1 febrer 2023
spot_img
1 febrer 2023
spot_img

El cotxe del futur

La indústria de l’automòbil es prepara per un gran canvi en els vehicles de transport

Quan es van inventar, els automòbils eren un luxe que molt pocs podien permetre’s. Però durant el segle passat els cotxes es van convertir en un objecte comú, present en el dia a dia de la majoria.

Des del motor de combustió interna fins als cotxes elèctrics, l’evolució de l’automòbil sempre ha anat lligada als avanços tecnològics. En l’actualitat, l’aparició de nous combustibles i d’ordinadors a bord podrien canviar completament el cotxe tal com el coneixem avui.

Nous combustibles

Un dels principals problemes als quals s’enfronta la indústria de l’automoció és el seu elevat cost ambiental: les emissions de CO2 que produeixen els cotxes contribueixen al canvi climàtic.

A més, els cotxes també són responsables del ‘smog’, el fum contaminant que cobreix les ciutats com una capa de boira i que afecta la salut de milions de persones.

Alguns països han començat a crear lleis per prohibir l’ús del cotxe contaminant en els propers anys. Aquesta pressió ha obligat als fabricants d’automòbils a adaptar els vehicles per utilitzar combustibles alternatius .

L’opció més popular són els cotxes propulsats per energia elèctrica. A mesura que milloren les bateries, aquests vehicles poden recórrer cada vegada més quilòmetres i en moltes ciutats s’estan instal·lant més i més punts de càrrega. 

Una altra alternativa a la gasolina són els cotxes d’hidrogen. Combinat amb oxigen, aquest element genera una energia que es guarda en una pila utilitzada per propulsar el motor.

Cotxes autònoms

Els avenços en intel·ligència artificial han impulsat el desenvolupament de cotxes autònoms que poden circular sense conductor.

Aquests vehicles utilitzen desenes de sensors i càmeres per percebre l’entorn del vehicle i porten incorporats programes informàtics amb informació sobre el nombre de carrils de cada carrer, les senyals i cartells que hi ha pel camí.

Tota la informació passa a un ordinador central que l’analitza per prendre decisions. Per exemple, frenar si detecta objectes o persones a prop, saber quan pot canviar de carril i accelerar o frenar en funció de la velocitat permesa.

https://youtu.be/MqUbdd7ae54

Cotxes voladors

A pràcticament totes les pel·lícules futuristes apareixen cotxes voladors, però el cel de les nostres ciutats segueix tan buit com sempre. No obstant això, la cosa podria canviar en els propers anys.

Els “taxis voladors” de Dubai són els vehicles que estan més prop de fer realitat el somni dels cotxes voladors. Es tracta de grans drons que poden transportar dues persones d’un lloc a un altre.

Els taxis voladors utilitzen energia elèctrica i poden volar durant 30 minuts per cada càrrega. A més de ser voladors també són autònoms, ja que no porten pilot.

Els creadors d’aquesta iniciativa creuen que aquesta podria ser la solució als embussos a les carreteres i a més contribuiria a reduir la contaminació. Però de moment només estan en fase de proves.

Un altre projecte semblat és el de Lilium. Aquesta empresa ha creat un jet elèctric que vola com un avió però que s’enlaira i aterra en vertical, com un helicòpter. Això li permetria volar dins de ciutats, ja que no necessita una pista.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -