26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

Fi als creuers al centre d’Amsterdam

L’ajuntament prohibeix l’entrada d’aquests vaixells al nucli històric per limitar el nombre de visitants i frenar la contaminació

Amsterdam, capital holandesa que té un dels ports més grans d’Europa, ha prohibit que els creuers atraquin al centre de la ciutat. La prohibició implica el tancament de la terminal central de creuers al riu IJ, que es podria fer efectiva a partir de l’any que ve.

L’objectiu de l’ajuntament holandès és reduir l’afluència de turistes i frenar la contaminació que aquests hotels flotants provoquen a l’ambient. Cada any, la ciutat rep al voltant de 20 milions de turistes; dels quals, uns 300.000 arriben a través de creuers.

La capital europea té grans ambicions en termes de sostenibilitat. L’ajuntament vol millorar i mantenir el seu entorn i recursos naturals a llarg termini, disminuint les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Segons han comentat membres del govern local, el turisme de creuers va contra aquesta idea.

Un estudi realitzat per CE Delft, centre de recerca especialitzat en problemes mediambientals, va revelar que un creuer ancorat al port d’Amsterdam emet tanta contaminació en un dia com 31.000 camions a l’autopista de la ciutat.

No es tracta de la primera ciutat europea que ha pres aquest tipus de mesures. A l’estiu del 2021, va entrar en vigor el veto al trànsit de vaixells de més de 25.000 tones pel canal de la Giudecca, al centre de Venècia. Actualment, els vaixells que fan escala en aquesta ciutat italiana ho han de fer lluny del nucli antic.

Un turisme insostenible

La presència de creuers a les ciutats pot augmentar la visibilitat d’aquests llocs com a destinació turística i atraure més visitants. Això pot aportar beneficis econòmics: els turistes acostumen a gastar diners en excursions, compres, restaurants i altres activitats locals.

Tot i això, aquest tipus de turisme de masses pot tenir conseqüències negatives. D’una banda, aquests hotels flotants emeten grans quantitats de gasos amb efecte d’hivernacle i partícules contaminants, a més d’alliberar aigües residuals als oceans. Tot això pot contribuir al canvi climàtic ia la qualitat dolenta de l’aire i l’aigua.

D’altra banda, els creuers suposen l’arribada de milers de turistes de cop a les ciutats. Això pot provocar congestió a les àrees turístiques, cosa que dificulta la mobilitat tant de viatgers com de residents. A més, el flux massiu de turistes pot provocar un desgast més gran de les instal·lacions i infraestructures locals.

Aquest tipus de turisme també comporta un augment dels preus de béns i serveis: restaurants, lloguers turístics i activitats culturals solen ser més cars durant les visites turístiques. Com a conseqüència, la població local es pot veure obligada a desplaçar-se des de les zones cèntriques a la perifèria per poder assumir-ne els costos.

Visió esbiaixada de la ciutat de destinació

Els creuers solen promocionar-se com una oportunitat de viatjar en gran. Aquests hotels flotants inclouen allotjament, menjars i activitats d’entreteniment a bord. A més, els creuers solen visitar múltiples destinacions, cosa que permet als turistes explorar diferents llocs en un mateix viatge.

El problema és que aquests viatges es tradueixen en visites molt curtes de poques hores. La majoria de les destinacions turístiques que reben creuers estan dissenyades per satisfer els interessos dels viatgers i proporcionar una experiència atractiva en aquest curt període de temps disponible.

Però en unes hores els turistes no tenen l’oportunitat d’experimentar la vida quotidiana dels residents locals, cosa que dificulta la comprensió profunda de la cultura, les tradicions i la història del lloc. Com a conseqüència, els viatgers poden obtenir una visió esbiaixada, estereotipada o molt simplificada de la ciutat que estan visitant.

Per abordar aquestes limitacions, algunes ciutats estan treballant per millorar l’experiència i permetre als turistes de creuers tenir un contacte més autèntic amb la realitat local. Altres autoritats estan regulant aquest tipus de turisme per assegurar el desenvolupament sostenible de les ciutats.

Durant aquest mes de juliol, Junior Report oferirà materials didàctics setmanalment. Podeu subscriure-us a la nostra newsletter per seguir l’actualitat durant l’estiu.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -