15 gener 2025
spot_img
15 gener 2025

Itàlia cap a a les polítiques anti-immigració

El vicepresident italià, Matteo Salvini, mostra públicament el seu rebuig a l’acolliment de refugiats

Itàlia és un dels països europeus que acull més refugiats: situat enmig del Mediterrani, el sud del país i l’illa de Sicília queda relativament a prop de la costa de Líbia, d’on salpen milers de refugiats a la recerca d’una vida millor a Europa.

No obstant això, després d’anys d’acollir a milers de migrants a la deriva, el govern italià ha fet un gir cap a les polítiques de dreta i ha decidit tancar els seus ports a l’arribada de més embarcacions de rescat.

Aquest gir xenòfob està liderat per Matteo Salvini, actual vicepresident i ministre de l’Interior d’Itàlia. En saber que la nau Aquarius, amb 629 migrants a bord, no desembarcaria a Itàlia sinó a Espanya, Salvini va declarar: “Victoria! Primer objectiu assolit”.

Salvini és diputat de la Lega Norte, un partit de dretes del nord d’Itàlia amb un discurs molt dur contra la immigració.

La Lega Norte va guanyar les eleccions que es van celebrar el passat mes de març amb unes mesures populistes que prioritzen els drets ciutadans italians davant els nouvinguts, als qui acusen de llevar la feina i les ajudes socials.

Les polítiques de dretes, com les que defensa Salvini, presenten propostes tan controvertides com la de censar al poble romaní o gitano resident a Itàlia i expulsar als que estiguin en situació irregular.

El nou fitxatge de la dreta europea

Amb les seves polèmiques declaracions, Matteo Salvini s’ha donat a conèixer fora del seu país i ha guanyat popularitat entre els partits polítics populistes, que són contraris a la Unió Europea i estan guanyant poder en alguns països.

La immigració és un dels temes preferits d’aquests partits i representants polítics: consideren que la UE la gestiona de forma deficient i ho utilitzen com a excusa per atacar als migrants.

D’una banda, estan en contra de la lliure circulació de persones als països de la Unió. Creuen que els països haurien de poder gestionar les fronteres com considerin i limitar l’accés de persones si així ho desitgen.

D’altra banda, acusen a la Unió Europea de no defensar adequadament les fronteres exteriors, és a dir, les fronteres dels països membres amb altres països fora de la UE.

Marine Le Pen, la líder del Front Nacional francès, o Heinz-Christian Strache, del Partit de la Llibertat i vicecanceller d’Àustria, són alguns dels polítics europeus que defensen aquest discurs amb duresa.

Una porta d’entrada a Europa 

Molts migrants i refugiats entren a Europa a través d’Itàlia perquè és el camí més curt des de la costa africana.

La història de l’embarcació de rescat Aquarius és només un exemple entre els centenars de vaixells i pasteres que creuen el Mediterrani des de Líbia i es dirigeixen a Itàlia. Els seus ocupants, la majoria procedents de països africans com Sudan, Nigèria i Eritrea, viatgen fins a Líbia per creuar el mar cap a Europa.

Molts italians opinen que la Unió Europea fa una mala gestió de la immigració i que per això Itàlia, pel fet de ser una porta d’entrada, acaba acollint moltes més persones que altres països europeus.

Per això reclamen que la responsabilitat respecte a migrants i refugiats es reparteixi millor entre els països.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -