22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

Com fomentar l’emprenedoria i la recerca de feina entre els joves?

Amb motiu del Dia Internacional de la Joventut, repassem els programes d’Acción contra el Hambre per promoure l’emprenedoria, la formació laboral i la feina entre els joves a Espanya

Aquest dissabte 12 d’agost se celebra el Dia Internacional de la Joventut, una jornada impulsada per l’ONU que té com a objectiu cridar l’atenció de la comunitat internacional sobre els problemes de la joventut i ajudar així a desenvolupar el potencial dels joves com a actors de la societat actual.

Sota el lema “Habilitats verdes per al futur”, es vol posar l’èmfasi en la necessitat de treballar per un món ambientalment sostenible i respectuós amb el clima i conscienciar així els joves de la transició ecològica en què estem immersos.

Per aconseguir-ho, és important potenciar la igualtat d’oportunitats i acompanyar i formar els joves perquè es puguin convertir així en agents del canvi global. I malgrat tots els avenços, la desocupació juvenil continua constituint un dels reptes més grans en aquest àmbit. A Espanya, la taxa d’atur entre joves d’entre 16 i 25 anys és del 27,94%, mentre que per a joves de 16 a 29 anys és del 14,18%, segons dades recollides a la darrera Enquesta de Població Activa.

L’emprenedoria juvenil suposa una resposta als reptes actuals del mercat laboral, que impulsa la innovació i contribueix a construir una economia més resilient i sostenible. Segons Marta González, experta en inclusió sociolaboral d’Acción contra el Hambre, és imprescindible que les administracions públiques però també les empreses s’involucrin per reduir la desocupació juvenil. “La joventut són els fonaments de la societat del futur, si no els tenim en compte ara, quina mena de societat estem construint?” , es pregunta.

Per què emprenen els joves  

Segons Ana Alarcón, gestora de programes d’emprenedoria d’Acción contra el Hambre, la joventut espanyola emprèn per dos motius: un d’extern, que és el mercat laboral precari, amb salaris baixos, alta temporalitat, escassa flexibilitat i una manca d’oportunitats de creixement a curt termini; i un altre intern, que està relacionat amb les seves motivacions per promoure una transformació social i poder treballar un projecte en què creuen i amb ell adquireixen un compromís. “Estan creant negocis que incorporen la cura del medi ambient, mesures contra el canvi climàtic, el feminisme o la lluita contra la violència a l’aula o la violència de gènere“, afegeix Alarcón.

Des del 2017, Acción contra el Hambre ha format 7.662 persones que han participat al programa “Vives Emprende”, i el 37% d’aquests participants són menors de 30 anys. “El valor i el talent que aporten les persones joves al mercat laboral, mitjançant enfocaments socials com el medi ambient i la perspectiva de gènere, són clau per a la recuperació econòmica del nostre país cap a un model més sostenible i inclusiu”, expressa Ana Alarcó.

Al centre d’aquestes iniciatives hi ha històries de joves com la de Javier, un exemple de com l’ocupació pot transformar vides. Originari d’Almendralejo, Extremadura, Javier va acabar el seu FP d’Eficiència Energètica i Energia Solar tèrmica a Mèrida i no va trobar feina. Va començar a considerar renunciar al seu desig de viure al seu lloc d’origen i créixer professionalment fora d’Extremadura. Va ser en aquell moment quan va participar al programa Vives Emplea d’Acción contra el Hambre, centrat en instal·lacions solars.

Altres programes d’emprenedoria i transformació social  

D’una banda, el programa Generació IN ofereix protagonisme a l’experiència vivencial de l’emprenedoria, mitjançant activitats com maratons de negocis (Emprèn 24) o gamificació i la formació en desenvolupament de plans de negoci. També dóna suport financer per posar en marxa el negoci i possibilita l’accés a crèdit financer gràcies a aliances amb entitats de microfinançament.

En el cas de l’Itinerari d’Emprenedoria Social Juvenil, es proposa un programa virtual basat en l’emprenedoria social per a joves menors de 35 anys a Espanya, l’objectiu del qual és acompanyar i assessorar durant la posada en marxa d’un projecte propi.
I, finalment, BETA Jove és un programa pioner a Extremadura d’inclusió sociolaboral per a joves entre 18 i 29 anys i empreses de la regió, que busca retenir el talent juvenil i consolidar el relleu intergeneracional en el teixit empresarial i, alhora, treballar amb persones autònomes i micropimes per ajudar a adaptar-se al nou mercat laboral empresarial.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -