14 juliol 2024
spot_img
14 juliol 2024

La NASA estudia els ovnis

Fa mesos que un grup d'experts investiga fenòmens aeris no identificats i afirma que no hi ha prou dades per conèixer la seva naturalesa

L'Administració Nacional d'Aeronàutica i l'Espai (NASA, per les sigles en anglès) ha reconegut que alguns dels ovnis investigats durant els últims mesos pel grup d'estudi encara no tenen explicació. Els experts d’aquest organisme sostenen que la manca de dades d’alta qualitat no permet aclarir amb rigor la naturalesa d’aquests fenòmens.

És la conclusió que han compartit aquesta setmana a la primera reunió pública que aquest grup d'experts ha organitzat des de la seva creació el 2022. El grup, que reuneix especialistes de diversos àmbits com la física o l'astrobiologia, es va constituir l'any passat per emportar a terme una anàlisi dels fenòmens aeris no identificats.

Per referir-nos a aquests fenòmens hem utilitzat històricament el terme “objecte volador no identificat” (ovni). Tot i això, ara la NASA prefereix utilitzar “fenomen aeri no identificat” (FANI), per allunyar-se de les teories de la conspiració que durant anys han envoltat aquests albiraments inusuals.

A diferència del que passa a les pel·lícules de ciència ficció, quan parlem d'ovnis o FANI ens referim a qualsevol objecte o fenomen aeri que no es pot identificar de manera immediata i que no té una explicació clara en aquell moment. És a dir, no implica automàticament que sigui una nau espacial extraterrestre.

L'objectiu dels experts de la NASA és cercar una explicació a aquests fenòmens i avançar en la comprensió científica de l'espai i l'atmosfera terrestre. L'organisme ha assegurat que la investigació d'aquests objectes és interessant tant per a la seguretat nacional com per a la seguretat aèria.

Però la feina no és fàcil. Els científics han assenyalat que durant mesos han estat assetjats per la seva feina, cosa que ha dificultat la investigació. L'equip sosté que és fonamental normalitzar l'estudi d'aquests fenòmens i, per això, han decidit compartir públicament els seus darrers descobriments.

Després d'aquesta primera reunió, s'espera que l'organisme publiqui els mesos d'estiu un informe més detallat sobre la seva activitat en aquest àmbit. Això es convertiria en un fet històric ja que, durant anys, el govern dels Estats Units va classificar la informació sobre els ovnis com a secret.

Ovnis, més enllà de la conspiració

Quan pensem en ovnis és molt comú que se'ns vingui al capdavant la imatge d'un plat volador que sobrevola la Terra on a dins viatgen extraterrestres d'un altre planeta. Aquesta idea, que ha captivat la nostra imaginació, s'ha desenvolupat al llarg dels anys a diferents pel·lícules i sèries de televisió de ciència ficció.

Aquesta idea també ha estat impulsada per pseudociències com la ufologia, que estudia i cerca explicacions extraterrestres per als ovnis. En lloc de basar-se en evidències objectives, la ufologia es recolza en testimonis subjectius, relats anecdòtics i teories especulatives.

Des del punt de vista científic, un ovni simplement és qualsevol objecte o fenomen aeri que no es pot identificar de manera immediata. La ciència cerca analitzar i explicar aquests fenòmens utilitzant eines i mètodes científics rigorosos, com fotografies, vídeos, radars i testimonis verificables.

A més, la majoria dels albiraments tenen una explicació natural. De vegades són fenòmens atmosfèrics o astronòmics, d'altres simplement són aeronaus convencionals i, en altres casos, són errors de percepció. Tot i així, hi continua havent fenòmens que són inexplicables i per això els experts segueixen investigant.

Hi ha vida més enllà de la Terra?

La possibilitat que hi hagi vida més enllà del nostre planeta ha intrigat la humanitat durant segles. Fa anys que la ciència realitza estudis exhaustius per investigar si hi ha organismes vius en altres llocs de l'espai. Però aquesta vida extraterrestre no necessàriament estarà personificada en criatures alienígenes com les de les pel·lícules.

A més de l'estudi d'ovnis, la NASA també té un programa d'astrobiologia actiu que investiga els orígens, l'evolució i la distribució de la vida fora de la Terra. Altres organismes com l'Agència Espacial Europea (ESA, per les sigles en anglès) també estan duent a terme diverses missions espacials en aquesta direcció.

Aquesta cerca es basa en la idea que les condicions per a la vida, com l'aigua líquida, la presència de certs elements químics i l'energia disponible, podrien existir a altres llocs de l'univers. Per exemple, l'estudi de la presència d'aigua a Mart i Júpiter cerca determinar si aquests planetes podrien albergar vida actualment.

Però aquestes investigacions van fins i tot més enllà del nostre sistema solar. L'astronomia ha identificat l'existència d'exoplanetes, és a dir, planetes que orbiten estrelles diferents al Sol. Actualment, multitud de científics i científiques intenten trobar si aquests llocs també podrien tenir condicions adequades per a la vida.

Des del punt de vista científic, la vida extraterrestre podria adoptar una gran varietat de formes i característiques; per exemple, a través de microorganismes capaços de sobreviure en ambients extrems de temperatura, salinitat, acidesa o radiació.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -