14 juliol 2024
spot_img
14 juliol 2024

Canvi climàtic: una amenaça per al planeta

Els canvis al clima produïts per l'activitat humana amenacen la natura i posen en perill milers de milions de persones

El canvi climàtic és una amenaça per a la població mundial i els ecosistemes de la Terra, segons adverteix l'últim informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), una organització científica promoguda per les Nacions Unides que analitza l'evolució i els efectes del clima al planeta.

La desaparició dels ecosistemes, l'extinció de les espècies, les onades de calor extrem i les inundacions seran cada vegada més freqüents i posaran en perill més de 3.000 milions de persones que viuen en zones vulnerables durant les properes dues dècades (gairebé la meitat de la població mundial).

El nou informe de l'IPCC s'ha presentat 100 dies després de la COP26, la Cimera del Clima de Glasgow, on governs de tot el món van ser incapaços d'aconseguir un acord que fos prou contundent per frenar el canvi climàtic.

Davant d’aquest escenari, els científics són cada vegada més directes: el canvi climàtic és una amenaça gravíssima per al benestar i la salut de tot el planeta, i l'activitat humana n’és responsable. Ja no serveix de res adoptar mesures a mig termini: cal aplicar polítiques reals per prohibir els combustibles fòssils, limitar les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i reduir la contaminació del planeta.

Per aconseguir-ho, és indispensable complir els objectius de l'Acord de París del 2015: reduir l'augment de temperatura global a 1,5 graus a finals de segle. Segons els estudis científics, cal reduir les emissions un 45% d'aquí al 2030 i aconseguir les zero emissions o emissions neutres el 2050. Ara bé, la realitat és molt diferent: amb el ritme de producció actual, es preveu que les emissions augmentin un 14% aquesta dècada.

Per aquest motiu, les Nacions Unides reclamen als governs que es comprometin a descarbonizar l'economia i apostar per la transició energètica cap a fonts d'energia renovable.

Adaptació per salvar vides

Un altre dels punts clau de l'informe de l'IPCC és l'adaptació: el conjunt de mesures per limitar la crisi climàtica i reduir-ne les conseqüències. Encara que es redueixin les emissions de gasos contaminants, els efectes del canvi climàtic continuaran durant els propers anys, per això és important adaptar-se per sobreviure.

Una de les principals mesures d'adaptació implica el trasllat dels cultius per garantir-ne la supervivència. El canvi dels patrons climàtics ha reduït les pluges i augmentat les temperatures, fet que influeix directament en la producció de les collites.

Altres mesures d'adaptació són la construcció d'edificis més resistents als desastres naturals o el desenvolupament de plans de prevenció per reaccionar de manera més ràpida i eficient. A més, l'adaptació pot combinar-se amb altres mesures de mitigació per limitar les emissions.

El problema és que no tots els països tenen accés a aquestes mesures. A l'hora d'adaptar-se per combatre el canvi climàtic, els països pobres són els més perjudicats perquè no disposen de recursos per posar-les en pràctica.

Aquests països són els que menys han contribuït a la contaminació global, però els que més en pateixen les conseqüències. Per això les Nacions Unides també demanen a bancs d'inversió i empreses de tot el món que financiïn projectes més sostenibles als països en desenvolupament, que encara depenen dels combustibles fòssils per sostenir la seva economia.

El paper de l'IPCC

El Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) reuneix centenars de científics de diferents països, especialitzats en diferents àmbits de la conservació i el medi ambient.

Aquest grup va ser creat per les Nacions Unides el 1988 per proporcionar informació objectiva i científica sobre el canvi climàtic, quins són els seus efectes i els seus impactes. Les dades proporcionades per l'IPCC serveixen per avaluar la situació climàtica i definir les actuacions que s’han de dur a terme.

En aquest sentit, els informes de l'IPCC són la principal eina acadèmica i científica per recolzar la lluita contra el canvi climàtic i donar resposta a les teories negacionistes que neguen aquesta amenaça.

Per tal d’oferir una informació rigorosa i detallada, els científics de l'IPCC treballen en períodes de 7 anys, durant els quals recopilen i analitzen milions de dades per extreure conclusions contrastades sobre l'avenç de l'escalfament global i com està canviant les condicions de vida al nostre planeta.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -