7 desembre 2023
spot_img
7 desembre 2023

El veritable preu de l’energia

El gas i l’electricitat són productes que paguem de manera molt diferent de la resta: és important entendre’ls per aprendre a estalviar

Per Enric Ventura

L’energia és cara“: moltes persones ho pensen cada vegada que reben la factura de la llum. Però això no passa quan comprem menjar, perquè sabem que hi ha aliments més cars i d’altres més assequibles.

El motiu és que paguem l’energia i els aliments de manera molt diferent. Al supermercat veiem quant val cada producte i anem sumant, però no podem calcular el preu del gas o de l’electricitat de la mateixa manera.

Llavors, com sabem si l’energia és cara?

https://www.facebook.com/277192718570/videos/10153561932073571/

A dos euros de l’Edat Mitjana

La facilitat amb la qual pitgem un interruptor i al moment s’encén la bombeta ens fa pensar que la llum elèctrica és tan natural com la del Sol. Però la realitat és força diferent. Per tenir llum fan falta una sèrie d’equipaments que generen energia i una xarxa de distribució que la reparteix.

Si dividim l’import total de la factura de la llum entre el nombre de dies que comprèn, veurem que la despesa diària és d’uns dos euros. Aquest és el preu diari que ens separa de l’Edat Mitjana, de viure depenent del cicle solar.

També podem calcular el preu de les nostres accions quotidianes. Si sabem el preu del kWh i la potència de cada electrodomèstic, podem multiplicar la tarifa pel temps que el fem servir i saber quant val posar una pizza al forn, per exemple.

 

Escalfar, més car que il·luminar

Per estalviar, ens cal saber què gasta més. Podem apagar els aparells en stand by o els llums menys necessaris, encara que representen un percentatge molt petitó del nostre consum.

On sí que podem estalviar és amb electrodomèstics com la rentadora: gasta molt més un programa d’aigua calenta que rentar en fred. Això és perquè els processos per generar escalfor acostumen a consumir molta energia, com passa amb una assecadora o un forn.

Per això és important tenir electrodomèstics de baix consum. L’eficiència se’ns indica amb un codi de colors i lletres, del verd al vermell i de la A+++ a la G.

Els electrodomèstics més eficients solen ser més cars, però si els fem servir molt ens poden sortir a compte.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -