1 gener 2025
spot_img
1 gener 2025

El rei Carles III, coronat a Londres

La cerimònia de coronació proclamarà el nou monarca com a governador suprem i líder de l'Església a Anglaterra

El rei Carles III serà coronat a Londres, la capital del Regne Unit, el proper dissabte 6 de maig. La cerimònia se celebrarà a l'emblemàtica abadia de Westminster, una església anglicana del segle XIII situada al costat del Palau de Westminster, que és la seu del govern britànic.

En aquesta cerimònia, el monarca del Regne Unit serà coronat tant físicament com simbòlicament. Aquest acte no és imprescindible per exercir com a monarca (Carles III és rei des del moment en què va morir la seva mare, la reina Isabel II), però serveix per fer oficial el seu paper com a governador suprem i líder de l'Església a Anglaterra. En el cas de Carles III, la coronació té lloc vuit mesos després de proclamar-se rei.

La coronació de Carles III estarà presidida per l'arquebisbe de Canterbury, cap espiritual de l'Església d'Anglaterra, i la cerimònia tindrà diferents etapes. Primer hi haurà el reconeixement: l'arquebisbe presentarà el nou monarca, mentre els convidats cridaran "God save the King!" [Déu salvi el rei!]. A continuació, el Rei haurà de fer un jurament i prometre respectar la llei i l'Església d'Anglaterra.

Després es durà a terme la unció: assegut a la històrica Cadira de la Coronació (una cadira amb més de 700 anys d'antiguitat), el rei serà consagrat amb oli sagrat. Després tindrà lloc la investidura, moment en el qual Carles III rebrà diversos símbols de la monarquia britànica, com ara el ceptre (una vara d'or) i l'orbe (una esfera d'or). A continuació, l'arquebisbe li col·locarà la corona de Sant Eduard.

La reina consort Camila també serà coronada, però en un acte més breu. Finalment, tots dos protagonitzaran una processó cap al Palau de Buckingham, on els membres de la família reial saludaran a la multitud des del balcó.

Es preveu que uns 2.000 convidats assistiran a la coronació de Carles III, una xifra molt per sota del nombre d'assistents a la coronació d'Isabel II l’any 1953 (eren prop de 8.000). Entre els convidats hi haurà la família reial britànica, representants del Parlament britànic liderats pel primer ministre Rishi Sunak i membres de l'Església anglicana, a banda d'altres cases reials de diferents països. A més, l'esdeveniment es retransmètrà per televisió.

Història de les coronacions britàniques

La coronació és una de les cerimònies més importants al Regne Unit. De fet, la monarquia britànica és l'única monarquia europea que continua celebrant coronacions de caràcter religiós. A la majoria de països monàrquics, aquestes cerimònies han perdut interès i han estat substituïdes per investidures constitucionals molt menys ostentoses, en les quals el rei jura la Constitució.

Al Regne Unit, aquesta tradició es remunta al 1606, quan va tenir lloc la coronació de Guillem I d'Anglaterra (més conegut com a Guillem el Conqueridor), el primer rei d'origen normand. A partir d'aquesta cerimònia, tots els monarques anglesos han estat coronats a Westminster. Aquesta església també ha estat l’escenari d’altres esdeveniments importants, com el funeral de la reina Isabel II.

La cerimònia de la coronació ha anat canviant amb el temps, però alguns actes es mantenen encara avui. Per exemple, el reconeixement del nou monarca quan entra a l'abadia, el seu jurament, la unció amb oli sagrat, la investidura amb el ceptre o la col·locació de la corona.

A més, hi ha objectes que també han sobreviscut el pas del temps i s'han continuat fent servir. És el cas de la Cadira de Sant Eduard (també coneguda com a Tron d'Eduard i Cadira de la Coronació), encarregada l'any 1300 pel rei Eduard I, o la Corona de Sant Eduard, que data del 1661.

Així i tot, Carles III ha incorporat alguns canvis. Per arribar fins a l'abadia de Westminster no anirà amb la Gold State Coach, una carrossa daurada amb més de 200 anys d'antiguitat que Isabel II va fer servir a la seva coronació, sinó que utilitzarà la Diamond Jubilee, una carrossa més moderna amb calefacció i aire condicionat.

Els reptes del regnat de Carles III

El rei Carles III va ascendir al tron el 8 de setembre del 2022, després que la seva mare, la reina Isabel II, morís als 96 anys. El regnat d’Isabel II va ser un dels més llargs de la història:  durar 70 anys i es va convertir en una figura molt estimada i respectada al Regne Unit i a la resta del món.

Un dels grans reptes del nou monarca és mantenir aquest afecte i respecte que va aconseguir la seva mare. De moment, Isabel II continua tenint un índex d'aprovació del 80% entre els britànics, per sobre del 55% que obté el seu fill Carles, segons una enquesta de YouGov.

En aquest sentit, el rei també s'enfronta a un altre desafiament: assegurar el futur de la monarquia britànica en un moment en què la popularitat daquesta 'institució continua baixant, especialment entre els més joves. El 44% dels joves entre 18 i 24 creuen que la monarquia hauria de ser substituïda per un Cap d'Estat electe, segons una altra enquesta de YouGov.

A més, Carles III s'ha convertit en monarca en un moment difícil per al país. Els últims mesos, la població del Regne Unit ha viscut diverses crisis polítiques, econòmiques i socials com ara l’augment del cost de vida, la lluita per culminar el Brexit o el debat sobre la independència d’Escòcia. En aquest cas, els experts creuen que el rei ha de mantenir la neutralitat política que va caracteritzar el regnat de la seva mare.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -