20 maig 2024
spot_img
20 maig 2024

Com fer periodisme d’investigació?

L’afany per conèixer noves realitats i la voluntat de ser útils a la nostra societat posen les bases del bon periodisme

Per Laura Andrés Tallardà

El periodisme ens permet fer una radiografia de la realitat que ha de ser tan objectiva com sigui possible. A vegades, també pot convertir-se en una eina de denúncia de les injustícies que ens envolten per aconseguir un món més just.

Aquest és el repte i la missió del periodista d’investigació: descobrir informació que sol romandre oculta per interessos de governs, d’empreses o d’individus molt poderosos.

Així, el periodisme d’investigació té una funció social: està al servei de la ciutadania per explicar una informació que, d’una altra manera, no podria conèixer. A més, aquest tipus de periodisme té unes característiques concretes i requereix d’una sèrie d’habilitats.

Cal tenir molt presents les qualitats del bon periodista, com la curiositat, la persistència, l’astúcia, l’afany de conèixer i una clara voluntat de ser útil a la societat des de l’exercici de la professió”, explica Francesc Jesús Viadel, professor de Periodisme d’Investigació a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals (FCRI) de la Universitat Blanquerna-URL.

La capacitat de redacció també és molt important: cal saber escriure molt bé per explicar una història. “El periodisme és molt més que una acumulació de dades”, apunta Viadel.

D’altra banda, a l’hora d’escriure un reportatge d’investigació hem de parlar amb moltes persones i consultar molts documents per a construir la nostra història. En aquest sentit, és fonamental verificar les fonts i contrastar la informació que ens ofereixen.

És important no donar mai per bona una informació i tenir clar que totes les fonts són interessades”, exposa el professor.

Per això una bona agenda de fonts expertes pot ser clau a l’hora de determinar la qualitat de la informació. I això només pot aconseguir-se amb l’experiència i després d’haver fet moltes investigacions!

 

Una lupa per ampliar la informació

El periodisme d’investigació pot ajudar a destapar casos de corrupció. En aquest sentit, és com una lupa que ens permet ampliar la informació per vigilar el poder i controlar què succeeix a la nostra societat.

Per això és important garantir la llibertat d’expressió i assegurar que els mitjans de comunicació puguin fer la seva feina lliures de pressions i d’amenaces.

El poder des de sempre ha temut el periodisme que descobreix, que denuncia, que es fa amb rigor i sense servituds”, assegura Viadel, qui afegeix: “Sense periodisme no pot haver-hi democràcia”.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -