La nova llei educativa prohibeix parlar de gènere i orientació sexual a les escoles i genera fortes crítiques
La polèmica envolta Ron DeSantis, el governador de Florida (Estats Units), per la Llei de Drets Parentals en l'Educació, una nova normativa que prohibeix parlar sobre la identitat de gènere o l'orientació sexual a les escoles de primària d'aquest estat.
D'acord amb el text de la llei, l'educació sobre gènere no és “apropiada” per al desenvolupament dels estudiants d'acord amb els “estàndards de l'estat”, i per això està prohibida entre els cursos de preescolar i tercer grau (9 anys).
DeSantis assegura que la llei és una manera de protegir el dret dels pares a l'hora de decidir sobre l'educació dels seus fills. D'aquesta manera, poden controlar la informació i idees que els seus fills reben a classe i fins i tot proporciona assessorament en cas que els pares vulguin actuar legalment contra els centres educatius.
No obstant això, la llei ha estat criticada des de diferents sectors. El col·lectiu LGTBIQ+ és el més afectat, perquè la nova norma ignora la diversitat sexual i reprimeix els nens que puguin sentir-se diferents a les idees considerades “estàndard” pel govern de Florida.
El col·lectiu LGTBIQ+ denuncia també que la llei no inclou explícitament els termes “gai” o “homosexual” dins del text, fet que suposa una manera d'eliminar aquestes realitats des de la infància. Per aquest motiu, els detractors en diuen la llei “Don’t Say Gay” [No Diguis Gai].
D'altra banda, els professors denuncien que la llei coarta la seva manera de treballar i fins i tot va en contra de la llibertat d'expressió i pensament, ja que els prohibeix parlar de determinats temes a l’aula. Per exemple, un professor heterosexual sí que podria parlar de la seva parella i la seva família amb els alumnes, però un professor homosexual, no.
Protestes a Disneyland
Les crítiques contra la llei han arribat des de molts àmbits: polítics, periodistes, presentadors de televisió, actors i esportistes han denunciat la nova normativa perquè consideren que viola els drets del col·lectiu LGTBI.
Una de les protestes que més atenció mediàtica ha rebut ha estat la dels treballadors de Disneyland, el mític parc d'atraccions a Florida. Disneyland és un dels llocs més visitats dels Estats Units i hi treballen més de 15.000 persones (abans de la pandèmia eren el doble).
Quan la llei es va aprovar fa dues setmanes, Disney va emetre un comunicat en el qual anunciava la seva “solidaritat” amb els fans, visitants i personal LGTBI de Disney.
Ara bé, els empleats van considerar que es tractava d'una mesura poc contundent i van convocar una vaga per pressionar a l'empresa i obligar-la a posicionar-se públicament contra la nova llei. Finalment, Disney ha anunciat a través de les xarxes socials que s'oposa a “qualsevol legislació que infringeix els drets humans universals”.
A principis de març, Disney es va veure implicada en una altra polèmica relacionada amb la diversitat de gènere a les seves pel·lícules. Els treballadors de Pixar, productora del grup Disney, van publicar una carta en la qual denunciaven que els directius censuraven qualsevol personatge o relació homosexual a les trames de les pel·lícules.
Discriminació des del govern
Ron DeSantis és una de les figures més destacades del Partit Republicà, un dels dos partits majoritaris als Estats Units. Tradicionalment, aquest partit polític ha representat les idees més conservadores, mentre que el Partit Demòcrata es considera més liberal i progressista.
En aquest sentit, DeSantis és un defensor de la família i els valors tradicionals, i rebutja qualsevol altre tipus de model. Així, la Llei de Drets Parentals en l'Educació promou un únic model social i discrimina les persones amb diferents identitats de gènere.
El governador de Florida fins i tot s'ha negat a reconèixer la victòria de Lia Thomas, nedadora transsexual que ha guanyat el campionat d'universitats en la categoria de 500 metres d'estil lliure. DeSantis ha signat un document oficial on reconeix a la subcampiona, la nedadora de Florida Emma Weyant, com a veritable guanyadora del campionat.
Segons DeSantis: “En permetre que homes competeixin en esports de dones, l'Associació Nacional d'Atletisme Universitari està destruint les oportunitats de les dones, convertint les seves pròpies competicions en una farsa i perpetuant el frau”.
DeSantis s'ha vist implicat en altres polèmiques a causa de les seves polítiques i comentaris populistes, amb un estil semblant al de l'anterior president dels Estats Units, el republicà Donald Trump. En una visita a la Universitat del Sud de Florida, va criticar els estudiants per portar mascareta i va demanar “acabar ja amb el teatre del covid”.