22 novembre 2024
spot_img
22 novembre 2024

La infància en un camp de refugiats

Els menors a camps de refugiats viuen en condicions precàries i pateixen la falta d’accés a una educació de qualitat

Els conflictes armats, les persecucions, la violència i la violació de drets humans porten milions de persones a fugir i abandonar les seves llars cada any.

L’any passat es van produir 70,8 milions de desplaçaments forçosos al món, segons dades de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). D’aquestes persones obligades a desplaçar-se, 25,9 milions es van allotjar a camps d’acollida.

La xifra de menors és una de les més preocupants: representen la meitat dels refugiats al món. Aquesta situació afecta la infància i l’adolescència de milions de nens, molts dels quals s’enfronten sols a aquesta travessia.

En l’actualitat, els principals conflictes que afecten nens refugiats són les guerres civils a Síria i el Iemen, la violència que s’estén a la República Democràtica del Congo i el Sudan del Sud, i la persecució de l’ètnia rohingya a Birmània.

Però, un cop ja han fugit de la violència, com viuen i quines són les seves condicions de vida als campaments de refugiats?

 

La vida en condicions precàries

Al principi, els campaments de refugiats són assentaments temporals pensats per donar allotjament, alimentació, educació i serveis sanitaris a persones que fugen de la persecució i la violència.

No obstant, aquestes condicions no sempre es donen i els serveis dels camps es veuen desbordats per l’arribada de migrants. A més a més, segons dades de l’ACNUR, els refugiats poden fer una estada mitjana de 17 anys en un camp.

La falta d’accés a l’aigua potable és un dels problemes més greus. A molts camps aconseguir-ne resulta molt difícil perquè es troben a zones apartades. La manca d’aigua té diverses conseqüències, no només a l’hora de beure o cuinar, sinó també per mantenir la higiene i evitar malalties i infeccions.

A l’hivern, la situació es complica encara més. La falta d’electricitat i de recursos com mantes, calefactors i roba d’abric fan que la situació sigui molt dura per als refugiats, especialment per als nens i la gent gran.

No obstant això, un dels riscos més grans és que els nens i nenes perdin el seu futur. Quan abandonen les seves llars, els menors d’edat deixen d’assistir al col·legi. Es calcula que hi ha 3,7 milions de nens refugiats que no van a escola, segons xifres de l’ACNUR.

L’educació ofereix protecció contra l’explotació i l’abús, beneficia la seva recuperació social i ajuda a promocionar la pau. Sense estudis mínims, aquests nens estan condemnats a la pobresa.

 

Nens refugiats, els més vulnerables

La seguretat dels menors és una de les preocupacions més grans quan arriben a camps de refugiats. La violència de la qual fugen sol aconseguir també els campaments i els nens són els més vulnerables davant de situacions d’assetjament, abús sexual i maltractament.

En moltes ocasions es veuen obligats a tornar a fugir i intentar sobreviure pel seu compte. Una situació que en compromet tant el present com el futur.

https://twitter.com/MSF_Prensa/status/1042064401350774784Viure en unes condicions tan precàries afecta l’estat emocional dels nens refugiats i pot derivar en problemes de salut mental com ansietat, pànic, depressió… Per aquest motiu l’atenció psicosocial és primordial, perquè puguin continuar sent nens i gaudir de la seva infantesa.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre els Drets dels Infants.

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: DRETS DELS INFANTS.

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -