L’actual president dels Estats Units ha retirat la seva candidatura per a les properes eleccions del 5 de novembre després de ser durament criticat
Joe Biden ha fet un gir radical a la campanya de les eleccions nord-americanes del proper 5 de novembre. L’actual president dels Estats Units ha anunciat que deixa la carrera presidencial i no presentarà la seva candidatura per a la reelecció en els propers comicis.
“És el millor per al meu partit i el país”, va argumentar el mandatari en una carta compartida a la ciutadania. La decisió arriba menys de quatre mesos abans que els nord-americans acudeixin a les urnes per elegir el pròxim president en unes eleccions en què ja es coneix el candidat republicà: l’expresident Donald Trump.
Aquest gir a la cursa electoral per la Casa Blanca ha passat després de setmanes d’intensa pressió dels companys demòcrates de Biden i dels seus votants, arran del debat presidencial contra Trump de finals de juny. La trobada entre tots dos candidats va posar de manifest la preocupació per l’elevada edat del president, de 81 anys.
A la seva carta, Biden ha mostrat el seu suport a Kamala Harris com a propera candidata. Després de la victòria dels demòcrates, Harris es va convertir en la primera vicepresidenta de la història dels Estats Units. Si finalment és elegida com a candidata del seu partit, buscarà ser la primera presidenta.
La sortida de Biden
El futur polític de Joe Biden estava des de fa dies a la corda fluixa. En unes setmanes, l’encara president ha passat de ser el candidat més votat en la història dels Estats Units (amb més de 79 milions de vots) a estar envoltat de desconfiança, tant pels seus votants com pels mateixos membres del partit demòcrata.
Tot va començar el 28 de juny, quan Biden i el candidat republicà Donald Trump van fer un debat presidencial a la cadena de televisió CNN. L’actual president va arribar a perdre el fil del seu discurs, li va costar acabar les frases i va balbucejar diverses vegades.
La trobada va servir per sembrar dubtes sobre les capacitats de Biden. Les xarxes socials es van omplir de vídeos del debat, on milers d’usuaris van fer broma sobre els fets. Les crítiques sobre el seu exercici no van deixar de viralitzar-se i, un dia després, el diari The New York Times va arribar a demanar al president que abandonés la carrera electoral.
En els últims dies, Biden ha insistit que no deixaria la candidatura. Tot i això, les crítiques cap al mandatari no han deixat d’escalar, especialment després de la retirada de suport de figures tan rellevants com la de l’expresident Barack Obama, que ha assenyalat que el president havia de “reconsiderar seriosament” el futur de la seva candidatura.
Finalment, Biden no ha pogut enfrontar aquestes pressions i ha renunciat.
Elecció del president als EUA
La Constitució dels Estats Units estableix un sistema electoral d’elecció indirecta. Això vol dir que els ciutadans nord-americans no voten directament el president, sinó uns representants que després deleguen el seu vot.
Aquests representants també es coneixen com a electors i són convocats pels partits polítics. Els electors es reparteixen entre els 50 estats: a tot el país n’hi ha un total de 538, que conformen el Col·legi Electoral (l’autoritat que elegeix el president dels Estats Units). Això es tradueix que el candidat no guanya amb més vots, sinó amb més electors.
Per aquesta raó, es diu que a les eleccions nord-americanes hi ha dos tipus de vot: el vot popular (la ciutadania que vota els representants) i el vot electoral (quan els representants voten el candidat a la presidència). Aquests dos vots solen coincidir: si els representants demòcrates són els més votats pels ciutadans a la majoria d’estats, és molt probable que guanyi el candidat demòcrata.
Tot i això, també hi ha hagut excepcions com les eleccions presidencials del 2016. Donald Trump va guanyar les eleccions i es va convertir en president malgrat haver obtingut el suport de 2,8 milions de votants menys que la seva rival Hillary Clinton. El candidat republicà va guanyar en vots electorals: en va obtenir 306 contra els 232 de la demòcrata.