7 gener 2025
spot_img
7 gener 2025

El món entra en erupció

Diversos volcans s'han activat les últimes setmanes a diferents parts del planeta, des de Hawaii fins a Indonèsia, passant per Itàlia i Xile

En poc més de dues setmanes, diversos volcans a diferents parts del planeta han entrat en erupció i han activat els plans d'alerta de diferents països i regions. El primer va ser el volcà Mauna Lloa de Hawaii (Estats Units), que va ocupar els titulars de la premsa internacional a finals de novembre.

El Mauna Lloa és el volcà actiu més gran del planeta: ocupa més de 5.000 quilòmetres quadrats, formats per capes de lava endurida d'anteriors erupcions. De fet, el volcà ocupa gairebé la meitat de l'Illa Gran, l'illa més important de l'arxipèlag de Hawaii.

Després de gairebé 40 anys inactiu, ha començat a expulsar grans quantitats de lava. Així i tot, els experts assenyalen que l'erupció no suposa un perill imminent per als habitants de l'illa, ja que la lava llisca per una zona deshabitada i avança lentament per pendents poc pronunciats.

La situació és molt diferent a Indonèsia, on el volcà Semeru ha activat el pla d'emergència per a desastres naturals a l'illa de Java, on viu més de la meitat de la població del país (prop de 150 milions de persones).

A més d'escopir lava, el volcà també emet núvols calents que poden contenir cendra volcànica i gasos tòxics, molt perillosos per a la salut si s'inhalen. Prop de 2.000 persones han estat evacuades i traslladades a refugis. El Semeru ja va entrar en erupció fa un any i va provocar la mort de més de 40 persones i 5.000 desplaçats.

El volcà de Stromboli, una illa al sud d'Itàlia, també va entrar en erupció durant el cap de setmana i va provocar un petit tsunami que no ha causat destrosses. Les autoritats han activat un pla d'alerta per mantenir la població informada i preparada per una possible evacuació. De moment s'han cancel·lat les classes i totes les activitats marítimes.

Finalment, a Xile, el volcà Villarrica ha començat a expulsar gasos i columnes de foc, una activitat poc habitual en aquest volcà. El Villarrica es troba en una zona molt turística al sud del país, i una possible erupció posaria en perill diversos pobles i paratges naturals.

L'anell de foc del Pacífic

La gran majoria de volcans del món se situen en illes, formades per lava acumulada durant milers d'anys: el magma de diferents erupcions es va dipositant en capes, unes sobre les altres, fins a formar unes muntanyes de terra que sobresurten del mar.

Aquestes illes estan situades al marge de les plaques tectòniques: és on les plaques de l'escorça terrestre s'ajunten i, de vegades, deixen forats per on surten els materials de l'interior de la Terra. És el que es coneix com a zones de subducció: quan una placa s'enfonsa sota una altra de més gran, fet que pot provocar tremolors per la fricció (terratrèmols) i fuites de materials (volcans).

Una de les zones de subducció més importants és l'anell de foc del Pacífic, que recorre tot l'oceà Pacífic des de la costa est d'Àsia i Oceania fins a l'extrem nord de Rússia i Canadà, baixant per la costa oest d'Amèrica del Nord i del Sud.

Més de la meitat dels volcans del planeta es troben a la zona de l'anell de foc del Pacífic.

En aquesta zona hi ha una gran activitat sísmica i volcànica, ja que el fons de l'oceà Pacífic descansa sobre diverses plaques tectòniques que estan en fricció constant. Aquest anell recorre més de 40.000 quilòmetres, al llarg dels quals hi ha 452 volcans: són el 75% dels volcans actius i dorments de tot el món.

L'interior de la Terra

Els volcans són obertures a l'escorça terrestre de quilòmetres de profunditat. Generalment es formen als límits de les plaques tectòniques que cobreixen tota la superfície del planeta, fins i tot sota l'aigua (són els anomenats volcans submarins).

Entre aquestes plaques es formen uns orificis per on surt el magma: una massa de roques foses per la calor del nucli terrestre. El magma puja pel forat impulsat a pressió pels gasos de l'interior de la Terra, per això surt amb tanta força en forma d'erupcions volcàniques.

Es consideren “volcans actius” els que han entrat en erupció els últims 10.000 anys. Ara bé, cal distingir entre els volcans actius (fàcilment detectables perquè estan actualment en erupció) o els volcans dorments, que podrien entrar en erupció en qualsevol moment.

És molt difícil predir quan entrarà en erupció un volcà dorment. Els vulcanòlegs es fixen en diversos indicis: detectar terratrèmols i tremolors amb sismògrafs, controlar possibles deformacions del sòl provocades pel moviment de les plaques tectòniques o localitzar emissions de gasos volcànics que surten de la terra.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -