L'esquerra i la ultradreta francesa han destituït el primer ministre Michel Barnier en una moció de censura
El primer ministre francès Michel Barnier ha estat destituït del seu càrrec. La coalició d'esquerres del Nou Front Popular (NFP) ha impulsat una moció de censura contra ell, que ha comptat amb el suport de la formació ultradretana Reagrupament Nacional (RN). Les dues agrupacions polítiques han votat a favor que Barnier acabi amb el seu seu mandat.
La destitució ha tingut lloc tot just tres mesos després del seu nomenament, de manera que Barnier s'ha convertit en el primer ministre més breu de la Cinquena República de França. Tant NFP com RN han pres aquesta decisió després que l'Executiu aprovés la llei de pressupostos de la Seguretat Social per al 2025 sense el suport de l'Assemblea Nacional.
La votació deixa a França sense govern, una situació d'inestabilitat que enfronta el país a un futur polític incert. Ara el president de França, Emmanuel Macron, haurà de buscar una solució a aquest bloqueig i haurà de designar un nou cap de govern que substitueixi Barnier. Tot i això, l'escenari que es planteja és complicat.
Després de les eleccions legislatives celebrades al juliol, l'Assemblea Nacional de França va quedar fragmentada en tres grans blocs: el d’esquerres (NFP), el del centre macronista (liderat pel president Macron) i el de l'extrema dreta de Le Pen (RN). Cap dels blocs té la majoria absoluta, de manera que arribar a acords és difícil.
Què és una moció de censura?
Per entendre què és una moció de censura, primer cal tenir clara la diferència entre el parlament (poder legislatiu) i el govern (poder executiu). Aquests dos òrgans tenen rols diferents: el parlament, elabora i aprova les lleis, mentre que el govern, les executa i dirigeix l'administració del país.
La moció de censura és una eina que té el parlament per controlar el govern. Els legisladors poden expressar la seva manca de confiança al govern per les decisions que aquest hagi pres, i presentar una moció. Si la majoria de diputats vota a favor, el govern ha de dimitir.
Això és exactament el que ha passat a França. El primer ministre Michel Barnier (que representa el Govern) va activar l'article 49.3 de la Constitució per aprovar els pressupostos de la Seguretat Social per al 2025. Aquest article atorga al primer ministre la capacitat d’aprovar lleis sense que hi hagi una votació a l'Assemblea Nacional (cambra baixa del Parlament francès).
Aquesta decisió no va agradar gens a la resta de formacions polítiques, que consideren que el debat parlamentari és essencial en democràcia. Per això, van decidir engegar una moció de censura, que ha acabat amb la destitució de Barnier.
Què passarà ara?
A França, el primer ministre és escollit pel president de la República, d'acord amb la Constitució. Encara que hi hagi llibertat d'elecció, el president és habitual que nomeni algú que tingui el suport del Parlament, és a dir, una persona que formi part del partit polític que hagi obtingut un ampli suport dels ciutadans a les eleccions.
En aquest sentit, el més “lògic” hauria estat que Emmanuel Macron hagués escollit un primer ministre del Nou Front Popular, que va obtenir el nombre d'escons més elevat (193) a les últimes eleccions. La coalició d'esquerres va superar la coalició macronista (168 escons) i l'extrema dreta de Le Pen (143). Tot i això, no va ser així.
Macron va escollir a Barnier, polític conservador que pertany a Els Republicans i que va quedar en quarta posició a les eleccions. Després de la moció de censura contra Barnier, el president ha de tornar a elegir un nou candidat. Els mitjans apunten a dos possibles substituts: l’actual ministre de Defensa, Sébastien Lecornu o el centrista François Bayrou
No obstant això, l'elecció del nou primer ministre no ha de per què posar fi a la crisi política que travessa França. L’Assemblea Nacional està molt fragmentada i serà difícil arribar a acords. Una possible solució a aquesta divisió seria tornar a les urnes, però el país ha d'esperar un any entre unes eleccions i les altres.
Treballa l'actualitat a l'aula
Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!