21 novembre 2024
spot_img
21 novembre 2024

El conflicte entre Espanya i Algèria, més enllà del gas

El suport del govern espanyol al pla del Marroc sobre el Sàhara Occidental amenaça les relacions polítiques i comercials entre Espanya i Algèria

Les relacions diplomàtiques entre Algèria i Espanya estan en una situació complicada. La setmana passada Algèria va anunciar que suspenia el Tractat d'Amistat amb Espanya, un acord de cooperació política i comercial vigent des del 2002, a causa del suport d'Espanya al Marroc sobre el Sàhara Occidental.

Aquesta decisió posava en perill els acords comercials entre tots dos països i, de rebot, amenaçava de paralitzar el subministrament de gas i provocar una greu crisi energètica a Espanya, ja que Algèria n’és el principal proveïdor.

Com a país membre de la Unió Europea (UE), Espanya va recórrer a les autoritats europees per trobar-hi suport. La Unió Europea va emetre un comunicat oficial en el qual denunciava que la decisió d'Algèria podia considerar-se una violació de les lleis comercials europees, fet que podia implicar sancions de tots els països membres contra Algèria.

Davant d’aquesta situació, el govern algerià ha respost que les relacions comercials amb Espanya i la resta de la UE es mantindran, però insisteix en el desacord polític amb el govern espanyol. Ara mateix, encara no queda clar quines seran les conseqüències polítiques i econòmiques d'aquest enfrontament. 

El conflicte del Sàhara Occidental enfronta des de fa dècades Algèria i el Marroc, que es disputen el control d'aquesta regió al nord de l'Àfrica. Espanya sempre s'havia mantingut neutral en el conflicte, però al març va canviar d'estratègia i es va posicionar a favor del Marroc, fet que va provocar les crítiques de les autoritats algerianes.

Des de fa algun temps, altres països s'han posicionat sobre aquest afer i han convertit el Sàhara Occidental en un conflicte internacional amb interessos polítics i estratègics creuats: els Estats Units i França s'han posicionat a favor del Marroc, mentre que Rússia i Veneçuela han mostrat el seu suport a Algèria.

 

Crisi energètica a Europa

La principal preocupació de la ruptura de les relacions amb Algèria és que pugui interrompre's el subministrament de gas a Espanya, perquè el gas algerià representa una tercera part del gas que es consumeix en aquest país.

A finals del 2021, el conflicte entre Algèria i el Marroc es va intensificar i el govern algerià va decidir tancar el gasoducte que passa pel Marroc i que subministra directament a Espanya. Com a conseqüència, el Marroc va haver de buscar altres proveïdors d'energia, mentre que Espanya va haver de desviar el subministrament de gas amb vaixells, que suposen un transport més lent.

D'altra banda, la guerra d'Ucraïna i les sancions contra Rússia (que limiten la compra de gas i petroli rus) han agreujat la crisi energètica a Europa. Els països europeus volen reduir la dependència del gas rus i busquen alternatives: el gas algerià cada vegada té més valor.

Les diferències amb Espanya han provocat que Algèria afavoreixi altres països consumidors com Itàlia. Des d'allà, el gas arriba més ràpid a altres països del centre d'Europa, un factor que també va en contra dels interessos espanyols. 

Amb l'arribada de l'estiu, les necessitats energètiques disminueixen perquè cau el consum de calefacció. Així i tot, els països europeus ja estan buscant alternatives al gas rus per abastir la població a l'hivern, ja que es preveu que la guerra a Ucraïna s'allargui.

  

 

Espanya i el Marroc: una relació històrica

La relació entre el Marroc i Espanya està molt condicionada per la proximitat geogràfica i es remunta segles enrere. Des del segle XV, la Corona Espanyola va enviar expedicions i va fundar diverses ciutats en enclavaments de l'Àfrica que avui es troben en territori marroquí.

Durant l'època colonial, diferents potències europees van intentar fer-se amb el control d'aquesta regió per als seus propis interessos comercials. A principis del segle XX, França i Espanya van acordar establir-hi un protectorat espanyol (1912-1956), en el qual les institucions marroquines estaven controlades per les autoritats espanyoles.

El Marroc va declarar la seva independència el 1956, encara que Espanya no es va retirar del Sàhara Occidental fins al 1975. Des de llavors, el territori sahrauí reclama la seva independència del Marroc i és un dels 17 territoris no autònoms reconeguts per les Nacions Unides a tot el món.

La proximitat geogràfica entre Espanya i el Marroc també influeix en qüestions com el comerç o la migració, que de vegades s'utilitza com a arma política. L'últim any, milers de persones han travessat la frontera marroquina-espanyola de manera il·legal: segons alguns analistes polítics, el govern del Marroc utilitza la migració irregular per pressionar al govern espanyol en els seus enfrontaments polítics.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -