18 maig 2024
spot_img
18 maig 2024

El Grup Wagner es rebel·la contra l’exèrcit rus

La rebel·lió ha augmentat la tensió amb el Kremlin, que acusa aquest grup privat de militars d’un intent de cop d’Estat

Divendres passat, Yevgueni Prigozhin, cap del Grup Wagner, es va declarar en rebel·lia contra el comandament militar del Ministeri de Defensa rus. Aquest grup privat de militars, que fins fa unes setmanes ha estat lluitant amb l'exèrcit rus a Ucraïna, va acusar el Kremlin d'atacar els seus homes i va fer una crida a iniciar una “marxa per la justícia” cap a Moscou.

Després de l'anunci de Prigozhin, els militars de Wagner van deixar el campament base a Ucraïna i es van endinsar a Rússia. Divendres a la tarda van prendre les instal·lacions militars de la ciutat de Rostov del Don, al sud-oest del país, i van avançar cap a Moscou.

Les accions de Wagner van desencadenar la tensió amb el president rus Vladimir Putin, que va qualificar els moviments del grup com una traïció. Des d'alguns sectors del govern, l'actitud d'aquest grup militar es va entendre com un intent de cop d'estat. El govern rus va introduir mesures antiterroristes a Moscou amb l'objectiu de blindar la ciutat i preparar-se per a un possible setge.

El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, va intentar mediar amb el líder del Grup Wagner, que hores més tard va acabar anunciant la retirada de les seves tropes per reduir les tensions. Per la seva banda, el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, va assegurar més tard que el govern rus no castigarà Prigozhin ni els seus homes.

Tot i que en principi la tensió s'ha dissipat, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha advertit que la crisi oberta després de la rebel·lió encara no s'ha acabat. Segons Blinken, l'operació de Wagner ha suposat un desafiament directe contra l'autoritat de Putin i caldrà esperar per veure com es desenvolupa la situació els propers dies.

Wagner, un grup paramilitar

El Grup Wagner és una empresa militar privada amb seu a Rússia que opera a diferents regions del món. El grup va ser identificat per primer cop el 2014, en el context de l'annexió russa de Crimea. En aquell moment, Wagner recolzava les forces separatistes prorruses a l'est d'Ucraïna.

El govern rus ha negat tenir una relació directa amb el grup Wagner i ha declarat que són una entitat privada. Tot i això, algunes investigacions asseguren que les Forces Armades de Rússia proporcionen munició i entrenament als militars reclutats pel grup.

La participació de Wagner ha estat alineada amb els objectius geopolítics de Rússia des dels inicis. Es creu que el grup albergava al voltant de 50.000 combatents quan va començar la guerra a Ucraïna el febrer del 2022. Fins ara, aquests militars han actuat com a mercenaris, proporcionant serveis de combat i suport a l'exèrcit rus.

A diferència dels soldats regulars que formen part de les forces armades dels països, els mercenaris són contractats per la seva habilitat en el combat i la disposició per participar en conflictes armats. A més, no estan subjectes a les lleis i les regulacions militars.

Des de l'esclat de la guerra a Ucraïna, el paper del Grup Wagner ha estat clau per a les victòries del Kremlin. Per exemple, els mercenaris van estar molt involucrats a la presa de la ciutat de Bajmut, a l'est d'Ucraïna. No obstant, després del que va passar aquest cap de setmana, el distanciament entre Wagner i el Kremlin és evident.

El cuiner de Putin

El cap actual dels Wagner és Yevgueni Prigozhin, un home de negocis que lidera diferents empreses a Rússia. El 1981, va ser condemnat per robatori i assalt, per la qual cosa va ser castigat amb 12 anys de presó. Un cop en llibertat i després de la caiguda de la Unió Soviètica, Prigozhin va emprendre la seva carrera com a empresari.

Va arribar a dirigir un luxós restaurant a Sant Petersburg, que es va convertir en un lloc molt atractiu per a les elits russes, inclòs Vladimir Putin. Més tard, Prigozhin va fundar una empresa de càtering que va aconseguir contractes governamentals exclusius per servir sopars al Kremlin. Per aquesta raó, a Prigozhin se'l coneix com “el cuiner de Putin”.

Prigozhin també és director de Patriot, un grup de mitjans de comunicació afí al règim rus que ha estat criticat per desinformar durant les eleccions presidencials dels Estats Units del 2016. L'oligarca rus ha estat acusat de manipular l'opinió pública i desinformar sobre la guerra de Ucraïna a favor de Rússia.

Malgrat tots aquests negocis, a Prigozhin ara se'l coneix per ser el líder del Grup Wagner. Des de l'inici de la guerra a Ucraïna, aquest oligarca ha lluitat pels interessos de Rússia. No obstant això, fa mesos que Prigozhin criticant el Ministeri de Defensa rus per no guanyar la guerra i permetre la mort de milers de soldats.

Treballa l’actualitat a l’aula   

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -