23 setembre 2023
spot_img
23 setembre 2023

Grans invents ‘made in Xina’

El país asiàtic ha estat el bressol de creacions tan revolucionàries com la pólvora, el paper, la impremta i la brúixola

Si llegim l’etiqueta de qualsevol objecte que tinguem a mà, probablement hi trobarem la inscripció ‘made in Xina’: no es casualitat que sigui la principal potència exportadora del món.

Però, a banda d’això, el país asiàtic ha aportat al món alguns invents fonamentals que demostren l’avançada que ha estat la seva cultura durant el transcurs de la història.

La pólvora 

Obstinats a donar amb la fórmula d’una poció que provoqués la immortalitat, a uns alquimistes xinesos se’ls va ocórrer al segle IX barrejar elements com el nitrat, el sofre i el carbó. No van aconseguir crear l’elixir que buscaven, sinó alguna cosa molt diferent: la pólvora.

Els mongols i els àrabs van contribuir a expandir el nou invent pel món, quan van descobrir la utilitat que tenia a la guerra: servia per disparar els projectils a les armes de foc i per fabricar bombes.

La pólvora també s’ha utilitzat a la mineria i a la construcció d’infraestructures (per excavar túnels, per exemple), així com per elaborar focs artificials, tot un art a Xina.

El paper

La invenció del paper va ser molt important per facilitar la transmissió de la cultura, el comerç i la comptabilitat.

Donar amb un element barat i fàcil de produir, transportar i conservar no va ser senzill. Abans del paper s’utilitzaven altres materials com el papir o el cuir. Els avantatges del paper, no obstant això, van acabar per imposar el seu ús.

No es coneix amb certesa quan es va començar a produir el paper a Xina. Sí se sap que, al voltant de l’any 100 a. de C. un conseller de l’emperador, anomenat Cai Lun, va posar les bases per millorar i estendre la seva fabricació.

Els cinc passos principals en l’antic procés de fabricació de paper xinès. (Wikipedia)

Al voltant del segle VIII, l’ús del paper es va anar estenent pel món islàmic, i a través d’ell va entrar a l’Europa medieval al voltant del segle XI. 

La impremta

La impremta va ser un altre invent que va contribuir a estendre la cultura perquè va permetre mecanitzar la reproducció dels textos, una tasca molt pesada que fins llavors es feia a mà.

A Occident, la invenció de la impremta moderna s’associa al nom de l’alemany Johannes Gutenberg (al voltant de 1440).

No obstant això, quatre segles abans de la seva genial idea, els xinesos ja havien trobat una manera d’imprimir amb tipus mòbils, és a dir, utilitzant una peça individual per a cada caràcter.

Aquest tractat de medicina és un dels textos més antics que es conserven impresos amb tauletes de fusta. (Wikipedia)

La brúixola

La brúixola ha estat un dels aliats més importants dels marins al llarg de la història. Originalment es tractava d’una agulla imantada surant en un recipient ple d’aigua. L’extrem imantat de l’agulla sempre apunta al nord, la qual cosa permet conèixer la direcció a seguir.

No queda clar quan es va descobrir el magnetisme. Al principi, entre els segles II i III a. de C., es va considerar un fenomen màgic i s’utilitzava en rituals de d’endevinació.

Els primers esments a l’ús d’agulles imantades per a l’orientació daten del segle XI. Amb el temps, les brúixoles es van anar perfeccionant i es van convertir en petites capsetes on l’agulla surava dins d’un oli que les feia més estables.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -