Els Especials Informatius de Junior Report són una eina educativa per tractar temes d’actualitat global, amb articles i una situació d’aprenentatge per fomentar el pensament crític i mobilitzar l’aprenentatge a l’aula.
Apagada elèctrica
Descobrim què ha provocat l’apagada elèctrica que ha afectat tota la península Ibèrica. Coneixem com funciona la xarxa elèctrica a Espanya, com es genera l’electricitat i com ens arriba l’energia a casa. Què passa quan s’apaga tot? A més, repassem el kit de supervivència que va recomanar la Unió Europea en cas de crisi.
Característiques:
- Continguts: Informació actualitzada i contextualitzada per treballar el tema a l'aula
- Durada: 1 hora
- Cursos: 1r cicle ESO, 2n cicle ESO, Batxillerat
Articles
- Apagada elèctrica massiva a Espanya i Portugal: què ha passat?Els talls de llum van afectar la península Ibèrica durant diverses hores, bloquejant carreteres i deixant milions de persones sense poder comunicar-se
- Què fem quan marxa la llum?L’apagada del 28 d’abril va posar de manifest fins a quin punt depenem de l’energia per dur a terme les tasques més bàsiques del dia a dia
- Com funciona la xarxa elèctrica?T’expliquem com es genera i distribueix l’electricitat des de les centrals elèctriques fins a casa nostra, escoles i hospitals
- Com actuar en situacions de crisi?Tot i que és poc probable que torni a passar una apagada d'aquestes característiques, és important conèixer certes recomanacions per a moments de crisi o emergència.
- Pel·lícules i sèries on una apagada general ho canvia totEt recomanem una llista d’obres audiovisuals que han mostrat les conseqüències d’una crisi energètica global
- Aigua, menjar i medicines: així és el kit d'emergència que recomana la UELa Unió Europea ha creat una guia perquè les persones puguin sobreviure de manera autònoma durant almenys 72 hores en cas de catàstrofe
Situació d’aprenentatge
Llegeix més: Apagada elèctricaAquesta situació d’aprenentatge té com a objectiu reflexionar sobre la dependència que tenim cap a l’electricitat i les desigualtats per accedir-hi, promovent l’empatia i la comprensió cap a les persones d’altres països. Té una durada d’1 hora i és adaptable per a tots els nivells educatius.
Presentem els objectius d’aprenentatge i les expectatives (3′)
- Reflexionar sobre com depenem de l’electricitat i com l’accés varia segons els diferents països.
- Posar en pràctica l’empatia i la comprensió de les realitats d’altres persones arreu del món.
- Analitzar les conseqüències de la manca d’electricitat i com afecta la vida diària i el desenvolupament dels països.
Introduïm el tema, formem grups i llegim (10′)
- Introduïm el tema. Expliquem el paper que té l’electricitat al nostre dia a dia i les desigualtats globals que hi ha. Recordem que més de 700 milions de persones al món no tenen accés a electricitat.
- Formem grups de 3-4 alumnes. A cada grup se li assigna un país que representa una situació específica respecte a l’accés a l’electricitat: països amb accés generalitzat a electricitat (Estats Units, Alemanya, Japó), països amb accés limitat o irregular (Índia, Mèxic, Sud-àfrica) i països sense accés o accés molt limitat (Níger, Txad, Afganistan).
- Lectura individual. Assignem un article de l’Especial Informatiu a cada grup. Dediquem uns minuts a llegir i prenem notes sobre les idees i conceptes més importants.
Com és l’accés a l’electricitat al món? (40′)
Investigació (10′)
- Cada grup investiga l’accés a l’electricitat al país assignat.
- Podeu respondre les preguntes següents: Quin percentatge de la població té accés a electricitat? Com afecta l’electricitat a la vida diària dels seus ciutadans (salut, educació, feina)? Quines solucions estan implementant?
Preparació de la presentació (20′)
- Recopilem la informació més important i preparem una petita presentació per compartir allò que hem après amb la resta de la classe.
- Cada grup s’ha d’organitzar per a l’exposició i assignar les tasques que cada integrant tindrà: per exemple, qui explicarà cada part.
Exposició i reflexió conjunta (10′)
- Cada grup presenta breument les dades sobre el país assignat.
- Després reflexionem sobre els aprenentatges d’aquesta activitat:
- Per què és tan important l’electricitat?
- Com seria la nostra vida si no hi tinguéssim accés?
- Com influeix no tenir llum a les oportunitats de desenvolupament d’un país?
Tancament (2′)
Finalitzem la sessió destacant la importància que té reflexionar sobre la dependència de l’electricitat a les nostres vides. També incidim en la necessitat de ser més conscients de les desigualtats globals i de generar empatia i comprensió cap a les persones d’altres països.
Unitats Didàctiques relacionades
Cáritas