18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Els camps de refugiats més grans del món

Els multitudinaris campaments de Bangladesh, Kenya i Etiòpia acullen persones desplaçades en males condicions

Per Guim Cormand

Persones que abandonen casa seva a causa de la guerra. O que són expulsades del seu poble perquè, en cas contrari, les assassinarien. Famílies desarrelades i menors que ho han perdut tot. Els tipus de ciutadans que arriben als camps de refugiats són diversos. Però sempre tenen alguna cosa en comú: hi viuen provisionalment perquè no tenen alternativa.

Encara que de desplaçats n’hi ha per tot el món, hi ha alguns camps que destaquen per la gran quantitat de refugiats que acullen. Són tan grans com ciutats. N’enumerem alguns dels més grans del món, d’acord amb les dades de l’Agència de l’Organització de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

 

Kutupalong-Balukhali (Bangladesh)

És el campament de refugiats més gran del planeta. El 2018 hi vivien unes 670.000 persones, més que no pas a Màlaga (571.000) i gairebé el doble que a Bilbao (345.000). Es va crear el 1992.

Els rohingyes són una minoria musulmana que viu a Birmània. Hi conviuen amb els rakhine, que són budistes. Durant l’any 2017, els conflictes entre tots dos van obligar la majoria dels rohingyes a fugir al país veí, Bangladesh, buscant-hi seguretat.

Segons l’Acnur, aquesta és la crisi humanitària més ràpida i de més magnitud de les últimes dècades. Al camp creat per culpa d’aquest conflicte, l’aigua hi és escassa. I la falta d’altres recursos provoca que els refugiats hi visquin en condicions molt precàries.

Dadaab (Kenya)

El febrer del 2019, al camp de Dadaab hi vivien més de 200.000 persones segons portaveus de l’Acnur, més o menys tantes com a Granada (232.000) o la Corunya (244.000). Es va crear el 1991.

La majoria dels refugiats d’aquest camp són somalis i hi són des de la dècada dels 90, quan van fugir dels conflictes al seu país.

En realitat, l’espai està compost per tres àrees: Hagadera, Ifo i Dagahaley. Malgrat les seves dimensions enormes, el camp ha quedat petit i els seus habitants tenen problemes per obtenir aigua, menjar i fins i tot una feina amb què guanyar-se la vida.

El govern de Kenya ha intentat tancar el camp, retornar els refugiats als seus països en diferents ocasions, però fins i tot la justícia nacional ha rebutjat aquestes mesures, al·legant que les víctimes pateixen “un acte de persecució”.

 

Dollo Ado (Etiòpia)

Refugiades de Somàlia en un dels campaments de refugiats de Dollo Ado (Etiòpia) el 2011. (P. Heinlein / Wikipedia)

A la regió de Dollo Ado, a Etiòpia, hi ha uns cinc campaments que alberguen prop de 220.0000 refugiats, segons dades de l’Acnur del 2018. Són més habitants que Pamplona (199.000) o Almeria (196.000).

A Dollo Ado hi ha, sobretot, somalis que van fugir de la fam i la sequera del seu país. A més a més, el grup terrorista Al-Shabbaab, vinculat a Estat Islàmic, empitjora la situació perquè fa servir la violència en contra de la població.

No obstant això, també és possible trobar-hi refugiats procedents del Sudan del Sud i d’Eritrea .

 

Kakuma (Kenya)

El 2017, i segons l’Acnur, a Kakuma hi vivien unes 185.000 persones. Són moltes més que Cadis (116.000) o que Burgos (174.000). Es va crear el 1992.

Situat al nord de Kenya, aquest campament acull refugiats de gairebé 20 països, però, principalment, els seus exiliats provenen de dues nacions amb un passat i un present convulsos: Sudan del Sud i Somàlia.

És el camp amb més menors no acompanyats. El 2017 n’hi havia 14.000. Els experts destaquen la funció que hi compleixen les escoles. N’hi ha un total de 21, amb una taxa d’èxit acadèmic del 96%. Les notes dels seus alumnes són superiors a la mitjana nacional de Kenya.

 

Zaatari (Jordània)

El 2017, el campament de refugiats de Zaatari, a Jordània, va registrar 77.781 refugiats, gairebé tants com per omplir l’estadi Santiago Bernabéu del Reial Madrid Club de Futbol. El 2013 va arribar a tenir 145.000 habitants.

Es va crear el 2012, mesos després que esclatés la guerra civil a Síria. És el campament que acull més refugiats sirians del món.

dos hospitals, nou escoles i unes 3.000 tendes per donar servei a la població.

Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -