1 febrer 2023
spot_img
1 febrer 2023
spot_img

Diccionari per entendre els conceptes clau de la comunitat LGBTIQ+

Què és el gènere? I l’orientació sexual? Definim les idees essencials per comprendre la diversitat de les persones del col·lectiu LGBTIQ+

Els éssers humans són complexos. Cadascun d’ells és diferent, té emocions variades i se sent atret per persones diferents.

La comunitat LGBTIQ+, per exemple, és un col·lectiu que agrupa persones molt diverses i que de vegades resulta difícil de definir. No obstant això, per poder entendre el món que ens envolta, acostumem a posar etiquetes o a definir conceptes.

Algunes paraules emprades per descriure les persones LGBTIQ+ ens poden resultar desconegudes. O bé podem no acabar de comprendre’n del tot el significat. A continuació fem una llista dels conceptes més utilitzats per comprendre la diversitat dels integrants de la comunitat.

 

Sexe biològic i gènere

El sexe biològic s’assigna en néixer. Són les característiques físiques amb què es neix. Per exemple, el sexe biològic de qui neix amb genitals masculins es considera que és masculí.

No obstant això, el sexe biològic no concorda sempre amb el gènere de la persona.

El gènere és una construcció cultural. És a dir, una societat decideix quins comportaments, roba o habilitats són propis dels nois i quins ho són de les noies. Allò que és femení o masculí és el que entenem per gènere.

En general, una persona d’un sexe biològic determinat se sentirà representada pel gènere que li imposa la societat: seran cissexuals.

Però no sempre és així. Aquestes persones són transgènere: no senten que el seu cos es correspongui amb qui són realment, amb el seu gènere. Aquest sentiment també es coneix com a disfòria de gènere.

Si decideixen tractar-se amb hormones o operar-se per adequar el cos al seu gènere, seran transsexuals.

 

Identitat sexual i orientació sexual

Encara que els noms s’assemblin, identitat sexual i orientació sexual no signifiquen el mateix.

Quan parlem d’identitat sexual ens referim al sexe –home o dona– amb què s’identifica una persona. Per exemple, una persona transgènere pot néixer amb el cos d’un noi i sentir-se noia. En aquest cas, la seva identitat sexual serà femenina.

L’orientació sexual fa referència al sexe –home o dona– pel qual se sent atreta una persona.

Si a algú li agraden les persones del seu mateix sexe, serà considerada homosexual. Si li agraden aquelles del sexe contrari, serà heterosexual. I, si se sent atreta per tots dos sexes, serà bisexual.

La bandera no binària representa aquelles persones que no s’identifiquen ni amb el gènere femení ni amb el masculí. (Wikipedia)

Algunes persones del col·lectiu, no obstant això, consideren que aquestes definicions són limitades i no representen a tothom. Hi ha qui creu que hi ha més de dos gèneres. Per exemple, hi ha gent que se sent home i dona alhora.

Els conceptes anteriors no tindrien en compte tampoc les persones intersexuals, que neixen amb característiques físiques masculines i femenines.

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -