El restaurant català Disfrutar ha aconseguit la primera posició a la llista The World’s Best 50 Restaurants
Per primera vegada a la història, el millor restaurant del món es troba a Barcelona. Disfrutar, ubicat al barri d'Eixample de la capital catalana, ha estat proclamat com el restaurant número 1 al rànquing de Els 50 millors restaurants del món, la llista més prestigiosa de la gastronomia mundial.
El restaurant ha estat premiat durant una gala celebrada a Las Vegas a la qual han assistit 1.200 persones, la més multitudinària de les seves 22 edicions. Disfrutar, propietat d'Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, succeeix al tron a Central, restaurant de Lima (Perú) que va ser elegit el número u l'any passat.
Entre els deu primers restaurants de la llista de The World's 50 Best Restaurant d'aquest 2024 en trobem dos més amb marca espanyola: el asador Etxebarri, situat a Axpe (Biscaia), que ha quedat a segon lloc; i DiverXO, a Madrid, que l'any passat ocupava la tercera posició d'aquesta classificació i que aquest any ocupa la quarta.
Per elaborar la llista, que aquest any ha arribat a la seva 22a edició, els organitzadors han tingut en compte els vots de 1.080 experts culinaris de 27 regions del món. Parlem de personalitats relacionades amb el món de l'alta gastronomia, com ara escriptors, crítics i restauradors.
Disfrutar, que s'ha emportat el principal reconeixement en aquest premi, no fa ni deu anys que està obert, però ha estat en aquest últim any que ha estat carregat de reconeixements per als seus xefs. El restaurant barceloní ha rebut recentment el Premi Nacional de Gastronomia i ha aconseguit la seva tercera estrella Michelin.
Gastronomia d'innovació
Disfrutar va obrir les portes a 2014 i va néixer de la mà dels xefs i propietaris Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. Els tres es van conèixer treballant com caps de cuina a El Bulli de Ferran Adrià, un dels restaurants més prestigiosos de la gastronomia espanyola que va tancar el 2011.
Disfrutar destaca per una cuina d'estil clarament avantguardista, amb uns plats innovadors i amb gran personalitat. S'hi barregen diferents sabors i textures per fer que el moment del menjar es converteixi en tota una experiència per als comensals.
La seva proposta gastronòmica gira al voltant del menú degustació: Disfrutar Classic o Disfrutar Festival, el preu del qual és de 290 euros. El primer inclou plats tan innovadors com el pa xinès farcit de caviar i crema agra, el milfulles farcit de formatge Idiazábal, els noodles d'espardenyes en suquet, o el polvoró de tomàquet, caviar i oli d'arbequina.
Premiar l'alta gastronomia
La alta gastronomia és un estil culinari que es caracteritza per un alt refinament i complexitat a les tècniques de cuina, per l'ús d'aliments de gran qualitat i per la professionalitat de l'equip de cuina. Encara que té el seu origen al segle XIX, aquest moviment és tota una tendència gastronòmica a la actualitat.
Per reconèixer i premiar el treball dels millors xefs i restaurants, existeixen diferents premis. Un dels més reconeguts és la Guia Michelin, que classifica els millors restaurants d'Europa, Amèrica i Àsia a través d'una classificació amb estrelles. Avui dia hi ha més de 146 restaurants amb tres estrelles Michelin.
A més de les estrelles Michelin, n'hi ha d'altres reconeixements gastronòmics amb molt prestigi, com els Bib Gourmand, els 50 millors restaurants del món de la revista Restaurant, els Premis James Beard als Estats Units o els Soles Repsol a Espanya.
Els xefs que volen aconseguir aquests premis solen utilitzar tècniques innovadores i avantguardistes que els diferenciïn de la resta de cuiners. Algunes de les més utilitzades actualment són la desconstrucció, l'esferificació, la gelificació i la cocció al buit.
Aquests restaurants tan prestigiosos també solen oferir als seus clients un menú degustació perquè puguin tastar els seus plats a un preu més econòmic. Aquest menú inclou una selecció de plats petits que donen una idea de l'estil gastronòmic del restaurant.