La relació entre ambdós països ha estat històricament complicada, ja que tots dos defensen sistemes polítics i ideologies oposades
El govern dels Estats Units, encara liderat per Joe Biden, ha anunciat la retirada de Cuba de la llista de països patrocinadors del terrorisme. El Vaticà ha estat l'òrgan encarregat de mediar en aquest procés de negociació entre L'Havana i Washington, dues potències que històricament han estat enfrontades per les seves ideologies.
La llista de patrocinadors del terrorisme és una mena de "llista negra" elaborada pel Departament d'Estat que identifica els països que, segons el govern nord-americà, han proporcionat suport de manera reiterada a actes de terrorisme internacional.
Els països inclosos (ara només en queden tres: Corea del Nord, Iran i Síria) han de fer front a sancions econòmiques, restriccions comercials i límits en l’assistència financera i militar per part dels Estats Units.
L'administració de Barack Obama ja va retirar al país caribeny d'aquesta llista el 2015. Tot i això, ho va fer dies abans de finalitzar la seva primera presidència. Quan Donald Trump va prendre el poder, va decidir tornar a incloure'l. El president va justificar la decisió assenyalant que el govern cubà tenia una aliança amb el govern de Nicolás Maduro a Veneçuela i, a més, es negava a extradir membres de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN) de Colòmbia.
Ara podria tornar a passar el mateix. La mesura ha entrat en vigor poc abans que Donald Trump assumeixi la presidència el pròxim 20 de gener. El nou president podria tornar a incloure Cuba a la llista de promotors del terrorisme com ja ho va fer en el seu primer mandat i, per tant, la decisió de Biden quedaria anul·lada.
Qui governa a Cuba?
La història recent de Cuba no es pot entendre sense la figura de Fidel Castro, qui va liderar la Revolució Cubana el 1959. Amb el suport de la població, Castro va aconseguir posar fi a la dictadura de Fulgencio Batista, un militar que durant anys va servir als interessos dels Estats Units.
Així va començar el règim castrista, que durant més de 60 anys ha governat a l'illa del Carib sense oposició. Com passa en altres països comunistes del món (per exemple, a la Xina), a Cuba només està permès un únic partit: el Partit Comunista, que és l'única força política reconeguda constitucionalment.
Moltes persones denuncien aquesta manca de pluralitat política i asseguren que Cuba és una dictadura controlada per la família Castro i els seus aliats. El 2018, hi va haver un relleu polític: Miguel Díaz-Canel va ser elegit president, de manera que per primera vegada el líder del país no pertanyia a la família Castro.
Tot i això, malgrat aquests canvis, els nous líders polítics mantenen la mateixa ideologia i el mateix sistema castrista que reprimeix qualsevol forma d'oposició política o protesta social al país. Això ha perjudicat directament la relació entre Cuba i els Estats Units.
Com és la relació entre Cuba i els Estats Units?
Amb l'arribada de Fidel Castro al poder, Cuba va iniciar un procés de transformació política, econòmica i social que va derivar en l’establiment d’un règim comunista. En aquest sentit, el país va establir llaços diplomàtics i econòmics amb la Unió Soviètica, enemiga ideològica dels Estats Units durant la Guerra Freda.
El govern de Castro també va nacionalitzar l'economia: totes les empreses, negocis i propietats van passar a mans del govern, que s'encarregava d'administrar-les i distribuir els beneficis entre la població. A més, va implementar reformes agràries, expropiant terres de grans propietaris, incloses empreses nord-americanes.
Els discursos públics de Castro, on el dirigent parlava d'un procés revolucionari de caràcter socialista, el van distanciar encara més dels ideals capitalistes dels Estats Units. Tenint tots aquests factors en compta, Cuba va acabar trencant les seves relacions amb els Estats Units el 1961. Un any després, el gegant americà va imposar restriccions comercials, econòmiques i financeres contra l'illa (algunes persisteixen avui dia).
La situació va començar a canviar el 2009. Fidel Castro es va retirar per motius de salut i el seu germà Raúl, amb una mentalitat més oberta, el va substituir com a president. Mentrestant, al país veí, el demòcrata Barack Obama va substituir el republicà George Bush Jr. Els dos mandataris van decidir restablir a poc a poc les relacions, un avenç que es va veure truncat amb l'arribada de Trump a la Casa Blanca.
Treballa l'actualitat a l'aula
Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!