14 juliol 2024
spot_img
14 juliol 2024

Feliç any del drac

L'Any Nou xinès se celebra en una data diferent a occident, amb la particularitat que cada any és representat per un animal

El 10 de febrer del 2024 va ser el primer dia de l'Any Nou xinès. Aquesta festa, també coneguda com Any Nou lunar o Festa de la Primavera, és una de les més importants a la cultura xinesa.

Tot i que a la Xina s'utilitza generalment el mateix calendari que a la resta del món (el calendari gregorià: 12 mesos i 365 dies), els ciutadans del país segueixen el calendari tradicional xinès per a algunes festivitats. Per això l'arribada de l'Any Nou no se celebra l'1 de gener, sinó que és una data que varia cada any.

L'Any Nou xinès es basa en un calendari lunisolar, on els dies i els mesos es fixen en funció de la posició del sol i les fases de la lluna. Aquesta festivitat comença el primer dia del primer mes lunar d'aquest calendari, una data que canvia cada any però que generalment cau entre finals de gener i mitjans de febrer.

Una de les particularitats de la cultura xinesa és que cada any està representat per un dels dotze animals de l'horòscop xinès: rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos i porc. Aquest 2024 és l'any del drac.

Segons la creença popular, l'animal que regeix l'any en què neix una persona influeix en les característiques de la seva personalitat, però també a la destinació i la fortuna al llarg de la seva vida.

Celebrant l'Any Nou xinès

L'Any Nou xinès coincideix amb el Festival de Primavera, una festivitat que se celebra per honrar els déus i ancestres. Es creu que aquesta es remunta al segle XIV aC C., quan governava la dinastia Shang, per la qual cosa és una festa mil·lenària.

Abans de l'arribada del cap d'any, les persones netegen casa seva per desfer-se de la mala sort de l'any passat. Durant els dies posteriors, les famílies es reuneixen per menjar, preparant plats especials i tradicionals que simbolitzen la prosperitat, la longevitat i la bona sort.

Aquesta festa és tan important que, durant la celebració, es produeix un dels moviments migratoris més importants del món: milions de ciutadans xinesos recorren milers de quilòmetres, des d'altres ciutats del país o des de l'estranger, per tornar a casa i celebrar el cap d’any amb les seves famílies.

Es decoren els carrers i les cases amb guirnaldes vermelles, el color de la bona sort a la cultura xinesa, amb l'objectiu d'atreure la fortuna. A més, els adults solen donar sobres vermells amb diners als nens com a símbol de bona sort. No hi falten els focs artificials i les desfilades de dragons.

La celebració s'allarga durant dues setmanes fins a la Festa dels Fanalets, on els carrers s'omplen de grans i elaborats fanalets de paper. Aquesta se celebra el quinzè dia del primer mes al calendari lunisolar i marca el darrer dia de les celebracions.

L'any del drac

A la Xina, cada any està representat per un dels dotze animals de l'horòscop xinès. L'assignació de l'animal del zodíac any segueix un cicle que es repeteix cada 12 anys. Per exemple, aquest 2024 és l'any del drac, però també ho va ser el 2012, el 2000 i el 1988.

Cada animal del zodíac xinès té una sèrie de característiques atribuïdes. En el cas del drac, aquest és un dels animals més importants de la mitologia xinesa i la seva imatge ha estat utilitzada durant mil·lennis per simbolitzar força, majestuositat i estatus.

Es creu que l'any del drac comporta energia positiva i oportunitats per a l'èxit i la prosperitat. A més, es diu que les persones nascudes durant els anys d'aquest animal són carismàtiques, enèrgiques, ambicioses i plenes de vitalitat.
Totes aquestes creences tenen segles d'història i han estat transmeses de generació en generació com a part de l'herència cultural xinesa. Per a moltes persones, creure en les supersticions forma part de la seva identitat cultural i els fa sentir connectats amb la comunitat.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -