27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

80 anys del desembarcament de Normandia

El 6 de juny de 1944 va tenir lloc el Dia D, una operació militar que va marcar un punt d'inflexió crucial en la Segona Guerra Mundial

Més de 130.000 soldats aliats van desembarcar en cinc platges de Normandia el 6 de juny de 1944. Aquell desembarcament va passar a conèixer-se com “Dia D” i va marcar un punt d'inflexió crucial al desenvolupament de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), que va acabar tan sols 11 mesos després d'aquella operació militar.

Els soldats que van desembarcar a Normandia venien majoritàriament de Regne Unit, Estats Units i Canadà, i estaven acompanyats d'almenys 7.000 vaixells i 10.000 avions. Tots van creuar el Canal de la Manxa, que separa el nord-oest de França de la illa de Gran Bretanya, i van atacar simultàniament al exèrcit alemany liderat per Adolf Hitler

En els mesos previs a la invasió, els aliats van posar en marxa l'“operació Bodyguard”, una estratègia de distracció global dissenyada per enganyar els alemanys sobre la data i localització real del desembarcament. Els van fer creure que l'atac principal seria a Pas de Calais, no a Normandia, de manera que l'atac real els va agafar desprevinguts.

A les primeres hores del Dia D, milers de paracaigudistes transportats amb avió van ser llançats a terra francesa per assegurar ponts i carreteres clau. Després, a la matinada, les forces amfíbies (van atacar des de l'aigua) van començar a desembarcar a les platges assignades. 

L'èxit del Desembarcament de Normandia va ser un punt d'inflexió a la Segona Guerra Mundial. Va permetre als aliats establir el que es coneix com “cap de platja” a Normandia, és a dir, una zona militar assegurada des de la qual seguir atacant cap a altres llocs. 

En les setmanes següents, les forces aliades van llançar una ofensiva cap a l'interior de França, van alliberar París i van continuar avançant cap a Alemanya. Tots aquests moviments militars van contribuir significativament a la derrota final d'Alemanya nazi al maig de 1945.

Aliats davant de les potències de l'eix

Per entendre el context del Desembarcament de Normandia, és important conèixer els antecedents. Aquesta operació militar va tenir lloc a la meitat de la Segona Guerra Mundial, que va començar a 1939 i va durar fins 1945, i que avui dia és considerat el pitjor conflicte bèl·lic de la història.

La guerra va enfrontar a països de tot el món: més de 100 milions de soldats d'una vintena de països hi van participar. Encara que no hi ha xifres exactes, es calcula que més de 50 milions de persones van morir durant els atacs. A més, entre 19 i 28 milions van morir com a conseqüència de les malalties i la fam derivades de la guerra.

L'inici de la IIGM se situa l'1 de setembre de 1939, quan el exèrcit alemany va envair Polònia. Va ser el primer atac militar de Adolf Hitler, que volia estendre el règim nazi per Europa. Després de la invasió, el Regne Unit i França van declarar la guerra a Alemanya, però l'exèrcit nazi no es va fer enrere i va desplegar una sèrie de campanyes militars amb què va aconseguir conquerir gran part d'Europa.

Hi va haver dues aliances importants durant la Segona Guerra Mundial. Les potències de l'eix, que estaven unides pels seus ambicions territorials i el seu desig de canviar l'ordre mundial existent; i els aliats, què estaven units principalment pel seu oposició a l'expansionisme agressiu de les nacions de l'eix i els seus ideologies totalitàries

Els tres membres principals del eix van ser Alemanya, Itàlia i Japó, però després es van unir altres països. Tots ells van participar al Holocaust, ja fos assassinant jueus O transferint-los als alemanys per ser assassinats. Per la seva banda, les potències aliades van estar encapçalades per Gran Bretanya, Estats Units i la Unió Soviètica.

Dia D al cinema

Com molts altres episodis de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), el Desembarcament de Normandia (4 de juny de 1944) ha estat retratat en multitud de pel·lícules i sèries de televisió com una de les operacions militars més importants de la història contemporània.

Hi ha pel·lícules molt antigues, com El dia más largo, estrenada el 1962. Dirigida per Andrew Marton, Ken Annakin i Berhnard Wicki, va ser rodada en blanc i negre i va comptar amb multitud de actors famosos de l'època, com John Wayne, Robert Mitchum o Henry Fonda. El llargmetratge és una crònica documental sobre el desembarcament de les tropes aliades a la platja de Normandia (va utilitzar imatges de documentals per retratar el succés).

Una de les més mítiques és Salvar al soldado Ryan (1998). Dirigida per Steven Spielberg i amb les actuacions de Tom Hanks i Matt Damon, el llargmetratge va guanyar 5 premis Oscar. Conta la història d'un capità que rep l'ordre d'internar-se amb els seus homes darrere les línies enemigues de Normandia amb la missió di rescatar el soldat James Ryan, el més jove i únic supervivent de quatre germans

També hi ha pel·lícules més recents i que expliquen el desembarcament des d'una altra perspectiva, com Churchill (2017). El llargmetratge se centra en els dies previs al desembarcament i ofereix una visió íntima del Primer Ministre britànic Winston Churchill. Explora els seus dubtes, temors i tensions polítiques mentre es prepara per a un dels moments més crucials de la Segona Guerra Mundial.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -