L’origen d’aquesta jornada prové de les primeres mobilitzacions feministes del segle XIX, quan les dones van començar a reclamar la igualtat de drets
En alguns països, les nenes tenen menys oportunitats per estudiar que els nens. En altres, són obligades a casar-se quan encara són menors. Les dones pateixen violència física, sexual i/o psicològica, guanyen menys que els homes per fer la mateixa feina, i assumeixen la major part de les tasques de la llar i de la cura de la família.
Tot i els avenços en igualtat de gènere que s’han aconseguit en els darrers anys, milions de dones a tot el món segueixen enfrontant desigualtats pel simple fet de ser dones. Amb l’objectiu de reivindicar els seus drets i recordar la importància de la igualtat, cada 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona.
Durant aquest dia, algunes dones fan vaga a la seva feina: no acudeixen al seu lloc de treball com una forma de protesta i reivindicació. A més, s’organitzen manifestacions a totes les ciutats per exigir igualtat de drets, denunciar la violència de gènere i visibilitzar problemes com la bretxa salarial.
Les mobilitzacions se centren en diferents àmbits segons el context del país. Per exemple, a Espanya, la manifestació de 2018 es va centrar en el cas de La Manada, que es va convertir en un símbol de la lluita contra la violència sexual. Aquest any, a l’Argentina, les dones van sortir al carrer per exigir la legalització de l’avortament.
En els darrers anys, una de les lluites que ha guanyat més pes és el feminisme interseccional. Aquest destaca com les dones no només fan front a desigualtats per qüestions de gènere, sinó també per altres característiques com la classe social, l’orientació sexual, situacions de discapacitat, l’edat o a la nacionalitat.
Quin és l’origen del 8M?
Per entendre l’origen del Dia Internacional de la Dona ens hem de remuntar a mitjans del segle XIX, just després de la Revolució Industrial. En aquella època, la industrialització va aportar grans transformacions econòmiques i socials, però també condicions laborals precàries.
Les dones van patir aquestes condicions: feien jornades de moltes hores en entorns perillosos i rebien salaris molt baixos en comparació als homes. Aquesta discriminació i manca drets laborals va donar lloc a les primeres mobilitzacions feministes.
Una de les mobilitzacions més importants va ser la vaga de treballadores tèxtils de 1857 a Nova York, on les dones de les fàbriques van exigir millors condicions laborals i salaris justos. Amb el temps, aquestes lluites es van anar intensificant i, el 1910, es va celebrar la Segona Conferència Internacional de Dones Socialistes a Copenhaguen.
En aquesta conferència, l’activista Clara Zetkin va proposar establir un dia per reivindicar els drets de les dones. El 1911, diversos països europeus com Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa van celebrar per primera vegada el 8 de març. No va ser fins a l’any 1977 quan l’Assemblea General de l’ONU va establir oficialment aquesta data com el Dia de la Dona.
Com t’afecta aquesta notícia?
Sabies que les dones només ocupen el 24% dels escons parlamentaris a escala mundial? I què el salari mitjà de les dones és un 24% inferior al dels homes?
Sabies que gairebé dues terceres parts dels 781 milions de persones adultes analfabetes són dones? I què a 18 països del món els marits poden impedir legalment que les seves dones treballin?
Són algunes de les últimes dades recopilades per Oxfam Intermón i que evidencien com la desigualtat entre homes i dones segueix sent un problema en l’actualitat. Aquestes realitats ens poden semblar llunyanes, però són coses que ens afecten a tots, sense importar el lloc on visquem.
Per això és important que treballem junts per posar fi a la desigualtat. Podem aprendre sobre feminisme, qüestionar els estereotips de gènere que veiem a les xarxes socials, defensar la igualtat a la nostra classe i casa nostra, exigir canvis polítics… Tots tenim una responsabilitat en la lluita per la igualtat de gènere.
L’ABC de la notícia
Feminisme: moviment polític i social que lluita per la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones.
Bretxa salarial: diferència en el salari que cobren homes i dones que exerceixen la mateixa feina.
Cas de La Manada: agressió sexual que va tenir lloc a les festes de Sant Fermí l’any 2016, en què cinc homes van ser acusats de violar una noia jove. El cas va provocar una gran indignació a Espanya.
Avortament: també se’l coneix com a interrupció voluntària de l’embaràs, i és un dret que permet a les dones decidir sobre el seu cos.
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Galetes estrictament necessàries
Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.
Galetes de tercers
Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.
El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!
Galetes addicionals
Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:
(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!
Deixa un comentari