22 maig 2024
spot_img
22 maig 2024

El tifó Rai assola les Filipines

La tempesta tropical ha afectat diverses illes de l'arxipèlag filipí i ha provocat centenars de morts

L'arxipèlag de les Filipines, que compta amb més de 7.000 illes, s'ha vist afectat per un poderós tifó que ha arrasat diverses illes i ha causat la mort de 375 persones, segons les xifres oficials provisionals. Més de 400.000 persones han estat evacuades i han hagut d'abandonar casa seva a la recerca de llocs més segurs.

Rai va començar a formar-se a l'oceà Pacífic fa una setmana. Els serveis meteorològics de les Filipines van pronosticar que seria un tifó molt potent, amb pluges torrencials i vents molt destructius, per això van alertar immediatament a la població per evacuar les zones de costa i refugiar-se a l'interior. 

Conegut com a tifó Odette a les Filipines, Rai és el 15è tifó que afecta el país enguany. Ha passat per nou de les principals illes del país i ha provocat greus destrosses a causa dels vents huracanats, que han arribat als 250 km/h al mar i a 195 km/h sobre terra. 

Fins ara s'han cancel·lat els vols als aeroports i els ports de mercaderies s'han tancat temporalment. Hi ha centenars de municipis sense electricitat ni internet i moltes carreteres tallades o bloquejades per les destrosses, fet que dificulta la comunicació i l’arribada dels equips de rescat.

En algunes illes, els forts vents han arrencat sostres i fins i tot han destruït cases i edificis construïts amb materials lleugers, com fusta o planxes de metall. El fort onatge podria inundar també les zones costaneres habitades.

A causa de la falta d'informació i de les dificultats per accedir a les zones més afectades, el govern filipí tem que la xifra de víctimes serà molt més gran. La recuperació també serà molt difícil, ja que moltes comunitats s'han quedat sense escoles, hospitals o subministrament d'aigua potable.

La majoria de ciclons es forma entre els mesos de juliol i octubre, per això el tifó Rai ha sorprès la població i les autoritats. Els experts assenyalen que el canvi climàtic i l'augment de temperatures global poden influir en aquests fenòmens meteorològics extrems i fer que siguin més intensos i freqüents. 

Un país afectat per la crisi climàtica

El territori de les Filipines registra el pas de prop de 20 tifons cada any. El més destructiu de la història recent va ser el supertifó Haiyan, que el 2013 va provocar la mort de 7.000 persones i va deixar 200.000 famílies sense llar. 

A més, el país es troba sobre l'Anell de Foc del Pacífic, una zona que acumula gairebé el 90% de l'activitat sísmica i volcànica del planeta. Això fa que les Filipines també visquin a terratrèmols i tsunamis freqüents. L'últim gran terratrèmol es va produir també al 2013 i va arribar als 7,2 graus en l'escala de Richter.

La situació geogràfica de les Filipines influeix de manera molt important en els efectes dels desastres naturals. Es tracta d'un país de costa, que amb prou feines pot oferir protecció davant de les aigües del Pacífic quan s'aixequen tempestes tropicals o tifons. A més, les zones costaneres estan habitades per la població més pobra i amb menys recursos, els habitatges dels quals fan servir materials de construcció poc resistents i no disposen de plans d'evacuació.

Tots aquests factors converteixen les Filipines en un dels països més vulnerables a l'impacte del canvi climàtic. Els propers anys la pujada del nivell del mar posarà en perill la població de la costa, mentre que els desastres naturals relacionats amb fenòmens meteorològics extrems seran cada vegada més habituals. Segons les Nacions Unides, el 90% dels desastres estan relacionats amb el temps i el clima.

Tempestes tropicals

Huracans, tifons i ciclons són el mateix fenomen meteorològic: una forta tempesta que s’origina a la zona del tròpic, la part central del globus terrestre.

En aquesta zona del planeta, les temperatures són més altes. Aquest clima facilita que l'aigua s'evapori i es creïn les dinàmiques que produeixen les tempestes tropicals: quan l'aigua s'evapora, l'aire calent s'eleva i deixa un buit a sota que absorbeix més aigua del mar en un cicle continu. Aquests canvis en les masses d’aire creen corrents de vent molt forts en forma d’espiral, que van acompanyats d’aigua i pluja.

El que diferencia un huracà d’un tifó o un cicló és el lloc del tròpic on es produeixen. A l'oceà Atlàntic Nord, Mèxic i el nord-est de l'oceà Pacífic es diuen huracans, en honor a Hurican, el déu del mal del Carib. Els huracans es produeixen entre els mesos de juny i novembre.

A la zona nord-oest del Pacífic, les mateixes tempestes es denominen tifons, en honor a Tifó, una divinitat grega relacionada amb els huracans. Finalment, a l'oceà Índic se'n diuen ciclons.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -