El pas del foc ha deixat milers d'hectàrees cremades i diverses víctimes mortals a Los Angeles, el comtat més afectat per les flames
Múltiples incendis forestals arrasen la regió del sud de Califòrnia (Estats Units), sent el comtat de Los Angeles el més afectat pel foc. Les flames han provocat diverses víctimes mortals, han deixat més de 10.000 hectàrees cremades i al voltant de 150.000 persones n'han rebut una ordre d'evacuació.
L'incendi al barri residencial de Pacific Palisades va ser un dels primers a registrar-se i va començar el 7 de gener passat. Segons avança el diari The New York Times, aquest és ja el més destructiu a la història de Los Angeles. El foc ha avançat per altres àrees de L.A. com Pasadena, Hollywood Hills i la Vall de San Fernando.
Tot i que les autoritats encara investiguen la causa exacta dels incendis, les condicions meteorològiques poden haver jugat un paper clau. Les altes temperatures i la sequedat de la vegetació en aquesta zona han pogut contribuir que les flames es propaguin més ràpidament.
Els forts vents de Santa Ana, comuns a Califòrnia durant els mesos més freds, també han estat determinants. Aquests vents secs i càlids bufen des de l'interior cap a la costa i poden assolir ràfegues de fins a 130 quilòmetres per hora. La sequedat sumada a la gran velocitat, genera unes condicions ideals per a la propagació dels incendis forestals.
Per què hi ha tants incendis?
Cada cop amb més freqüència, els mitjans de comunicació ens informen sobre la propagació d'incendis forestals a tot el món. Aquest fenomen ha crescut tant en els darrers anys que els investigadors han encunyat fins a un nou terme per referir-se a aquesta època: el pirocè, l’Edat del Foc.
El foc està cremant milions d'hectàrees de boscos, però també està afectant ciutats i pobles, amenaçant la vida dels seus habitants i destruint infraestructures com carreteres, hospitals, escoles… Cada vegada és més complicat controlar les flames i la crisi climàtica només ha agreujat aquesta situació.
El nostre planeta viu un augment de les temperatures i una disminució de les precipitacions, conseqüències directes del canvi climàtic. Aquestes condicions creen un entorn més propici perquè incendis com els de Califòrnia s'iniciïn i es propaguin amb més facilitat.
Com que plou menys i fa tanta calor, la vegetació i el sòl s'assequen més fàcilment. Aquesta sequedat augmenta la inflamabilitat dels boscos i la vegetació, és a dir, la capacitat d'aquests llocs per encendre's i propagar el foc en cas que hi hagi un incendi.
Com afecten els incendis a la nostra salut?
Tradicionalment, els governs que volien posar en marxa polítiques per tenir cura de la qualitat de l'aire de les seves ciutats, centraven la seva atenció en les principals fonts de contaminació urbanes: el transport, les escombraries, l'energia… En els darrers anys, però, aquests mateixos governs s'enfronten a un nou obstacle: els incendis.
Segons un estudi publicat el 2023 a la revista Nature, el fum dels incendis forestals ha fet retrocedir aproximadament el 25% de les millores en la qualitat de l'aire què els Estats Units ha aconseguit en les darreres dècades. Alguns dels estats més afectats per aquest retrocés són Califòrnia, Washington i Oregon.
Els incendis, cada cop més freqüents i intensos, alliberen enormes quantitats de partícules contaminants a l'aire, afectant no només les zones per on passen, sinó també les ciutats properes i fins i tot regions a centenars de quilòmetres de distància. Això té un impacte directe en la salut de les persones.
Per exemple, les partícules PM2.5, molt petites i contaminants, poden penetrar en el nostre cos si les respirem i provocar-nos problemes de salut greus: malalties respiratòries com l'asma i la bronquitis crònica, així com malalties cardiovasculars, com hipertensió, infarts i accidents cerebrovasculars.
Treballa l'actualitat a l'aula
Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!