16 juny 2024
spot_img
16 juny 2024

Verdures per combatre el canvi climàtic

Consumir menys carn i equilibrar la dieta és beneficiós per a la teva salut, però també per al medi ambient

Cadascuna de les decisions que prenem en el nostre dia a dia conseqüències: quins productes consumim, com ens desplacem, quines iniciatives donem suport Algunes ens afecten directament, però altres ho fan de forma indirecta i a llarg termini.

Una de les nostres costums o hàbits que un impacte més gran, tant per a nosaltres com per al planeta, és la nostra dieta.

Reduir la carn i els làctics que consumim pot ajudar-nos a combatre el canvi climàtic, segons diverses organitzacions internacionals com les Nacions Unides i el Grup Internacional d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC).

I si ens veiem capaços, també podem seguir una dieta vegetariana o vegana. Segons un estudi de la Universitat d’Oxford, aquestes dietes generen la meitat d’emissions de diòxid de carboni que una dieta rica en carn, especialment carn vermella.

 

 

Es consumeix més carn que mai

El consum de carn va contribuir en l’evolució del cervell dels éssers humans, segons indiquen alguns estudis científics. No obstant això, el desenvolupament industrial i tecnològic ha provocat que ara es consumeixi més carn que mai.

En els últims 50 anys, el món ha passat de consumir 70 milions de tones de carn a 330 milions de tones cada any, segons dades de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).

Aquest augment en part s’explica pel creixement de la població i el desenvolupament econòmic d’algunes regions. Però la veritat és que en alguns països es consumeix molta més carn de la necessària.

Aquest increment està afectant negativament el planeta. Actualment, la ramaderia produeix el 14,5% de les emissions contaminants generades per activitats humanes. És més de la meitat dels gasos produïts per la indústria alimentària, que genera un 25% del total.

A més, no tota la carn contamina igual. Les vaques són els animals que més gasos emeten seguides pels porcs, els búfals i els pollastres. Consumir peix contamina menys.

Les vaques són l’animal de granja que més gasos d’efecte hivernacle emet a l’atmosfera (FAO)

 

La vedella, la carn menys sostenible

Els animals necessiten espai per créixer, menjar i aigua per alimentar-los i, en ocasions, energia per a mantenir-los calents a les granges.

Per exemple, per produir un quilo de vedella es necessiten uns 15.000 litres d’aigua mentre que un quilo de blat necessita deu vegades menys, segons un estudi de la Institució d’Enginyers Mecànics del Regne Unit.

També es necessita una gran extensió de terra perquè els animals pasturin. Com a conseqüència, la tala d’arbres per aconseguir zones de pastura és la principal causa de desforestació a l’Amazones.

D’altra banda, les vaques són les principals responsables de l’emissió de metà, un gas molt perjudicial per al planeta. El generen en els seus estómacs durant la digestió i, quan l’expulsen, s’afegeix a la resta de gasos d’efecte hivernacle.

La femta d’alguns animals, si no es tracta, poden contaminar l’aigua subterrània que fem servir per beure. A Espanya, per exemple, s’han detectat aqüífers contaminats a prop de les granges de porcs.

 

Per a alguns experts, el problema no és tant el consum de carn sinó la quantitat de combustibles fòssils que s’utilitzen en el transport i en la producció d’energia. Per això, insisteixen en el més urgent és que els països aprovin lleis i impostos per reduir el seu ús.

Si després d’informar-te i analitzar la situació decideixes menjar menys carn, o fins i tot adoptar una dieta vegetariana o vegana, és important que visitis a un especialista en nutrició perquè no et falti cap nutrient.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -