22 octubre 2024
spot_img
22 octubre 2024

Crisi elèctrica a Cuba

El país ha patit una apagada elèctrica nacional que ha deixat prop de 10 milions de persones sense llum durant tres dies

Cuba comença a recuperar el subministrament elèctric després de tres dies d’apagada general. El passat divendres 18 d'octubre, el govern va anunciar que el seu sistema elèctric havia col·lapsat arran d'un problema a la central termoelèctrica de Guiteras, una de les més grans del país. 

El col·lapse d'aquesta central va deixar a les fosques al voltant de 10 milions de persones a tota l'illa, que han estat tres dies vivint sense electricitat. Per fer front a l'apagada, les autoritats van prendre mesures extraordinàries com el tancament d'escoles i indústries no essencials.

La crisi elèctrica ha coincidit amb l'arribada de l'huracà Oscar, que va tocar terra a Cuba diumenge a la tarda abans de perdre força i convertir-se en una tempesta tropical. El fenomen meteorològic va arribar a l'illa amb vents màxims sostinguts de 130 quilòmetres per hora, però més tard la tempesta es va afeblir.

El sistema elèctric cubà es troba en un estat molt precari per les freqüents avaries que pateixen les seves centrals elèctriques. L'illa compta actualment amb set centrals termoelèctriques, les quals van ser construïdes fa més de quatre dècades. Aquestes ja tenen molt de temps i han superat la seva vida útil recomanada. 

En aquest sentit, la manca de manteniment i d'inversió per part del govern cubà han fet que la infraestructura necessària per donar energia a tot un país estigui molt obsoleta. Com a resultat, les avaries i els talls elèctrics s'han tornat habituals des de fa uns quants anys.

Un sistema obsolet i dependent 

A la manca d'inversió per part del govern les últimes dècades, que podria millorar l'estat de la infraestructura elèctrica cubana, se suma l'elevada dependència que té el país cap als combustibles fòssils

La major part de l'electricitat de Cuba es genera cremant combustibles fòssils, com l'oli. El 2022, més del 83% de l'electricitat a Cuba es generava amb derivats del petroli, segons les darreres dades de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE). Mentrestant, les energies renovables Sol representaven el 5%. 

Un dels principals problemes en aquest sentit té a veure amb la dependència externa. Encara Cuba té reserves de petroli, aquestes no són suficients per cobrir el consum energètic dels seus ciutadans i ha de recórrer a les importacions, sobretot procedents de països com Veneçuela i Mèxic

Però la generació d'electricitat amb petroli és molt mètode, de manera que Cuba ha de destinar una part important dels seus recursos econòmics per importar aquest combustible. A més, si el país té algun problema perquè els vaixells petroliers arribin a l'illa (per exemple, per raons meteorològiques com a huracans o tempestes), tot el seu sistema elèctric entra en perill.

Tampoc no podem oblidar la perspectiva mediambiental. La crema de petroli a les plantes termoelèctriques genera grans quantitats de diòxid de carboni (CO₂) i altres gasos d'efecte hivernacle, que són els principals responsables del canvi climàtic i l'escalfament global.

Apagades i protestes

Des de fa anys, les apagades elèctriques a Cuba són habituals. De fet, la situació viscuda aquests últims dies recorda al que va passar el setembre del 2022, quan el pas de l'huracà Ian va deixar l'illa en una situació de “zero producció”, és a dir, que també hi va haver un col·lapse total del sistema elèctric

El problema de les apagades és doble. D'una banda, afecta directament la vida quotidiana dels ciutadans: sense electricitat, molts serveis essencials es veuen afectats. També s'interromp l'ús d'electrodomèstics vitals com a frigorífics, cosa que provoca la pèrdua d'aliments que necessiten mantenir-se a baixa temperatura.

D'altra banda, els talls de llum tenen un impacte negatiu a l'economia, ja que es paralitza la producció, afectant sectors com el turisme, el comerç i la indústria. A més, des de fa uns anys, el país en travessa una gran crisi econòmica: el PIB va caure un 1,9% l'any passat i aquest any s'espera un creixement de tot just un 0,5%. 

Aquesta crisi, unida a les apagades i les seves conseqüències, han provocat un gran descontentament a la societat. Una de les últimes protestes protagonitzada pels ciutadans cubans va tenir lloc el 2021, quan milers de persones van sortir al carrer per manifestar-se per les llargues apagades de llum, la manca de llibertats i els efectes de la crisi econòmica

Treballa l’actualitat a l’aula 

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -