19 maig 2024
spot_img
19 maig 2024

La lluna blava embolcalla Halloween

El dia més terrorífic de l’any se celebrarà coincidint amb la segona lluna plena d’octubre, un fenomen que es produeix cada 19 anys

Per Raquel Sáez

Carbasses il·luminades, bruixes, gats negres o llops udolant sota una impressionant lluna plena. Totes aquestes imatges i moltes més són les que ens vénen al cap quan pensem en Halloween. S’acosta la nit més terrorífica, que aquest any serà més especial que mai. Hem hagut d’esperar 19 anys per tornar a poder celebrar Halloween amb una lluna blava o Blue Moon.

 

Una lluna que no és blava

L’observació de la Lluna sempre ha aixecat molta expectació. Per això, al llarg de la història s‘han generat múltiples noms populars associats al satèl·lit terrestre: blau, de sang, de sang blava…

“El nostre calendari és de tipus solar, de manera que els nostres mesos no coincideixen exactament amb cicles complets de les fases de la Lluna. Per això, com que hi ha mesos més llargs, es poden produir dues llunes plenes en un mateix mes. Quan es produeix aquest fenomen, parlem de lluna blava”, explica el director científic del Parc Astronòmic Montsec (PAM), Salvador J. Ribas.

No tornarem a veure una lluna blava fins al 2039, 2058 o 2077. (GYI)

Però no cal caure en l’error. La lluna blava no adquireix aquest color. El seu origen es deu a una mala traducció de l’anglès antic. Blue Moon deriva de la paraula belewe (traïdor) o, en aquest cas, traïdora. Es coneixia així perquè una lluna addicional a la primavera implicava estendre el dejuni de la quaresma. El terme va quedar abreujat com blwe i després es va transformar definitivament en blue.

Hem d’esperar entre dos i tres anys per tornar a veure una lluna blava. Però més encara per veure dues llunes plenes en el mateix mes, com succeirà el 31 d’octubre.

L’explicació es troba en el cicle metònic, nomenat així pel grec Meton d’Atenes. Aquest astrònom va descobrir el cicle lunar: han de passar 19 anys perquè l’òrbita de la Terra i de la Lluna coincideixin en la mateixa posició. Per això, no tornarem a veure una lluna blava a l’octubre fins el 2039, 2058 o 2077.

Depenent de l’any, podem observar entre 12 i 13 llunes plenes. La podem distingir fàcilment: es troba completament il·luminada, es pot veure durant tota la nit i des de qualsevol punt de la planeta. “Això es produeix quan trobem tot el seu disc il·luminat. En aquest moment, gairebé de manera exacta, a un costat de la Terra queda el Sol i a un altre, la Lluna. Quan aquesta alineació és perfecta, és quan es produeix un eclipsi de lluna”, apunta el responsable del PAM.

 

Esperar 19 anys més

Tampoc ens podem oblidar de la lluna de sang blava, un altre nom popular. “Quan es produeix un eclipsi de lluna, coincideix totalment amb el Sol, de manera que pren un color vermellós. I recordem que aquest fenomen es pot produir durant la segona Lluna plena del mes (o Blue Moon). D’aquí, aquesta denominació”, segueix Ribas.

Les tenebres i el terror de la nit impregnaran el 31 d’octubre. Però no tot serà foscor aquest Halloween. La nit de bruixes quedarà il·luminada per una lluna blava. I no la tornarem a veure fins d’aquí a 19 anys.

Informació elaborada en col·laboració amb el Parc Astronòmic Montsec

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -