11 desembre 2023
spot_img
11 desembre 2023

Els tornados devasten Kentucky

Els vents huracanats han destruït habitatges i edificis i han provocat un centenar de morts a l'est dels Estats Units 

Una trentena de tornados han devastat diversos municipis a l'estat de Kentucky, a l'est dels Estats Units, i ha provocat gairebé un centenar de morts, però es tem que en puguin ser més. Les autoritats consideren que és el pitjor episodi de tornados en la història d'aquesta regió. 

La nit del divendres 10 de desembre, una sèrie de tornados es van desplaçar a través del territori de Kentucky i van arrasar amb tot el que van trobar al seu pas: cases, edificis, naus industrials… Milers de persones han perdut casa seva.

A Mayfield, un municipi d'uns 10.000 habitants, el tornado va destruir gairebé tots els edificis, l'ajuntament inclòs. Un dels llocs més afectats va ser una fàbrica d’espelmes: hi havia més de 100 persones a dins quan el tornado va impactar contra l'edifici, el vent va doblegar les parets i l’ estructura de la nau i va arrossegar la maquinària pesant. Els equips de rescat continuen buscant supervivents sota els enderrocs.

Els forts vents també han desplaçat cotxes i camions, i fins i tot van provocar el descarrilament d'un tren. Més al nord, a l'estat d'Illinois, els tornados van arrencar el sostre i les parets d'un centre d'emmagatzematge de Amazon.

El governador de Kentucky ha declarat l'estat d'emergència, fet que permet a les autoritats restringir alguns drets i llibertats per garantir la seguretat de la població. Per exemple, poden prohibir la circulació o suspendre les classes. També serveix per establir quines persones podran optar a indemnitzacions pels danys patits.

Aquesta onada de tornados ha afectat diversos pobles i ciutats en cinc estats: Kentucky, Illinois, Missouri, Arkansas i Tennessee. L’Oest Mitjà dels Estats Units és una zona habitual de tornados, ja que les grans masses d'aire calent del Golf de Mèxic xoquen amb l'aire fred procedent del nord.

Fenomen extrem

Els tornados són remolins d'aire que es formen en unes condicions climàtiques molt concretes, quan hi ha diverses capes d'aire a diferents temperatures i humitat. Tenen una forma semblant a un embut que connecta un núvol de tempesta amb el terra.

La majoria de tornados són molt curts, tenen una amplada inferior a 100 metres i recorren poc menys d'un quilòmetre abans d'esvair-se. No obstant això, els més extrems poden créixer i allargar-se en el temps i la distància.

Segons l'Escala Fujita, que mesura la intensitat dels tornados en funció dels danys provocats, els més destructius poden superar els 400 quilòmetres per hora i fer un o dos quilòmetres d'ample. Els tornados més grans, com el que ha devastat Kentucky, poden destruir edificis, arrencar arbres d'arrel i llançar objectes grans com vehicles per l'aire com si fossin míssils.

A diferència dels huracans, que són tempestes tropicals de grans dimensions, és molt difícil predir l'aparició de tornados i saber com evolucionaran. Els científics poden identificar algunes zones on aquests fenòmens meteorològics són més habituals, però no poden saber quan i on es formaran.

Per això el Servei Nacional de Meteorologia dels Estats Units té en marxa diverses campanyes per informar la població sobre com s’han de preparar per a l'arribada d'un tornado i com han d’actuar durant i després.

 

Tornados més freqüents i violents

Segons els registres, el tornado més devastador de la història dels Estats Units va tenir lloc el 18 de març de 1925: va recórrer 352 quilòmetres en poc menys de 4 hores i va causar 695 morts en tres estats. El tornado de Kentucky ha recorregut 365 quilòmetres en cinc estats, però ha provocat moltes menys víctimes gràcies als sistemes d'emergència i prevenció. 

Els tornados als Estats Units solen tenir lloc durant els mesos de primavera i estiu. En aquest sentit, els meteoròlegs assenyalen que és molt estrany que aquesta onada de tornados s'hagi produït al desembre, a punt de començar l'hivern, perquè els remolins de vent també necessiten que hi hagi vent càlid i humit.

Al setembre, l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i l'Oficina de les Nacions Unides per a la Reducció del Risc de Desastres (UNDRR) van presentar un informe en el qual anunciaven que les catàstrofes relacionades amb el clima s'han multiplicat per cinc els últims 50 anys.

L'augment de catàstrofes naturals és una de les conseqüències del canvi climàtic. No és que provoqui directament les catàstrofes, però sí que fa que siguin més freqüents i els seus efectes, més devastadors.

El canvi climàtic es caracteritza per un augment de les temperatures a tot el planeta. Aquesta situació escalfa els mars i oceans: l'augment de vapor d'aigua a l'atmosfera fa que les pluges i inundacions siguin molt més cabaloses, mentre que l'escalfament dels oceans provoca que les tempestes tropicals siguin més intenses. 

El resultat són més fenòmens climàtics extrems amb efectes destructius, mentre que les regions i països en desenvolupament, com Àfrica o el Sud-est Asiàtic, són les més afectades a causa de la falta de recursos de prevenció i a la dependència de la població sobre l'agricultura i els recursos naturals.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -