Les imatges poden enganyar-nos segons l’angle amb què es facin i mostrar aglomeracions que en realitat no existeixen
Diumenge passat va començar la “desescalada del confinament” per la pandèmia de coronavirus. Els menors de 14 anys (acompanyats d’algun adult) van poder sortir de casa a passejar durant una hora, mantenint una distància mínima de 2 metres amb la resta de vianants.
Aquest dia es van publicar moltes fotos d’espais públics suposadament plens de gent i moltes persones es van queixar del fet que no s’havien mantingut les distàncies de seguretat.
Com podem valorar fins a quin punt és cert? Prenguem com a exemple aquesta imatge de l’avinguda Diagonal de Barcelona, el passat 25 d’abril.
Analitza la fotografia
Mira la fotografia amb atenció i intenta determinar si s’ha fet amb un teleobjectiu (que escurça les distàncies). Busca objectes que puguis relacionar entre si: carrers, voreres, una parada d’autobús…
Això pot ser un prova que la imatge està una mica distorsionada: sembla que els elements estan més junts del que és en realitat.
Ves un pas més enllà
Quins llocs reconeixibles podem localitzar a la fotografia? Sabem que està feta a l’avinguda Diagonal de Barcelona. En fixar-nos-hi, podem distingir el nom de dues botigues (Sandro i Boss) i una zona enjardinada al fons de la imatge.
Busca a Google Maps els llocs reconeixibles, començant pels més evidents. En aquest cas, les dues botigues són les més senzilles de localitzar en un mapa.
A Google Maps existeix l’opció de mirar la distància entre dos llocs. En fer aquesta cerca advertim que la distància és de gairebé 40 metres, per la qual cosa, legalment, en aquest tram hi podrien cabre fins a 20 persones. A la fotografia no sembla que se superi aquesta xifra.
Fins on arriba la imatge?
Al fons de la fotografia podem observar una zona enjardinada. Seguint la direcció de la imatge a Google Maps sembla que aquesta zona es correspon amb la plaça de Francesc Macià.
Buscant a Google la distància entre la primera botiga i la plaça que es veu al final de la fotografia veiem que és de gairebé 350 metres. Així doncs, la distància que abasta la fotografia és molt gran.
Per tant, encara que a la imatge apareixen moltes persones, no podem demostrar que entre elles no estiguin mantenint una distància de seguretat de 2 metres.
Conclusió
Jugar amb la perspectiva és un truc de fotografia que pot enganyar els nostres sentits.
Quan vegis una imatge amb molts objectes, para’t a pensar sempre des d’on l’estàs veient i si el que veus seria igual des d’una altra perspectiva o podria canviar per complet en mirar-la des de dalt, a baix, des d’un altre costat…
D’aquesta manera, estaràs més segur d’encertar-la amb la teva anàlisi de la imatge.
Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!