Les receptes més nostrades que cal tastar
De l’escudella al suquet de peix, la cuina catalana és un reflex del territori amb ingredients frescos, producte local i una tradició que combina equilibri, senzillesa i sabor
Una de les millors maneres de conèixer Catalunya és fer-ho a través de la seva cuina. Les receptes de la gastronomia tradicional catalana es basen en els productes autòctons del territori, que inclou mar i muntanya i que és ric en producció agrícola, ramadera i vinícola.
Les receptes han passat de generació en generació fins a convertir la nostra cuina en tot un llegat cultural. En aquesta selecció hi trobaràs els plats imprescindibles que has de conèixer per gaudir de la cuina catalana.
Pa amb tomàquet
És un dels aliments essencials més identitaris de la cultura catalana, que serveix per acompanyar qualsevol plat, des d’un assortit d’embotits i formatges fins a una truita.
Com es fa: Torrem una llesca de pa de pagès, la freguem amb un gra d’all i amb mig tomàquet madur (no amb tomàquet ratllat) i l’amanim amb un raig d’oli d’oliva i sal. Més senzill, impossible!
Esqueixada de bacallà
Aquesta és un entrant clàssic de la cuina catalana, una proposta fresca i lleugera, ideal per menjar a l’estiu, i que es basa en l’ús del bacallà dessalat.
Com es fa: El bacallà dessalat s’ha d’esqueixar, és a dir, trencar a mà a trossos petits, i es barreja amb el tomàquet i la ceba tallats a trossos, olives i tot amanit amb oli d’oliva.
Xató
Una amanida clàssica d’hivern és aquesta originària de la zona del Garraf. El seu nom prové de la salsa d’ametlles i avellanes amb la que s’amaneix l’escarola. El xató és una recepta molt lligada a festes populars i les xatonades.
Com es fa: L’amanida porta bacallà, olives, anxoves i escarola, i tot s’amaneix amb una salsa especial semblant al romesco, que es fa amb ametlles o avellanes, motlle de pa, nyora, all i oli d’oliva.
Calçots amb salsa romesco
Els calçots són una varietat de ceba tendra que es consumeixen a l’hivern, acompanyats d’una salsa característica. Aquest plat es menja tradicionalment en una “calçotada”, que sovint es converteix en tot un esdeveniment social i on els calçots s’acompanyen també de carn a la brasa.
Com es fa: Els calçots es torren directament a la brasa fins que queden ben carbonitzats per fora i tendres per dins. Se serveixen en una teula i es mengen sucats en una salsa romesco, feta a base d’ametlles, pebrot, all i oli d’oliva.
Escudella i Carn d’Olla
Aquest és un altre dels plats més tradicionals de la cuina catalana, especialment popular a l’hivern, i el plat estrella a la taula de Nadal. És una sopa de carn amb verdures i llegums, que se serveix en dues parts: primer el brou amb els ingredients, i després la carn i els embotits.
Com es fa: Es bullen carn de vedella, porc i embotits amb verdures com pastanaga, col, porro i patates, i llegums com cigrons. El dia de Nadal, s’hi posen els tradicionals galets, que se serveixen amb el caldo, i de vegades també farcits amb la carn.
Suquet de peix
Un dels grans exponents de la cuina marinera catalana, aquest plat és especialment popular a la Costa Brava. És un guisat de peix senzill però gustós, que s’elabora amb peix fresc, patates i un bon sofregit.
Com es fa: Es fa un sofregit amb ceba, tomàquet i all, al qual s’afegeixen patates tallades i peix de roca o rap. Tot es cou a foc lent amb fumet (un brou concentrat de peix) fins que queda ben tendre. S’hi afegeix una picada d’all, ametlles i julivert per donar-hi més gust.
Trinxat de la Cerdanya
Aquest pla és molt característic de la comarca de la Cerdanya, i està format per un puré de patates i col, cuinat amb all i oli d’oliva. Normalment se serveix amb botifarra o cansalada.
Com es fa: Es bullen les patates i la col, es trinxen bé i es barreja tot amb allioli a la paella. Normalment, se serveix amb botifarra o cansalada cuinades a la brasa o fregides, que aporta més gust al plat.
Botifarra amb mongetes
Un altre clàssic de la cuina catalana, on la botifarra (una salsitxa fresca) es cuina a la brasa i es serveix acompanyada de mongetes blanques.
Com es fa: La botifarra es fa a la brasa o a la paella fins que està ben daurada, i se serveix amb mongetes blanques que es poden cuinar amb all i oli d’oliva. Es pot acompanyar amb la salsa d’allioli.
Canelons de Nadal
Per Sant Esteve, la tradició diu que s’ha d’aprofitar la carn d’olla que ha sobrat del dia de Nadal per elaborar els tradicionals canelons.
Com es fa: Es farceixen els canelons amb les sobres de l’escudella (carn, verdures i embotits), i es gratinen al forn amb beixamel i formatge per sobre.
Crema catalana
Una de les postres més típiques de Catalunya. Es tracta d’una crema feta amb llet, rovells d’ou, sucre i un toc de canyella, que es caramel·litza per damunt. És típic menjar-la el dia de Sant Josep, el 19 de març.
Com es fa: Es prepara una crema escalfant la llet amb els rovells d’ou batuts, sucre, llimona i canyella fins que espesseix. Després, s’hi posa sucre per damunt i es crema amb una eina de ferro específica, per tal que quedi caramel·litzada.
Coca de Sant Joan
Les postres que no poden faltar a la revetlla de Sant Joan, la nit del 23 de juny. Aquesta coca esponjosa de brioix se sol decorar amb fruita confitada, pinyons i sucre, tot i que també n’hi ha amb crema, llardons o cabell d’àngel.
Com es fa: Es prepara una massa de brioix que es deixa llevar, es decora amb fruita, pinyons i sucre, i s’enforna fins que queda daurada. Perfecta per compartir la nit més curta de l’any.