Societat / ODS / Notícia patrocinada

La cuina catalana sedueix el món sencer

La distinció de Regió Mundial de la Gastronomia durant el 2025 fa valdre la riquesa del patrimoni alimentari català i la tasca dels productors i productores del territori

Els cuiners i cuineres catalans donen el tret de sortida a les actuacions de la Regió Mundial de la Gastronomia/Premsa Generalitat de Catalunya
Els cuiners i cuineres catalans donen el tret de sortida a les actuacions de la Regió Mundial de la Gastronomia/Premsa Generalitat de Catalunya

L’any 2025, Catalunya ostenta la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia, un reconeixement que situa el nostre país com a referent internacional en l’àmbit de la cuina i l’alimentació. Aquesta és la primera vegada que una regió europea rep aquest títol, i ho fa gràcies a una combinació d’elements que van molt més enllà de la bona taula.

Aquest reconeixement l’atorga l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), una organització que destaca les regions que treballen per millorar la qualitat de vida de la ciutadania a través de la gastronomia, la sostenibilitat, la cultura alimentària i la innovació.

Més enllà de la cuina

Quan parlem de gastronomia, sovint pensem en plats boníssims d’Instagram o en cuiners estrella. Però la cuina catalana va molt més enllà. Amb la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia es valora tot allò que envolta el menjar: el territori on es produeixen els aliments, les persones que els cultiven o elaboren, les receptes que es transmeten de generació en generació i les noves maneres de cuinar que ens projecten cap al futur.

Catalunya compta amb una gran varietat de paisatges, des de l’alta muntanya fins al litoral, que ofereixen productes de gran qualitat. A més, hi ha una llarga tradició culinària que conviu amb una escena gastronòmica creativa i reconeguda internacionalment, com ho demostren els 54 restaurants amb estrella Michelin que hi ha avui al país.

Un projecte amb vocació de país

Aconseguir la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia 2025 ha estat possible gràcies al treball conjunt de moltes persones i sectors: productors locals, cuiners i cuineres, cellers, empreses turístiques, entitats culturals i institucions públiques. Tots ells han sumat esforços per demostrar que la gastronomia pot ser una eina de transformació positiva per al país.

Per exemple, dins del marc de la Regió Mundial de la Gastronomia 2025, es posaran en marxa iniciatives com la ruta “Tasta el Grand Tour de Catalunya”, un recorregut per conèixer el país a través dels sabors de productes com els formatges artesans dels Pirineus o l’oli d’oliva amb denominació d’origen protegida de les Garrigues, o la creació d’un Gastro Mapa, una guia visual que mostra els millors indrets del territori català per descobrir vins i plats locals.

Aquest mapa destaca experiències enogastronòmiques i mostra també les diverses Denominacions d’Origen (DO) del vi i les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) de Catalunya.

També hi haurà esdeveniments com l’Àpat Catalunya, un gran sopar popular on la cuina catalana serà la protagonista, i l’obertura de dos espais immersius: el Centre d’Inspiració Enogastronòmica de Falset i l’Espai Cuina de Mar de l’Ametlla de Mar, on es podrà aprendre i gaudir de la cuina del territori. Aquests dos espais conviden a viure una enogastronomia sostenible a través d’experiències diverses i també assaborir l’autèntica cuina marinera.

A més, aquest 2025 Les explotacions agroalimentàries que vulguin obrir-se al públic i participar en la iniciativa Benvingut a Pagès, podran seguir un programa d’acompanyament professional per millorar la seva competitivitat. 

Descobrir i valorar el que mengem

Aquest reconeixement internacional també vol reforçar la relació entre alimentació i cultura. En aquest sentit, es vol donar a conèixer d’on venen els productes que consumim, com es produeixen, qui els fa possibles i com poden contribuir a un futur més just i sostenible.

Per tant, la Regió Mundial de la Gastronomia és una oportunitat per a tota la societat, i especialment per als joves, per descobrir la riquesa del patrimoni alimentari català i valorar la feina de tantes persones que hi ha darrere de cada plat. També pot ser l’ocasió per conèixer professions vinculades al sector alimentari, des de la cuina fins a la comunicació gastronòmica o l’agroturisme.

Catalunya ha estat escollida com a Regió Mundial de la Gastronomia perquè entén la cuina i el menjar com una combinació de sabor, identitat i compromís amb la terra. La gastronomia no és només cosa de grans cuiners. És cultura, sostenibilitat, creativitat i també una porta oberta a noves oportunitats.

Tant si t’agrada compartir receptes a Instagram com si et veus col·laborant en un projecte d’agricultura ecològica al teu poble, el sector de l’alimentació pot ser una manera de construir un futur més verd, més just i amb més sabor.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)