80 anys de la mort de Hitler, el dictador que va marcar tràgicament el segle XX
Adolf Hitler va tenir un paper clau en l’esclat de la Segona Guerra Mundial i en la planificació de l’Holocaust, convertint-se en una de les figures amb més impacte destructiu de la història contemporània
Adolf Hitler va morir el 30 d’abril del 1945. Es va suïcidar amb la seva dona Eva Braun al búnquer de Berlín, quan va saber que Alemanya havia perdut la guerra. Una setmana després, la Segona Guerra Mundial va acabar a Europa i el règim nazi va col·lapsar. Avui fa 80 anys d’aquella data, una oportunitat per conèixer millor un dels episodis més foscos de la història contemporània.
Adolf Hitler va ser un dictador alemany, líder del Partit Nazi i responsable de l’inici de la Segona Guerra Mundial i de l’Holocaust, on milions de persones (principalment jueus) van ser assassinades. Avui és recordat com un dels personatges amb més impacte destructiu del segle XX.
El seu ascens polític va tenir lloc el 1933, quan es va convertir en canceller d’Alemanya. A poc a poc, el líder del Partit Nacionalsocialista Obrer Alemany, també conegut com a Partit Nazi, va anar eliminant les institucions democràtiques fins a concentrar tot el poder a les seves mans.
A través de la manipulació, la violència i la propaganda, Hitler va eliminar els seus adversaris polítics, prohibint els partits de l’oposició i controlant tots els aspectes de la vida dels alemanys: educació, mitjans de comunicació, art, religió, ciència…El nazisme va instaurar un règim totalitari i dictatorial que exercia un control total social.
A més, Hitler tenia una ambició expansionista: volia tenir el control d’altres territoris per establir la supremacia d’Alemanya a Europa. Això el va portar a envair Polònia el 1939, atac que va provocar l’esclat de la Segona Guerra Mundial. Alemanya finalment va ser derrotada el 1945, un fet que també va suposar la fi del nazisme.
Ideologia i Holocaust: què pensava Hitler?
Hitler va plasmar la seva ideologia al seu llibre Mein Kampf [La meva lluita], que va escriure des de la presó entre 1924 i 1926, i que posteriorment es va convertir en un èxit de vendes a Alemanya. El polític va exposar totes les seves idees, així com els plans polítics que tenia per al seu país, els quals va poder posar en pràctica un cop es va convertir en canceller.
Hitler creia en la superioritat racial. Sostenia que els alemanys formaven part d’una suposada “raça ària” superior destinada a dominar el món. També afirmava que Alemanya necessitava expandir-se, principalment cap a Polònia i la Unió Soviètica, per obtenir més territoris on la “raça ària” pogués créixer.
Defensava la idea d’un règim totalitari controlat per un líder únic, conegut com a Führer, que seria l’encarregat de guiar el poble. A més, considerava al comunisme, representat per la Unió Soviètica, com el principal enemic ideològic que calia destruir.
La seva ideologia també es basava en l’odi als jueus, a qui considerava els grans enemics d’Alemanya i culpables de tots els mals (per exemple, de la crisi econòmica). L’antisemitisme tenia per a ell un fonament biològic: Hitler creia que els jueus eren una “raça inferior” que havia de ser eliminada.
Aquest odi es va materialitzar a partir de 1941, quan el règim nazi va posar en marxa un pla per exterminar sistemàticament els jueus d’Europa. Van utilitzar camps de concentració i extermini, on milions de persones van ser sotmeses a treballs forçats i assassinades en cambres de gas. Aquest genocidi sistemàtic i organitzat es coneix com a Holocaust.
Com t’afecta aquesta notícia?
Hitler va morir fa 80 anys, però parlar a classe de la seva figura, la seva ideologia i els horrors que va cometre és una oportunitat per aprendre més sobre aquest període històric. No podem oblidar el que va passar en el passat si volem evitar que els episodis més foscos de la història es repeteixin.
La notícia també ens pot ajudar a reflexionar sobre els perills de la intolerància, el racisme i l’autoritarisme a la societat actual. Lluny d’eliminar-se, les idees extremistes basades en l’odi cap a les minories estan guanyant cada cop més suport en diferents parts del món.
A Alemanya, per exemple, el moviment neonazi no ha desaparegut del tot. Actualment, existeixen grups d’extrema dreta que segueixen defensant idees polítiques i socials que Hitler va posar sobre la taula fa més de 90 anys: odi, antisemitisme i xenofòbia.
Actualment, es pot visitar la casa on va néixer el dictador, encara que l’espai es vol convertir en una comissaria per evitar que persones d’extrema dreta hi retin homenatges. Una cosa semblant passa al lloc on es va suïcidar: avui és un aparcament de cotxes on simplement hi ha una placa amb informació històrica.