18 octubre 2024
spot_img
18 octubre 2024

La detecció precoç, clau en la lluita contra el càncer de mama

Cada cop més hospitals utilitzen eines d'intel·ligència artificial per detectar aquesta malaltia amb més rapidesa i precisió, millorant el diagnòstic dels pacients

El 2022, es van diagnosticar 2,3 milions de casos de càncer de mama en dones de tot el món i es van registrar 670.000 morts com a conseqüència. Són les darreres dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre aquesta malaltia, que afecta principalment les dones i que avui dia és un dels tumors malignes més freqüents.

El 2022, es van diagnosticar 2,3 milions de casos de càncer de mama en dones de tot el món i es van registrar 670.000 morts com a conseqüència. Són les darreres dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre aquesta malaltia, que afecta principalment les dones i que avui dia és un dels tumors malignes més freqüents

Aquest tipus de càncer es produeix quan les cèl·lules que estan al si (o mama) experimenten canvis en el seu ADN i comencen a créixer de manera descontrolada. Aquestes cèl·lules “anormals” es van dividint i acumulant fins a formar el que es coneix com a tumor.

Cada 19 d'octubre es commemora el Dia mundial contra el càncer de mama per sensibilitzar la població sobre aquesta malaltia que afecta milions de dones cada any. Un dels objectius d'aquest dia és conscienciar de la importància del diagnòstic precoç.

El càncer de mama és perillós perquè, si no es detecta i tracta a temps, es pot estendre a altres parts del cos (aquest procés es coneix com a metàstasi). Això pot causar greus problemes de salut i, en alguns casos, la mort del pacient. Per aquesta raó, és molt important que la malaltia es detecti en etapes primerenques.

Quan parlem de detecció precoç o primerenca ens referim a identificar el càncer com més aviat millor, és a dir, en les seves etapes inicials o en un moment en què la malaltia és present, però encara no ha causat dany greu

Per això s'utilitzen diversos mètodes: per exemple, les dones poden realitzar-se autoexàmens de mames i sotmetre's a mamografies periòdiques (una mena de radiografia al pit).

Intel·ligència artificial en investigació

Com en totes les malalties, la investigació al càncer de mama compleix una funció primordial. Gràcies al paper de la ciència, es poden desenvolupar tractaments més efectius i menys invasius per a les persones diagnosticades. Però el paper de la investigació també és fonamental en la detecció primerenca de la malaltia.

En aquest sentit, la intel·ligència artificial (IA) hi juga un paper clau. Des de fa uns anys, multitud d'hospitals de tot el món estan utilitzant eines d'IA per detectar amb més precisió i rapidesa la presència de cèl·lules canceroses a les mames de les pacients.

En les etapes inicials, els càncers poden ser extremadament petits i difícils d'identificar a simple vista per part dels metges. La IA pot ser de gran ajuda perquè és capaç d'analitzar imatges (com mamografies i ressonàncies magnètiques) amb més detall, detectant patrons sospitosos.

El març del 2024, un hospital del Regne Unit va fer un exhaustiu estudi amb una eina d'intel·ligència artificial anomenada Mia. Aquesta va analitzar prop de 10.000 mamografies i va aconseguir identificar de manera exitosa aquelles que presentaven signes de càncer, incloent-hi les d'11 pacients que no havien estat diagnosticades pels metges.

Tot i l'avenç de la intel·ligència artificial, les anàlisis que fan aquestes eines encara proporcionen resultats preliminars o recomanacions. Per això, actualment, continuen sent els radiòlegs i oncòlegs els qui interpreten aquestes dades i prenen les decisions finals.

Símptomes i signes

Els símptomes més comuns del càncer de mama són: l'aparició d'un nòdul o bony al si; l'alteració a la mida, forma o aspecte de la mama; l'aparició d'alteracions a la pell de la zona (fulls, envermelliment, esquerdes…); el canvi d'aspecte del mugró i/o la secreció de líquids de forma anormal.

L'OMS aconsella que les dones acudeixin a un professional tan bon punt detectin alguns d'aquests símptomes i que no es demorin més d'un o dos mesos a anar al metge, encara que no sentin cap dolor. 

D'altra banda, no tots els nòduls que apareixen als pits han de ser cancerígens. Segons l'Organització Panamericana de Salut (OPS), fins al 90% de les masses mamàries no impliquen el desenvolupament d'una malaltia com el càncer, sinó que poden venir causades per altres raons, com ara quists o infeccions a la zona.

Pel que fa al tractament, normalment consisteix en una cirurgia per extirpar el tumor i radioteràpia per frenar l'avenç de la malaltia al pit. A més, se solen receptar una sèrie de medicaments per reduir el risc de metàstasi.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -