16 juny 2024
spot_img
16 juny 2024

Videojocs per combatre la depressió i l’ansietat

Alguns videojocs permeten millorar la salut mental dels jugadors

Per Laura Andrés Tallardà

Els videojocs ens permeten oblidar-nos de la realitat que ens envolta durant uns instants. Creen un parèntesi, durant el qual podem viatjar a altres llocs sense perdre’ns a nosaltres mateixos.

En els videojocs es crea un entorn amb unes regles clares en el qual podem desembolicar-nos sense les pressions pròpies de la vida quotidiana. Tot i que hi ha els qui pensen que els videojocs provoquen aïllament o poden generar addicció, aquests també poden tenir efectes molt positius.

Està demostrat que els videojocs ens poden ajudar a combatre la depressió o l’ansietat, a més d’ajudar-nos a relacionar-nos millor. Hi ha diferents videojocs que permeten entendre millor la depressió i l’ansietat a través d’un protagonista que ha d’evitar obstacles físics i emocionals.

 

Millorar la salut mental a través de videojocs

IThrive Games Foundation és una organització sense finalitats de lucre que té com a objectiu millorar la salut mental dels adolescents a través dels jocs i de l’educació.

També està treballant en un nou videojoc mòbil per a adolescents que pateixen ansietat. IThrive espera provar el joc l’any que ve.

Fins avui, la majoria dels videojocs que aborden la salut mental provenen de fabricants independents, que generalment estan més disposats a innovar i poden assumir riscos com ara explorar temes inusuals que no aborden els videojocs més convencionals.

Els videojocs ens poden ajudar a relacionar-nos millor. (Pexels)

 

SPARX: un alleujament per a la depressió

La Universitat d’Auckland a Nova Zelanda va desenvolupar un videojoc conegut com SPARX (per les seves sigles en anglès: Smart, Positive, Active, Realistic, X-factor thoughts), el principal objectiu del qual és proporcionar un alleujament per a la depressió.

El joc és una aventura gràfica que, a través dels seus diferents nivells, ensenya tècniques de gestió de les emocions, reconeixement personal i fins i tot tècniques de teràpia cognitivo-conductual.

 

Un saló de videojocs per posar-te al dia

Anar a una fira de videojocs és una manera d’estar al dia de les novetats del sector. També permet veure quines propostes ofereix la indústria dels videojocs per tractar malalties de salut mental.

El saló de videojocs NiceOne (abans Barcelona Games World) celebra aquest any la seva quarta edició en la capital catalana, des d’avui 28 de novembre fins a l’1 de desembre.

Aquesta trobada permet als visitants submergir-se en el món dels videojocs i als jugadors situar-se en el centre de l’acció, més enllà de les pantalles.

En aquest sentit, Acer oferirà als visitants la possibilitat d’experimentar i sentir-se dins d’aquest univers. Allà els visitants podran testejar l’Acer Predator Helios 700 és un equip enfocat per als quals busquin la màxima potència en un portàtil.

Per tal de sentir que es viatja en el temps o que s’està en un tron d’un rei del futur, es pot optar pel Predator Thronos. Va ser presentat en la IFA de Berlín fa un any aproximadament i és una cabina que inclou una estructura d’acer.

Informació elaborada en col·laboració amb Acer

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -