22 gener 2025
spot_img
22 gener 2025

Història de les Nacions Unides

L’ONU fa més de 70 anys que treballa perquè els països es comprometin per un món millor

La primera vegada que es va utilitzar el concepte de “Nacions Unides” va ser el 1942, a la meitat de la Segona Guerra Mundial (1939-1945). El president dels Estats Units, Franklin D. Roosevelt, va proposar una aliança de 26 països per lluitar junts en el conflicte i es va aprovar la Declaració de les Nacions Unides.

La Segona Guerra Mundial continua sent recordada com el pitjor conflicte de la història moderna: hi van morir desenes de milions de persones i va haver-hi pèrdues significatives en tots dos bàndols. Molts països van trigar dècades a recuperar-se.

Per evitar que el món tornés a enfrontar-se amb unes conseqüències tan greus, els països es van unir per crear un organisme internacional que facilités la cooperació entre governs. Així va ser com va néixer l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

El 26 de juny de 1945, 51 països van signar la Carta de les Nacions Unides, un acord que va entrar en vigor el 24 d’octubre. Per això, el Dia de les Nacions Unides se celebra cada any en aquesta data.

https://www.instagram.com/p/BbCf54WBYTg/?utm_source=ig_embed

Al final de la Primera Guerra Mundial (1914-1918) ja s’havia creat una organització encarregada de vetllar per la pau i la seguretat al món: la Societat de Nacions. Per desgràcia, aquesta organització va desaparèixer quan no va poder evitar la Segona Guerra Mundial.

Més de 70 anys ajudant la humanitat

L’ONU està composta per una desena d’òrgans de govern, com l’Assemblea General o el Consell de Seguretat, que en defineixen les principals línies polítiques.

D’altra banda, existeixen diferents programes, fons i agències que treballen per dur a terme aquestes polítiques en diferents àmbits, com el medi ambient (PNUMA), la infància (UNICEF), els refugiats (ACNUR) o la igualtat de gènere (ONU Dones).

L’ONU també té un cos militar que treballa per al manteniment de la pau: els anomenats Cascos Blaus. Aquest cos no intervé en atacs, sinó que actua com a suport en zones de conflicte per evitar els enfrontaments.

https://www.instagram.com/p/BnhFaovgJRm/?utm_source=ig_embed

A més del desarmament i el manteniment de la pau, l’Organització també defensa els Drets Humans, ofereix ajuda humanitària en situacions d’emergència i treballa per complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

En més de 70 anys d’història, la tasca de l’Organització de les Nacions Unides, les seves agències i els programes en què participa han rebut 11 vegades el Premi Nobel de la Pau.

https://www.instagram.com/p/BmtRaZ4BOh_/?utm_source=ig_embed

Crítiques a l’organització

Malgrat els esforços per mantenir la pau, eliminar les desigualtats i protegir les persones en situació vulnerable, l’ONU també ha rebut nombroses crítiques pel seu funcionament.

Alguns països en vies de desenvolupament asseguren que existeix una “Divisió Nord-Sud” en què els països rics del nord solament participen de l’ONU per motius de seguretat, mentre que les nacions del sud exigeixen més poder de decisió en l’Assemblea per poder influir en les polítiques globals.

També han sortit a la llum diversos casos de corrupció amb diners de fons d’ajuda humanitària. Això ha fet créixer la desconfiança de la gent i d’alguns governs, com el dels Estats Units, que consideren que l’ONU és una organització sobredimensionada i ineficient, que malgasta recursos en tràmits burocràtics.

Finalment, una de les principals crítiques al funcionament de les Nacions Unides és el funcionament del Consell de Seguretat. Dels 15 membres del Consell, n’hi ha 5 de permanents amb dret a vet: Xina, França, Rússia, Regne Unit i Estats Units.

Així, encara que la gran majoria de països estiguin d’acord en un assumpte, no poden actuar si un dels cinc països s’hi oposa. Aquesta norma impedeix que l’ONU hagi actuat en situacions d’emergència com la guerra a Síria.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -