2 gener 2025
spot_img
2 gener 2025

El Vaticà accepta beneir parelles del mateix sexe

El papa Francesc avala amb la seva firma aquesta històrica mesura, que no inclou en cap cas considerar aquestes parelles com a “matrimoni”

El Vaticà ha acceptat beneir les parelles del mateix sexe, els matrimonis civils i les unions de fet. És una iniciativa històrica recollida en una nova declaració de la Santa Seu, que és la jurisdicció eclesiàstica central de l'Església Catòlica i la representació sobirana del papa.

En la primera part, el text publicat analitza l'origen i el sentit teològic de l'acte de la benedicció, revisant-lo des de l'Antic Testament. A continuació, amb un llenguatge clar, fa referència la possibilitat de beneir dues persones del mateix sexe que es volen i que volen compartir la seva fe amb l'Església i la comunitat de catòlics.

La mesura ha estat avalada pel papa Francesc, que continua amb el procés d'obertura que va començar fa uns quants anys. El Pontífex ha intentat mostrar una actitud més propera i dialogant amb les bases de fidels. Amb aquesta declaració, reconeix i acull dins de l'Església a part del col·lectiu LGTBIQ+, que durant anys n'ha estat apartat.

Només fa un parell d'anys, el 2021, la Congregació per a la Doctrina de la Fe (CDF), encarregada d'emetre aquest tipus de documents, va al·legar que l'Església catòlica no podia impartir la benedicció a les unions de persones del mateix sexe. Per això parlem d’un canvi de rumb molt important

Tot i això, el missatge de la Santa Seu és contundent en subratllar que aquestes parelles en cap cas podran ser considerades matrimoni, entès com la unió d'un home i una dona.

Església catòlica i col·lectiu LGTBIQ+

El catolicisme és una branca del cristianisme i una de les religions amb més seguidors del món: es calcula que hi ha més de 1.370 milions de persones batejades a la fe catòlica, segons Vatican News, el portal oficial de la Santa Seu. Per això, les decisions de l'Església Catòlica tenen una gran repercussió a nivell mundial. Por ese motivo, las decisiones de la Iglesia Católica tienen una gran repercusión a nivel mundial.

Tot i això, la societat ha evolucionat en les últimes dècades. Han aparegut nous moviments i ideologies que han desplaçat la religió com a centre de la vida i han plantejat nous dubtes, inquietuds i reivindicacions socials. És el cas dels drets del col·lectiu LGTBIQ+. Han aparecido nuevos movimientos e ideologías que han desplazado a la religión como centro de la vida y han planteado nuevas dudas, inquietudes y reivindicaciones sociales. És el cas dels drets del col·lectiu LGTBIQ+.

La relació entre l'Església i el col·lectiu LGTBIQ+ continua sent un tema de debat. El Catecisme de l'Església Catòlica, llibre que conté la doctrina cristiana, sosté que les persones homosexuals han de ser tractades amb respecte i compassió, però també afirma que els actes homosexuals són “intrínsecament desordenats”.

Al llarg del temps algunes persones dins de l'Església Catòlica han advocat per un enfocament més comprensiu i compassiu cap a les persones del col·lectiu. Sacerdots i religiosos han expressat públicament el seu suport a la comunitat LGTBIQ+ amb l'objectiu que també siguin reconeguts a l'Església.

En els darrers anys, el papa Francesc ha estat un dels que ha anat ampliant el seu discurs. Tot i això, l'Església Catòlica, com a institució amb una llarga història, valora la conservació de la tradició i els canvis introduïts solen ser avaluats acuradament per evitar divisions internes.

Discurs del papa Francesc

El debat sobre el tractament que ha de tenir l'Església amb les parelles homosexuals ha generat diversos conflictes interns des que el papa Francesc va ser elegit el 2013. a equiparar aquestes parelles a les heterosexuals. El Pontífex ha ofert una visió més aperturista d'acceptació a l'última dècada, tot i que en cap moment ha arribat a equiparar aquestes parelles a les heterosexuals.

El 2020, va recolzar les unions entre persones del mateix sexe i va assegurar que tenien dret a formar una família. El 2021, va demanar a pares i mares que acompanyin els seus fills que tenen una “orientació sexual diferent”. A principis del 2023, va comunicar que les persones trans podien ser batejades, igual que als nadons de parelles el mateix sexe.

Aquest tipus de canvis són fonamentals. L´Església, que té una gran repercussió a nivell mundial, està enviant un missatge d´inclusió i acceptació. El suport i la integració de totes les persones, independentment de la identitat de gènere o orientació sexual, és un pas crucial per protegir els seus drets humans.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per als subscriptors. Descobreix l'activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -