5 gener 2025
spot_img
5 gener 2025

El canceller alemany Olaf Scholz perd la moció de confiança

La votació és un tràmit necessari per convocar eleccions anticipades, que se celebraran el pròxim 23 de febrer

Olaf Scholz ha perdut la moció de confiança a la qual s’ha enfrontat al Bundestag (el Parlament alemany). Dels 717 diputats que han votat, el canceller d'Alemanya ha rebut el suport de 207, mentre que 394 han votat en contra i 116 s’han abstingut.

Scholz haurà de demanar ara a Frank-Walter Steinmeier, president de la República d’Alemanya, que dissolgui el Parlament i convoqui noves eleccions. Segons han acordat els principals partits, els comicis se celebraran previsiblement el pròxim 23 de febrer de 2025.

Feia diversos mesos que l’executiu alemany passava per una crisi política per les diferències entre el Partit Socialdemòcrata (SPD), Els Verds i el Partit Democràtic Lliure (FDP), que governaven en coalició des de 2021. El passat mes de novembre, l'FDP va sortir de la coalició i Scholz (de l'SPD) va començar a governar en minoria.

Aquesta situació va deixar el país en una situació de gran inestabilitat política. El govern necessitava negociar cada llei i buscar suports addicionals per aprovar qualsevol proposta. L'única via per intentar resoldre la situació és convocar eleccions i veure si alguna formació aconsegueix una majoria parlamentària més clara.

Per què el govern alemany estava en crisi?

Els socialdemòcrates van ser els més votats a les eleccions federals celebrades a Alemanya el 2021. No obstant això, no van aconseguir la majoria necessària per governar en solitari i van haver de formar una aliança amb altres partits. Així va néixer la coalició entre el Partit Socialdemòcrata (SPD), Els Verds i el Partit Democràtic Lliure (FDP).

Aquesta aliança, coneguda com la coalició semàfor (pels colors dels partits: vermell de l'SPD, verd d'Els Verds i groc de l'FDP), governava Alemanya des d’aleshores. L'últim any, però s’han viscut importants tensions i desacords a causa de les diferències ideològiques dels tres partits.

El passat 7 de novembre, Scholz (de l'SPD) va destituir el ministre d'Hisenda, Christian Lindner (de l'FDP), per desacords en la política econòmica. La destitució de Lindner va desembocar en la dimissió de gairebé tots els càrrecs dels liberals (FDP) al govern, deixant els socialdemòcrates i els verds governant en minoria.

Davant d'aquesta situació, l'SPD i el principal partit de l'oposició alemanya, la Unió Cristianodemòcrata (CDU), van acordar que el canceller se sotmetria a una moció de confiança. La previsió era que el seu fracàs en la votació donaria lloc a la celebració d'eleccions anticipades.

Què és una moció de confiança?

La moció de confiança és un instrument polític que té el president del govern (o el primer ministre) dels països amb sistema parlamentari per comprovar si compta amb el suport del Parlament. Normalment, s’utilitza quan l’executiu passa per una situació d’inestabilitat política i vol saber si té el suport de la resta.

A Alemanya, la moció de confiança està regulada per la Llei Fonamental alemanya (Grundgesetz) i estableix que el canceller pot demanar al Bundestag (el Parlament alemany) aquest vot de confiança. En cas que la majoria dels diputats no li’n donin, el canceller pot dimitir.

Però també pot demanar al president d’Alemanya que dissolgui el Parlament i convoqui noves eleccions. Això últim és el que ha passat recentment al país.

La moció de confiança i la moció de censura són molt semblants; només tenen una diferència: la de confiança neix del mateix president del govern i el seu objectiu és aconseguir el suport del Parlament, mentre que la de censura prové del Parlament (normalment d’algun partit de l’oposició) i la seva finalitat és aconseguir la retirada del suport al president.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -