25 novembre 2024
spot_img
25 novembre 2024

El govern dimiteix a Sri Lanka

Milers de persones ocupen els carrers i la residència oficial del president per protestar per la greu situació econòmica del país

El president de Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, ha anunciat la seva dimissió després de les protestes i aldarulls multitudinaris que han paralitzat el país durant dies. Els manifestants acusen el govern de corrupció i de provocar la greu crisi econòmica que afecta la població.

Aquest cap de setmana, centenars de milers de persones van ocupar els carrers de Colombo, la capital de Sri Lanka. La policia va fer servir canons d'aigua i gasos lacrimògens per dispersar la multitud, però no ho van aconseguir.

Els manifestants van arribar fins a les portes de la residència oficial del president Rajapaksa, van tirar avall les portes i van ocupar-ne les instal·lacions: els jardins, la piscina, el gimnàs… El president havia abandonat la residència prèviament i encara no se sap on ha anat.

Els manifestants també van incendiar la residència del primer ministre, Ranil Wickremesinghe, que havia accedit al càrrec fa només dos mesos. Tant el president com el primer ministre han dimitit, i ara comença un període de 30 dies per triar un nou govern que haurà de convocar eleccions.

La població de Sri Lanka protesta des de fa mesos per la falta d'aliments i combustible, una situació provocada per la crisi econòmica, però també per la corrupció de la classe política.

Crisi econòmica i financera

Sri Lanka és una petita illa al sud de l'Índia, a l'oceà Índic. Té poc més de 22 milions d'habitants i una economia molt petita: la producció de productes i matèries pròpies és molt limitada, així que el país ha d'importar gran part dels béns i materials que consumeix.

La setmana passada, el govern singalès va anunciar que no podia pagar les importacions de combustible, per la qual cosa van prohibir la venda de gasolina a consumidors particulars. Com a conseqüència, moltes persones no podien anar a treballar o portar els seus fills a l’escola, així que les escoles van tancar i les autoritats van decretar el teletreball.

Aquest fet va ser el detonant de les protestes, ja que molts ciutadans consideren que el govern no està prenent les decisions encertades per millorar l'economia del país. La inflació ha arribat al 30%: els preus han pujat i els singalesos cada vegada tenen menys diners per comprar productes bàsics com ara aliments o medicaments.

Segons el govern, el país encara pateix els efectes de la pandèmia: les restriccions en la mobilitat i els viatges han afectat molt el turisme, que és el gran sector econòmic de Sri Lanka i una de les principals fonts d'ingressos.

Ara bé, els experts en economia i polítics de l'oposició assenyalen que el govern de Rajapaksa ha gestionat malament l'economia: han depès massa de les importacions de l'estranger en lloc de promoure la producció pròpia, i el deute extern amb altres països s'ha disparat.

El govern també ha pres decisions controvertides: a l'abril del 2021 va prohibir l'ús de fertilitzants químics per estalviar.se’n la importació i promoure l'agricultura orgànica. El mateix govern va retirar aquesta llei mesos més tard quan es va adonar que perjudicava la producció d'aliments, però ja era massa tard: les collites van quedar malmeses i els pagesos més pobres van perdre la producció i els ingressos.

Un lloc de trobada

Sri Lanka ha estat sempre un lloc de trobada. Aquesta diversitat queda reflectida en la seva població, formada per diverses ètnies i comunitats: singalesos, tàmils, àrabs, malais… La gran majoria de la població practica el budisme, però també hi ha musulmans, hindús i cristians.

Per la seva situació geogràfica, l'illa és lloc de pas de les rutes marítimes. Això va convertir-la en un territori molt cobejat durant l'època colonial, quan diversos països europeus van establir colònies a l’Àsia (i altres continents) per explotar-ne els recursos naturals i expandir els seus dominis.

Sri Lanka va ser colonitzada per Portugal i els Països Baixos al segle XVI, i a partir del 1815 va passar a estar sota el control de l'Imperi Britànic. L'illa es va fer coneguda pel cafè, el te i les espècies, molt apreciades a Europa.

Com a colònia britànica, aquest territori era conegut com a Ceilan i així va continuar durant molt de temps, fins i tot després d’independitzar-se l’any 1948. El 1972, el país va canviar el seu nom pel de Sri Lanka i es va convertir en una república.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -