13 juny 2024
spot_img
13 juny 2024

Ciberseguretat, una guia essencial per a escoles

Els experts d’ACER ens presenten algunes solucions per a la protecció cibernètica en l’educació

La integració de la tecnologia en l’educació ha crescut exponencialment en els últims anys, augmentant l’ús d’internet i dispositius a les aules. Aquesta revolució tecnològica comporta preocupacions sobre la ciberseguretat. Els experts d’ACER ens proposen alguns consells per protegir les institucions educatives d’amenaces cibernètiques.

Moltes institucions i centres educatius ofereixen molts objectius i, per contra, nebots en ciberseguretat. Això significa que, tot i que manegen gran quantitat de dades atractives per als hackers, sovint no tenen la protecció adequada.

Entre les amenaces més comunes i perilloses que les escoles han de vigilar s’ inclouen les següents: filtracions de dades, phishing, IoT i Ransomware

Les filtracions de dades són atacs cibernètics dirigits a recopilar informació sensible. Són comuns i fàcils d’ executar quan no hi ha un sistema d’ autorització adequat.

El phishing explota l’emotivitat humana per obtenir informació sensible directament de la víctima, fent-la creure que està compartint dades amb una entitat legítima.

L’IoT inclou tots els dispositius que poden connectar-se a internet, com computadores, televisors i accessoris intel·ligents. Un dispositiu desprotegit pot comprometre tota la xarxa.

Els atacs distribuïts de denegació de servei (DDoS) inunden el servidor de la víctima amb trànsit excessiu, bloquejant la navegació i generant costos significatius en termes de temps i diners.

Finalment, el ransomware és temut per la seva demanda de rescat a canvi de dades essencials. Impedeix l’ accés a les dades fins que es pagui el rescat.

Estratègies per a la navegació segura a l’aula digital

Per protegir els centres escolars, és essencial seguir un protocol de ciberseguretat. Molts dispositius utilitzats en el treball escolar també es connecten a xarxes domèstiques, la qual cosa requereix protecció addicional. Segons els experts d’ACER, entre les estratègies clau, la primera és l’encriptació, que transforma les dades en un format il·legible, protegint-les de l’accés no autoritzat. Les xarxes privades virtuals (VPN) creen un túnel segur entre el dispositiu i la internet, evitant la intercepció d’informació sensible.

Fer còpies de seguretat assegura que la informació crítica romangui accessible fins i tot davant amenaces cibernètiques i fallades de maquinari. En casos de ransomware, permet recuperar les dades sense pagar el rescat.

Usar un gestor de contrasenyes és ideal, però l’essencial és mantenir contrasenyes actualitzades, diversificades i no compartides. Els atacs físics a dispositius poden comprometre la xarxa sencera. És crucial tancar sessió i protegir les credencials d’accés.

La ciberseguretat s’ha d’integrar en tots els aspectes de la vida escolar. Implementar protocols forts és essencial, però la seva eficàcia és limitada sense una integració en l’ estructura organitzativa de la institució. Un enfocament holístic de la ciberseguretat reconeix la importància de les persones, creant un entorn segur mitjançant la conscienciació i diligència de tots els involucrats.

Estratègies Avançades de Ciberseguretat per a Mestres

Les estratègies avançades de ciberseguretat inclouen diversos elements clau.

Intel·ligència d’Amenaces: Integrar feeds d’intel·ligència per anticipar-se a riscos emergents.

Anàlisi de Comportament: Detectar anomalies en el comportament de l’ usuari i de la xarxa.

Arquitectura de Confiança Zero: Requerir autenticació per a tots els accessos als recursos de la xarxa.

Detecció i Resposta d’Endpoint (EDR): Enfortir la seguretat dels endpoints.

Seguretat al Núvol: Promoure les millors pràctiques per a la migració a entorns al núvol.

Fomentar la Higiene Cibernètica i una Comunitat Conscient de la Ciberseguretat

Cultivar una comunitat conscient de la ciberseguretat és crucial. Un bon programa ha d’ involucrar estudiants, mestres i personal. Aquí alguns aspectes clau:

Educació i Conscienciació: Programes de capacitació i campanyes de conscienciació sobre les millors pràctiques de ciberseguretat.

Polítiques Claras de Ciberseguretat: Establir polítiques clares per assegurar l’actualització i alineació de la comunitat sobre les pràctiques a implementar.

Participació dels Pares: Especialment en educació primària, els pares han de participar en l’ esforç comunitari, ja que la xarxa escolar s’ integra amb les xarxes domèstiques a través dels dispositius dels estudiants.

Tot i que algunes institucions poden tenir dificultats per mantenir-se al dia amb la ràpida innovació digital i les seves amenaces, hi ha una creixent consciència sobre la importància de la ciberseguretat. Invertir en ciberseguretat no només protegeix els actius importants, sinó que també prepara els estudiants per navegar en el ciberespai de manera segura i responsable, i els ha de fer servir per a les realitats d’un món cada vegada més digital.

Descobreix més sobre Acer for Education aquí

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -