Alan Pace és el president del Burnley FC, un equip de futbol d’Anglaterra que juga a la Premier League, la primera divisió de futbol anglès. A l’entrevista hem tractat la seva etapa anterior al capdavant del Real Salt Lake 2006-2008, club de futbol de la MLS, lliga dels Estats Units, i la seva actual etapa al Burnley FC. Finalment, també repassem l’actualitat de la Premier League.
- Què destacaries de la teva etapa al capdavant del Real Salt Lake?
Va ser la meva primera experiència professional dirigint un club esportiu, ja que jo anteriorment havia treballat a bancs i serveis financers. Vaig aprendre moltíssimes coses, sobre jugadors, sobre entrenar jugadors, sobre com reclutar-los i vam construir un estadi per a 24.000 persones. I com eren moltes coses noves per a mi, ho vam fer molt bé. Va ser una època de molt d’aprenentatge.
- Per què no vas invertir en cap altre esport americà?
Ho vaig fer, també vaig invertir en els Saint Louis Blues en la Lliga Nacional d’Hoquei, encara que jo no vaig ser responsable, ho van ser els meus socis. A més, vam mirar a altres equips. El més difícil de comprar un equip és la valoració i que no hi ha molts a la venda.
- Com va ser la teva experiència a la MLS?
Era una lliga jove, que estava creixent i expandint-se ràpidament. Era molt interessant perquè jo havia de veure com una lliga nova s’anava establint, on tot el que feia era molt nou. Vaig conèixer molta gent interessant, propietaris i gestors d’equips, entrenadors, etc. A més, va ser durant els anys en què David Beckham va venir a jugar a Los Angeles Galaxy, i això va ajudar al desenvolupament de la lliga. Es van incorporar molts jugadors internacionals i va ser una experiència única el fet de viure la creació d’una lliga i el seu desenvolupament.
- Portes escassament tres mesos com a president del Burnley FC, com va poder un estatunidenc convèncer al futbol anglès que podia gestionar un equip?
El primer és tenir la capacitat econòmica per a comprar un club. Primer has de passar un examen en el qual es fa una recerca sobre tu, comproven que ets la persona adequada, és el que anomenen fit & proper. Per tant, l’única cosa que has de fer és tenir els diners i passar l’examen. El que realment volen veure és com actues i com ho fas al dia a dia. La lliga estava convençuda quan van veure el que havíem fet en la MLS. No vaig haver de convèncer als venedors, sinó als fans que podia fer-ho bé. Havia de demostrar-los que anava a ser positiu per a ells. No obstant això, guanyar-te als fans porta temps i nosaltres acabem de començar.
- Per què el Burnley FC i no un altre club?
Vam mirar entre diferents clubs i ens va agradar Burnley perquè està situat en un radi de 45 minuts de diversos grans clubs d’Anglaterra, com el Manchester City, el Manchester United, el Liverpool i l’Everton. Això és important per les acadèmies de futbol on formen als joves de la canteara, quan creixen i són descartats pels seus clubs, nosaltres els incorporem ja que hem tingut l’oportunitat de seguir-los durant la seva trajectòria.
També des del punt de vista d’incorporar jugadors professionals, aquests no han de viure necessàriament en Burnley, sinó que ho poden fer en alguna d’aquestes grans ciutats, la qual cosa facilita el seu fitxatge. Des del punt de vista de comunitat, això és una ciutat petita amb un únic club de futbol, no veus pels carrers a gent amb altres samarretes que no siguin les del Burnley, per la qual cosa tenim una base de seguidors molt lleial. A més, som un centre d’atracció per a seguidors i negocis en diversos quilòmetres a la rodona i això ens fa molt rellevants. Vam venir a conèixer el club i vam trobar-nos un bon equip de professionals amb una operativa ben establerta. Cal entendre que des que vam començar a analitzar l’operació i vam adquirir el club van passar dos anys, per la qual cosa es pot veure que no va ser tan senzill.
- Quins són els teus plans per al futur? Alguna altra lliga o club europeu que gestionar?
Hem fet algunes col·laboracions amb altres equips a Europa, en algun moment acabarem comprant algun altre club d’Europa, però no et puc dir on. A Espanya hi ha un parell de clubs amb els quals m’agradaria col·laborar per a poder cedir als nostres jugadors joves, ja que com saps pel tema del Brexit tenim restriccions, i en particular per al cas de futbolistes llatinoamericans, Espanya pels seus especials acords és lloc idoni on aparcar els nostres fitxatges. Ens agrada particularment Mèxic, per la seva proximitat als Estats Units i perquè és la segona lliga més seguida per televisió als Estats Units després de la Premier League, sent la MLS la tercera.
- Creus que la Premier League és la lliga més competitiva d’Europa actualment?
Per descomptat que ho crec, per què creus que sis dels millors clubs de la Premier estan intentant crear la Superliga? Penso que la Premier League és super especial, té un gran sistema de futbol, al Regne Unit i a Anglaterra, i la Premier League és capaç de reunir totes aquestes coses en un mateix lloc. El repartiment dels ingressos per televisió és diferent a altres lligues. És molt competitiva, no són solament dos o tres equips, per a ser honestos, és realment la lliga sencera. Per exemple, nosaltres aquesta temporada vam ser capaços de vèncer al Liverpool, cosa que no havíem aconseguit des de feia 27 anys. Tots els equips volen estar en aquesta lliga, perquè és la que més diners inverteix i és on més diners hi ha. 1.400 milions de persones veuen la Premier League cada setmana. No hi ha cap competició regular que atregui tanta audiència, per això tots volen ser aquí. Si vols jugar al bàsquet ho vols fer en la NBA i si vols jugar al futbol la Premier és el millor lloc.
- Com ha afectat la pandèmia a la Premier League?
Està sent molt dur. Dur per al futbol arreu del món, en tots els esports. No està sent una situació bona per a ningú, dolenta per als esports, els negocis, la gent, etc. Està sent dur per a la Premier League perquè molts dels ingressos depenen del fet que hi hagi públic als estadis. Els grans clubs han tingut moltes pèrdues. El que han fet els clubs aquests anys és diversificar la font els ingressos més enllà de la televisió, i per a això necessiten omplir els estadis.
I què dir d’aquells clubs que no accedeixen als drets televisius i els pressupostos dels quals depenen íntegrament dels ingressos per taquilla. A més, els sponsors inverteixen menys si els fans no acudeixen a les trobades. D’altra banda, i parlant com a espectador, encara que jo continuo assistint als partits en directe, l’experiència de veure els partits a porta tancada és molt diferent, és com veure’ls jugar al parc, podent sentir els crits entre jugadors i entrenadors, la qual cosa és molt interessant, però es perd tota l’emoció de sentir l’emoció eixordadora de la graderia animant als seus equips. Estem molt esperançats que, per als dos últims partits de la temporada, a partir del mes de maig, i malgrat encara no sabem quants, però estimem que un 25% de l’aforament total.
- Finalment, com ha afectat el Brexit a la situació dels jugadors estrangers a la Premier League?
És molt complicat portar jugadors estrangers a la Premier League. S’ha establert un procés de puntuació o scoring, pel qual ha de passar tot jugador amb independència del seu país d’origen, excepte els britànics. La situació actual afavoreix la incorporació d’aquests últims enfront dels estrangers. A més, la pandèmia ha impedit que puguem realitzar el seguiment de joves jugadors o scouitng al estar els països tancats. De totes maneres, és aviat per a analitzar les conseqüències del Brexit, pregunta-m’ho d’aquí dos anys i segurament haurem après a adaptar-nos.
L’entrevista original en anglès, i amb subtítols amb castellà, la teniu aquí:
Article escrit per Luis Regalado de la revista Tecnodemos Report que forma part del projecte Revista Escolar Digital (RED). RED és una xarxa de diaris dirigits i editats per alumnes.
Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.