El món s’enfronta a un gran desafiament: el canvi climàtic. L’escalfament global és una realitat i cada vegada afectarà més persones, encara que alguns governants es neguin a reconèixer-ho. Quines són les causes del canvi climàtic, quines conseqüències tindrà i què podem fer per frenar-lo? Treballa aquest tema d’actualitat a l’aula amb els materials didàctics de Junior Report.
Activitats
- Exercici 1
- Exercici 2
- Exercici 3
Llegeix el resum de les càpsules informatives i tria les que més t’interessin.
(Cada alumne/a ha de llegir, com a mínim, 3 temes diferents)
· Si el canvi climàtic és un problema tan greu, com és que els països no actuen ja? Per què costa tant posar-se d’acord? Què separa els països més rics dels més pobres? Una cosa és segura: hem d’actuar ja contra l’escalfament global! Canvi Climàtic: què esperem per actuar?
· Què és un negacionista? Quines són les energies renovables i per què es diuen així? Quina diferència hi ha entre les emissions directes i indirectes? Aprèn els conceptes clau del canvi climàtic. Els conceptes clau del canvi climàtic
· Com ha augmentat la temperatura els últims anys? Què provoca l’augment d’aquestes temperatures? Quines en són les conseqüències? Una infografia sobre el canvi climàtic per descobrir les causes de l’escalfament global. Què provoca el canvi climátic?
· Milers de joves es manifesten a tot el món per reclamar als governs que actuïn contra el canvi climàtic. T’expliquem l’exemple de Greta Thunberg, jove activista contra el canvi climàtic. Joves contra el canvi climátic
· El cotxe és el mitjà de transport més utilitzat del món… i també un dels més contaminants. Però cada vegada més marques i països aposten per vehicles sense emissions per lluitar contra la contaminació. La fi del cotxe contaminant
· Coneixes la norma de “Les 3 R”? Reduir, reutilitzar i reciclar. Hi ha moltes coses que podem fer per ajudar a reduir els efectes del canvi climàtic: viatjar en transport públic, apagar els llums, comprar productes locals… I tu, què pots fer-hi?
· Sabies que una diferència de mig grau centígrad en la temperatura global pot tenir efectes molt greus sobre el planeta? T’expliquem per què en aquest article. De 2 °C a 1,5 °C, mig grau crucial
· Escalfament global, augment del nivell del mar, desaparició de les glaceres, extinció de les espècies… T’ho expliquem en aquesta infografia. Els efectes de l’escalfament global
Comprensió lectora. Què hem après sobre el canvi climàtic?
(Cada alumne/a ha de respondre les preguntes de, com a mínim, 3 temes diferents)
Canvi climàtic: què esperem per actuar?
1. Què es debat a la conferència mundial sobre el clima (COP)?
2. Per què alguns països es resisteixen a complir els acords climàtics?
3. Quines conseqüències té el canvi climàtic?
Els conceptes clau del canvi climàtic
1. Quins inconvenients tenen els combustibles fòssils?
2. Quina diferència hi ha entre les emissions directes i les indirectes?
3. Quines energies renovables coneixes?
Què provoca el canvi climàtic?
1. Com actuen els gasos d’efecte hivernacle?
2. Quines ciutats podrien desaparèixer amb la pujada del nivell del mar?
Joves contra el canvi climàtic
1. Qui és Greta Thunberg i per què lluita?
2. Què reclamen els joves en vaga pel clima?
La fi del cotxe contaminant
1. Per què alguns països volen prohibir la producció i venda de cotxes de gasolina
i dièsel?
2. Quina mesura prendran França i el Regne Unit per reduir la contaminació dels cotxes?
3. Quin país ha pres les mesures més radicals per acabar amb els cotxes contaminants?
I tu, què pots fer-hi?
1. Què diu la norma de Les Tres R?
2. Digues tres hàbits que pots adoptar per contaminar menys.
3. Quins beneficis té comprar productes locals?
De 2°C a 1,5°C, mig grau crucial
1. Què estableix l’Acord de París?
2. Encara és possible frenar la pujada de temperatures?
3. Per què és crucial el mig grau de diferència entre els 2°C i l’1,5°C?
Els efectes de l’escalfament global
1. Per què augmenta la temperatura mitjana del planeta?
2. Què comporta la desaparició de les glaceres?
3. Per què el percentatge d’espècies extingides ha augmentat des de l’any 1500?
Activitat pràctica. Aprenem a ser crítics!
(Cada alumne/a o grup haurà de triar una d’aquestes 3 propostes)
Proposta 1. Netegem l’institut!
Què fem?
Utilitzem l’aplicació Litterati per netejar l’institut i prendre consciència de la quantitat de residus que produïm. Seguim l’exemple d’una escola de Califòrnia on els estudiants van trobar i etiquetar 1.200 residus. Quan van acabar, es van adonar que la majoria dels residus eren palletes i van demanar al director que deixessin de comprar-se, de manera que el volum d’escombraries es va reduir molt.
Com ho fem?
1. Ens descarreguem l’aplicació Litterati al mòbil.
2. Recollim i etiquetem totes les escombraries que trobem per l’institut.
3. Fem una proposta al centre per reduir els residus que produïm a l’institut.
Proposta 2. Fem un relat!
Què fem?
Fem un assaig sobre com ens imaginem el món l’any 2050.
Com ho fem?
Intentem respondre les següents preguntes: Haurem aturat els efectes del canvi climàtic? El món seguirà sent com el coneixem ara? Encara utilitzarem combustibles fòssils o els haurem substituït completament per energies renovables? Com ens desplaçarem? Podrem banyar-nos al mar?
Proposta 3. Fem un debat!
Què fem?
Fem un debat en grup reflexionant sobre les responsabilitats col•lectives i individuals per fer front al canvi climàtic.
Com ho fem?
Ens repartim en grups i intentem respondre les següents preguntes: Creus que els governs són els responsables de fer front a l’emergència climàtica? O ha de ser una responsabilitat de les persones i ONGs prendre mesures per aturar el canvi climàtic? Què en penses que els Estats Units s’hagin retirat de l’Acord de París del 2015 per prioritzar els seus interessos econòmics? Anotem esquemàticament les reflexions i les preguntes que sorgeixen a partir d’aquest debat.
Solucionari
- Solucionari de l'exercici 2
Canvi climàtic: què esperem per actuar?
1. Què es debat a la conferència mundial sobre el clima (COP)?
En la conferència mundial sobre el clima es debat com reduir els efectes del canvi climàtic sobre el planeta.
Cada any reuneix representants polítics de tots els països per avaluar les conseqüències de l’escalfament global, veure com està afectant cada país i quines mesures s’haurien de prendre per fer-hi front.
2. Per què alguns països es resisteixen a complir els acords climàtics?
D’una banda, existeixen els interessos de cada país: reduir les emissions implica reduir el ritme de producció de les fàbriques o la distribució de productes, i això frena el creixement de l’economia. A més, invertir en noves tecnologies més netes i sostenibles és car.
D’altra banda, existeix un conflicte entre països rics i països pobres. Gran part de la contaminació actual ha estat provocada pels països més rics, que tenen més indústries i fàbriques. Per això, els països en vies de desenvolupament no accepten reduir les seves emissions: consideren que també tenen dret a enriquir la seva economia abans de posar-hi fre.
3. Quines conseqüències té el canvi climàtic?
El canvi climàtic és una realitat i els seus efectes són molt visibles a tot el món: el nivell del mar puja, les temperatures augmenten i les característiques dels fenòmens meteorològics extrems canvien.
Les conseqüències van més enllà de passar calor a ple octubre o d’haver de renunciar a alguns aliments perquè les collites s’endarrereixen. Els desastres naturals cada vegada són més violents, la falta de precipitacions obliga moltes persones a emigrar (refugiats climàtics) i hi ha països sencers que podrien desaparèixer, com les illes de Tuvalu.
Els conceptes clau del canvi climàtic
1. Quins inconvenients tenen els combustibles fòssils?
Els combustibles fòssils contaminen molt i són fonts d’energia no renovables, la qual cosa significa que algun dia s’acabaran.
2. Quina diferència hi ha entre les emissions directes i les indirectes?
A l’hora de calcular les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) que produeix una activitat, sovint es diferencia entre les emissions directes i les indirectes.
Les emissions directes són aquelles que produeix directament una persona o empresa, per exemple: en conduir un vehicle o utilitzar maquinària que consumeix combustible per funcionar. En canvi, les emissions indirectes són aquelles que no provoquem nosaltres mateixos, sinó els GEH que s’han emès per fabricar els productes o l’energia que consumim.
3. Quines energies renovables coneixes?
Resposta lliure. Tres que poden servir d’exemple són: Energia hidràulica (produïda amb aigua), eòlica (amb el vent) o solar (amb la llum del Sol).
Què provoca el canvi climàtic?
1. Com actuen els gasos d’efecte hivernacle?
Els gasos d’efecte hivernacle són uns gasos que existeixen de manera natural a la Terra: retenen l’escalfor del Sol a l’atmosfera, quelcom necessari perquè hi hagi vida.
Però també els produeixen activitats humanes com la crema de combustibles fòssils, la desforestació o la ramaderia, entre d’altres. Si hi ha més gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera, retenen més escalfor i la temperatura del planeta augmenta.
2. Quines ciutats podrien desaparèixer amb la pujada del nivell del mar?
Depèn de quants metres augmenti el nivell del mar:
- 1 metre: Venècia (Itàlia)
- 1,5 metres: Bangkok (Tailàndia)
- 2 metres: Lisboa (Portugal)
- 3 metres: Sant Petersburg (Rússia)
- 4 metres: Pisa (Itàlia)
- 10 metres: Nova York (Estats Units)
- 11 metres: Rio de Janeiro (Brasil)
- 12 metres: Barcelona (Espanya)
Joves contra el canvi climàtic
1. Qui és Greta Thunberg i per què lluita?
Greta Thunberg és una adolescent sueca de 16 anys i activista contra el canvi climàtic. Per cridar l’atenció sobre l’emergència climàtica la Greta va començar a faltar a classe els divendres: s’asseia davant del Parlament suec amb un cartell on deia “En vaga escolar pel clima”.
La història de la Greta va cridar l’atenció dels transeünts, d’alguns polítics suecs i, finalment, dels mitjans de comunicació. I la seva protesta es va fer viral amb el hashtag #ClimateStrike.
2. Què reclamen els joves en vaga pel clima?
Joves d’arreu del món s’han unit a la vaga estudiantil pel clima iniciada per Greta Thunberg. L’objectiu és pressionar els líders polítics i deixar clar que els joves sí que es preocupen pel canvi climàtic.
La fi del cotxe contaminant
1. Per què alguns països volen prohibir la producció i venda de cotxes de gasolina i dièsel?
Els cotxes es troben en el punt de mira de la lluita contra el canvi climàtic perquè els mitjans de transport representen el 14% de les emissions de gasos hivernacle del món.
Alguns governs volen fixar ja una data per posar fi als cotxes contaminants amb l’objectiu de motivar els fabricants perquè inverteixin més diners en investigar i produir cotxes ‘nets’.
2. Quina mesura prendran França i el Regne Unit per reduir la contaminació dels cotxes?
Europa és on més països han començat a estimular el canvi de cotxes que utilitzen gasolina o dièsel per cotxes que no contaminen. França i Regne Unit s’han marcat l’any 2050 com a meta. A partir d’aquest any tots els vehicles que circulin per les carreteres d’aquests dos països hauran de ser ‘zero emissions’. Per aconseguir-ho, prohibiran la producció i venda de cotxes de combustible fòssil a partir del 2040, però no els vehicles híbrids.
3. Quin país ha pres les mesures més radicals per acabar amb els cotxes contaminants?
Els qui han pres mesures més radicals són els noruecs. El país nòrdic vol que tots els cotxes i furgonetes que es venguin a partir de 2025 siguin ‘zero emissions’.
El 40% dels cotxes que es van vendre a Noruega l’any 2016 eren elèctrics o híbrids.
I tu, què pots fer-hi?
1. Què diu la norma de Les Tres R?
La norma de les Tres R significa: Reduir la quantitat de residus que produïm i els productes que consumim, Reutilitzar els objectes i materials i Reciclar al contenidor que correspongui.
2. Digues tres hàbits que pots adoptar per contaminar menys.
Viatjar acompanyat, apagar els llums, tancar l’aixeta, comprar productes locals, reutilitzar les bosses, utilitzar paper reciclat, convertir els residus orgànics en compost, evitar els productes amb molt d’embolcall, separar els residus o explicar als amics com poden contaminar menys.
3. Quins beneficis té comprar productes locals?
Comprant aliments o productes que s’han produït prop de casa nostra, no només contribuïm a millorar l’economia local sinó que ajudem a contaminar menys perquè els trajectes per transportar les mercaderies són més curts.
De 2°C a 1,5°C, mig grau crucial
1. Què estableix l’Acord de París?
L’Acord de París estableix que hem de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle per limitar l’escalfament global.
Segons aquest acord, l’any 2100 la temperatura mitjana del planeta no pot haver augmentat més de 2 °C respecte a la temperatura d’abans de la Revolució Industrial, que va començar a mitjan segle xviii.
2. Encara és possible frenar la pujada de temperatures?
Limitar la temperatura mitjana del planeta per sota d’1,5 °C encara és possible, però només si s’actua urgentment. Les prediccions dels científics apunten que aconseguirem i superarem aquesta temperatura entre 2030 i 2050, però que es podria tornar a reduir i estar per sota de l’objectiu l’any 2100.
3. Per què és crucial el mig grau de diferència entre els 2°C i l’1,5°C?
Encara que pugui semblar poc, mig grau centígrad més de temperatura global tindria uns efectes enormes sobre el planeta.
Per exemple, si la temperatura augmenta 2 °C, el gel de l’Àrtic desapareixerà del tot en un de cada deu estius, i no en un de cada cent com passaria amb un augment d’1,5 °C.
Els efectes de l’escalfament global
1. Per què augmenta la temperatura mitjana del planeta?
La temperatura mitjana del planeta augmenta a causa dels gasos d’efecte hivernacle atrapats a l’atmosfera.
2. Què comporta la desaparició de les glaceres?
El desgel de les glaceres canviarà totalment l’ecosistema i provocarà una pèrdua irreparable de l’hàbitat i la fauna.
3. Per què el percentatge d’espècies extingides ha augmentat des del 1500?
El percentatge d’espècies extingides ha augmentat per la desertificació, l’augment de les temperatures i altres canvis en el clima que han tingut efectes desastrosos en el seu hàbitat natural.