24 novembre 2024
spot_img
24 novembre 2024

Com verificar àudios que ens arriben per WhatsApp?

Analitzem un àudio d’una dona que afirma que gairebé esquarteren a una coneguda seva durant una cita de Tinder

En diferents llocs d’Espanya, i també en altres llocs de món, circula amb freqüència un àudio en què s’assegura que una dona va estar a punt de ser esquarterada per un home amb el qual havia quedat a través de l’aplicació de cites Tinder.

Com podem saber si això va passar de veritat?

 

Buscar l’autor

Un rumor similar s’ha compartit a diferents llocs del món. (Maldito Bulo)

Coneixem l’autor? Segons ens explica en l’àudio la narradora de la història, aquest succés li va passar a “una amiga d’una amiga”.

Quan explica la seva relació amb la suposada víctima, sembla que es tracta d’algú proper. No obstant això, no ofereix cap dada, nom o context perquè es pugui comprovar la veracitat dels fets. Això ja ens fa sospitar que pot ser que l’àudio no sigui cert.

 

Demana difusió?

Les persones que difonen informació falsa tenen interès a crear confusió, difamar a una persona o empresa o fins i tot guanyar diners. Per això, com més es difonguin els seus continguts falsos, els seus objectius es compleixen millor i amb freqüència demanen la difusió del contingut.

L’última frase de la noia després d’explicar tota la història és “perquè el difonguis tot el que puguis”, el que ens porta també a pensar que és probable que es tracti d’un contingut fals.

 

Consulta fonts oficials

Verifica sempre amb les fonts oficials: si es pregunta a la Policia Nacional i a altres cossos de seguretat, tots ells confirmen que no tenen constància de cap denúncia semblant.

Aquest àudio s’ha difós de forma idèntica a moltes ciutats d’Espanya (Vitòria, Madrid, la Corunya o Pamplona) i també en altres països com ara Xile, el que ens confirma que no va succeir de veritat, o almenys, no som capaços de trobar cap prova o indici de la seva veracitat.

Els àudios de persones alertant sobre diferents successos es difonen moltíssim per WhatsApp i gairebé sempre són mentida. Si no saps si va succeir de veritat, si no coneixes als protagonistes dels successos, no ho difonguis.

 

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -