de l’equip.ç
6. Elevator Speech (40 minuts)
Pas 1. Cada grup presenta la seva idea de negoci
Pas 2. Cada grup valora aquella idea que més els hagi convençut per invertir. És important que justifiquin per què l’han triat respecte a la resta.
Pas 3. Votacions i equip guanyador
6. Reflexió final (20 minuts):
Possibles preguntes de reflexió:
Després de la SA, què en penseu dels empresaris/àries, us agradaria ser-ne un/a?
Què us ha agradat més d’aquesta SA? Què heu après?
Què és el que més us ha costat?
Guia Docent
1. Presentació de la situació d’aprenentatge
Es descriuen cinc situacions d’aprenentatge per explorar la riquesa de tot allò que les empreses aporten a la societat
A continuació, es descriuen cinc situacions d’aprenentatge per explorar la riquesa de tot allò que les empreses aporten a la societat, tenint en compte els reptes actuals als quals s’enfronten.
Cada situació d’aprenentatge aporta una dimensió diferent tenint el model d’empresa com a base, integrant habilitats de recerca, síntesi, comunicació, creativitat i reflexió crítica. Aquestes activitats estan dissenyades per ser atractives, participatives i interdisciplinàries, facilitant un aprenentatge significatiu i contextualitzat amb un tema tan actual com és el món de l’empresa.
És apte per a cursos de secundària, amb una especial rellevància per a assignatures com Ciències Socials/Història, Economia, Geografia, Tecnologia, Ètica i valors, Ciències Naturals, Educació Visual i Plàstica i Llengua i Literatura. Fomenta competències transversals com la capacitat d’investigació, el pensament crític, l’autoconeixement i el treball en equip. S’estima que la seva implementació requereix aproximadament 21 hores, però la durada pot ajustar-se segons les necessitats i objectius de cada grup i docent.
Un viatge apassionant per descobrir la importància i els reptes actuals de l’empresa. Estàs preparat per aquesta immersió activista, social i constructiva?
2. Objectius d’aprenentatge
És important compartir els objectius d’aprenentatge al començament i assegurar-se que l’alumnat els compren.
En aquestes situacions d’aprenentatge destaquen els següents objectius:
Explorar i comprendre de forma més profunda el món de l’empresa i de l’empresari/ària i la importància del compromís de les empreses amb relació a la cura del planeta i de les persones per a seguir creixent com societat.
Desenvolupar habilitats de recerca, síntesi d’informació i presentació visual per explorar tot el món de l’empresa.
Fomentar la creativitat i la consciència ambiental i emprenedora mitjançant la creació de projectes tenint present la mirada moderna i la perspectiva de l’alumnat en tot el procés.
3. Recursos
Es recomana la consulta dels següents recursos per aprofundir en la comprensió i exploració de l’ecologia integral
Lectures i articles:
- Quin valor aporten les empreses a la societat?
- Les empreses al territori: sectors, diversitat i projecció internacional
- El futur del treball: habilitats clau per als empresaris i emprenedors
- Empreses catalanes que innoven i cuiden el planeta
- Empreses locals, reptes globals
Materials i recursos pràctics:
Fulls de treball amb preguntes guia per a la visita a l’exposició.
Espai a l’escola per a l’exposició dels projectes visuals.
Projector o pantalla per a les presentacions visuals.
Accés a l’exposició sobre el món del lleure.
4. Seqüència de les activitats i avaluació
Tot seguit es presenta un breu resum de cada activitat.
A la taula següent figura una proposta orientativa de la temporització de les activitats:
Activitat 1 | Activitat 2 | Activitat 3 | Activitat 4 | Activitat 5 |
4h | 4h | 4h | 5h | 5h |
Activitat 1: El valor de les empreses a la societat
Aquesta situació d’aprenentatge convida els estudiants a reflexionar sobre el valor de les empreses en la societat, analitzant tant els beneficis com els impactes no tan positius. Després de llegir i discutir un article introductori, els alumnes investiguen en grups petits sobre el tema, responent preguntes clau sobre el paper econòmic i social de les empreses. A continuació, redacten un article d’opinió seguint una estructura guiada i l’acompanyen amb una imatge representativa. Després de la revisió docent, es publica si és possible. Finalment, es genera un debat per comparar perspectives i una reflexió final sobre l’aprenentatge i el treball en equip.
Proposem una graella d’avaluació per a les habilitats socioemocionals, que es pot utilitzar tant per a l’autoavaluació com per a l’avaluació per part dels altres durant el projecte: Rubrica d’avaluació de les habilitats socioemocionals
Activitat 2: Entrevistem a un emprenedor/a o empresari/ària!
Aquesta situació d’aprenentatge convida els estudiants a investigar sobre la creació i el funcionament d’una empresa mitjançant entrevistes a emprenedors o empresaris. Primer, llegeixen i debaten un article introductori. Després, fan un mapatge d’empreses properes i seleccionen una per entrevistar. Preparen preguntes segons diferents temàtiques i estableixen les condicions de l’entrevista. Un cop realitzada, transcriuen les respostes i elaboren un resum. Finalment, exposen els aprenentatges obtinguts a la classe i reflexionen sobre l’experiència d’entrevistar i el valor de l’emprenedoria.
Activitat 3: Apliquem les habilitats de l’empresari/ària a l’aula
Aquesta situació d’aprenentatge convida els estudiants a investigar i aplicar les habilitats clau d’un empresari mitjançant el disseny d’una activitat pràctica i vivencial per colaborar a integrar aquestes habilitats. Primer, llegeixen un article sobre el tema i debaten les habilitats més importants. Després, en grups petits, seleccionen 2-3 habilitats i creen una activitat per treballar-les. Un cop dissenyada, detallen instruccions i preparen el material necessari. Posteriorment, posen en pràctica les activitats amb la classe, intercanviant propostes entre grups. Finalment, reflexionen sobre les habilitats treballades i el procés de creació de l’activitat.
Activitat 4: Cooperativa, un altre model d’empresa
Aquesta situació d’aprenentatge convida els estudiants a explorar el model de les cooperatives i el seu impacte en la innovació i la sostenibilitat. Primer, es llegeix un article sobre empreses que cuiden el planeta i es debat sobre les diferències entre cooperatives i empreses tradicionals. Després, en grups, investiguen aspectes clau com els valors, el funcionament i la vinculació amb la innovació i el medi ambient del model cooperatiu. Amb la informació recollida, organitzen i preparen una presentació oral i visual amb imatges simbòliques. Finalment, es fan les exposicions i una reflexió conjunta sobre els avantatges i desafiaments del model cooperatiu.
Activitat 5: Siguem emprenedores i emprenedors!
Aquesta situació d’aprenentatge guia els estudiants en el procés de generar una idea de negoci a partir d’una necessitat social, treballant habilitats com la creativitat, l’anàlisi de mercat i la comunicació. Es comença amb la lectura d’un article per reflexionar sobre el paper de les empreses. Després, en grups, es generen idees i es tria la més viable, investigant la seva viabilitat i redactant el propòsit i la missió de l’empresa. Finalment, es prepara i practica un Elevator Speech per presentar la idea de manera impactant davant la resta d’alumnes, qui faran de possibles inversors i votaran la millor proposta.
—
Afegir guia de com fer una entrevista o llista de verificació?
Llista de Verificació per al Treball en Grup | Si/No |
Cada membre del grup ha estat assignat a una temàtica específica per investigar. | |
El grup està treballant de manera col·laborativa i fomentant la participació de tots els membres. | |
S’està utilitzant una combinació de recursos i fonts fiables per obtenir informació sobre la temàtica assignada. | |
S’ha realitzat una recopilació adequada d’informació sobre la temàtica, incloent dades rellevants i esdeveniments clau. | |
Els membres del grup han compartit les seves idees i opinions sobre el que hauria de tenir l’exposició, tant individualment com en parelles i en el grup de 4 persones. | |
S’ha pres una decisió final sobre el contingut, el format i els recursos que s’utilitzaran a l’exposició. | |
S’ha realitzat una planificació clara sobre la divisió de tasques i responsabilitats per a la creació de l’exposició. | |
El grup està treballant de manera eficient i aprofitant el temps de manera adequada per completar les tasques assignades. | |
Es fomenta la comunicació efectiva i la resolució de conflictes constructiva dins del grup. | |
El grup està realitzant revisions i correccions necessàries per assegurar la qualitat i la coherència de l’exposició. |
5. Idees per la implementació d’aquesta situació d’aprenentatge
Expressa les teves expectatives de treball a l’alumnat.
És important que sàpiguen que s’espera d’ells i elles en tot moment perquè d’aquesta manera podràs fer comentaris positius o de millora en les accions i actituds que tenen.
Utilitza un temporitzador pels moments de treball autònom. Per treballar de forma eficaç i aprofitar el temps a l’aula, suggerim utilitzar un temporitzador que mostri el temps disponible per fer la tasca encomanada. Aquest ha de ser visible per tothom.
Comprova que l’alumnat ha entès la tasca. Quan expliquem un procés o una activitat és important comprovar què ha entès l’alumnat. Per això, suggerim aplicar una tècnica de verificació de la comprensió. Pregunta al grup classe què ha entès i demana que detallin, entre tots i totes, que hauran de fer en la present activitat. Així, podràs recopilar informació, resoldre dubtes i emfatitzar allò que creguis necessari.
Comparteix els objectius de l’activitat. És crucial que l’alumnat sigui conscient de quins són els objectius d’aprenentatge de la sessió perquè sàpiguen què esperem d’ells i elles. T’animem a projectar-los a la pissarra i llegir-los conjuntament.
Dedica uns minuts a cada grup. Quan fem treballs autònoms i complexos, sobretot de creació de productes finals, recomanen dedicar un mínim de 5 minuts a cada grup per ajudar-los a organitzar les parts del producte, així com resoldre possibles dubtes. És probable que l’equip que més dificultats tingui sigui el que menys dubtes pregunti. Cal demanar-los que t’expliquin què han de fer i com ho faran. Això pot ajudar-te a veure on tenen més dificultats.
Reparteix rols de treball. Quan fem treballs autònoms pot ajudar-te repartir rols amb tasques ben definides. Aquí et deixem algunes idees:
Sheriff: seguiment del pla de convivència i control de normes.
Rellotger: control del temps quan s’assignin tasques a fer durant la classe.
Altruistes i cercadors: experts en un tema, necessitats d’ajuda en un tema.
Secretari: apunta deures o tasques i els revisa si s’han fet.
Emprenedor: recull propostes d’interès (temàtiques d’aprenentatge, dinàmiques, jocs, premis…).
Advocat: mediador de conflictes.
Periodistes o curiosos: porta una notícia setmanal per comentar amb la classe.
Sublevat/da o detectiu o crític: recull de manera anònima en una capsa les queixes, comentaris, etc. de la classe i ho fa arribar al professor/a.
L’avaluació s’enfoca de manera competencial i no només amb un objectiu qualificatiu. S’aconsella tenir en compte el procés partint d’una avaluació inicial com a contínua i final, així com també realitzar autoavaluació i coavaluació per part de l’alumnat.
Finalment, es suggereix etiquetar els perfils de Junior Report (Twitter: @JuniorReportCAT i Instagram: @junior_report)
Unitats Didàctiques relacionades
FEMCAT

Oikocredit
Alternativas Económicas