22 gener 2025
spot_img
22 gener 2025

La infància als països en guerra

La violència i els conflictes armats suposen una violació dels drets humans, especialment dels més petits

Per Inés Pérez Vera

Molts nens i nenes d’arreu del món viuen diàriament situacions que violen els seus drets però, sens dubte, els més desprotegits són aquells que es troben a zones de conflicte armat i pateixen les conseqüències de la guerra.

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides va elaborar el 2017 un informe amb les principals violacions de drets contra els infants observades a 20 països afectats per conflictes.

Entre les principals violacions registrades, l’informe parla d’assassinat i mutilació, reclutament de nens soldat per part de grups armats, atacs a escoles i hospitals, violència sexual, segrest i bloqueig a l’ajuda humanitària.

El 2018 es van comptabilitzar un total de 25 conflictes armats a tot el món, segons el Global Conflict Tracker [Rastrejador Global de Conflictes] del Council on Foreign Relations, una organització que investiga les relacions internacionals i les situacions de conflicte als diferents països.

En molts casos són conflictes en curs des de fa anys o dècades. Una desena es van intensificar durant l’any passat, especialment la guerra civil a Síria i el Sudan del Sud, però també cal parlar de les guerres oblidades, com la guerra al Iemen.

 

El Sudan del Sud

La guerra civil al Sudan del Sud va començar el 2013 i, des de llavors, més de 16.000 nens han estat reclutats com a nens soldat, segons dades de la Unicef. Alguns d’aquests nens han aconseguit ser alliberats, però el conflicte s’ha endurit els últims mesos i això dificulta el procés de desmobilització.

Els nens soldat posen la seva vida en risc, viuen situacions traumàtiques i els seus drets estan totalment desprotegits. En el cas de les nenes, els grups armats les converteixen en esclaves sexuals. El segrest i l’explotació sexual de les nenes s’han convertit en armes de guerra.

La guerra té unes altres conseqüències, com la falta d’accés a una educació i a una alimentació correcta. Al Sudan del Sud, més de la meitat dels menors no van a escola i 250.000 nens pateixen desnutrició. A més a més, n’hi ha molts que han estat separats de les seves famílies o estan en parador desconegut.

 

Síria

La guerra a Síria va començar el 2011 i és un dels conflictes més greus de l’actualitat. El 2018, el nombre de víctimes mortals s’enfilava a 500.000 segons l’Observatori Sirià de Drets Humans.

Una vegada més, els més petits són els més vulnerables en aquesta situació. El 2018 van morir 1.106 nens i nenes durant els combats a Síria, l’any més mortífer per als infants des que es va iniciar la guerra segons la UNICEF.

En aquest país en guerra, les mines antipersona (explosius que s’amaguen sota terra) són la principal causa de morts infantils. A més a més, el conflicte impedeix l’arribada d’ajut humanitari (aliments, aigua, atenció sanitària). I cal afegir la greu situació de la mainada als camps de refugiats, que veu compromesos la seva educació, la seva salut i el seu futur.

 

El Iemen

La guerra civil al Iemen es va iniciar després de la Primavera Àrab del 2011. Aquest conflicte és conegut com la “guerra oblidada” a causa de la poca difusió que ha tingut en els mitjans de comunicació malgrat les seves greus conseqüències.

La població del Iemen pateix la pitjor crisi humanitària del món, segons un comunicat de diverses de les agències de les Nacions Unides.

Més d’11 milions de nens (el 80% de tots els nens iemenites) depenen de l’ajuda humanitària per sobreviure.

Dos milions de nens al Iemen no poden anar a escola per culpa de la guerra. (Yahya Arhab / EFE)

El tema de la setmana té la col·laboració de la Universidad Católica de Murcia (UCAM)

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -