13 juny 2024
spot_img
13 juny 2024

La primera dona presidenta de Mèxic

La candidata oficialista Claudia Sheinbaum ha guanyat les eleccions i prendrà el relleu de López Obrador després de sis anys de mandat

Mèxic ha triat Claudia Sheinbaum com la primera dona presidenta de la seva història després d'uns comicis en què estaven cridades a les urnes més de 97 milions de persones. La candidata de l'oficialisme ha estat escollida per gairebé el 60% dels votants, superant els líders de l'oposició Xóchitl Gálvez i Jorge Álvarez Máynez.

Sheinbaum, del Moviment de Regeneració Nacional (Morena), succeirà a Andrés Manuel López Obrador (AMLO), que governa Mèxic des de fa sis anys. Durant tota la campanya electoral, ella mateixa ha repetit que la seva política continuarà els passos d'AMLO, cap del partit i a qui ella considera el seu mentor

Abans de ser candidata a la presidència, Sheinbaum va ser cap de Govern de Ciutat de Mèxic, sent la primera dona escollida que va exercir el càrrec. Un cop oficialitzada la seva victòria, iniciarà les funcions com a presidenta el proper 1 d'octubre. Aleshores haurà d'enfrontar-se als grans reptes que encara segueixen pendents al país, com la seguretat, el finançament públic o la migració.

La campanya prèvia a les eleccions va estar marcada per la violència i la inseguretat: van ser assassinats uns 30 candidats i més de 4.000 aspirants es van retirar per por de represàlies. En alguns estats de Mèxic, les candidatures no tiren endavant sense l'aprovació dels grups criminals que controlen les diferents zones.

Per la seva banda, la jornada electoral va transcórrer amb normalitat a la major part del país, excepte a l'estat de Pobla. Almenys dues persones van morir per tirotejos iniciats en diversos punts d'aquest estat del centre de Mèxic, cosa que va causar la suspensió temporal de la votació a dos municipis.

Els reptes de Mèxic

Durant la campanya i als debats amb els altres candidats, Claudia Sheinbaum, la nova presidenta de Mèxic, s'ha dedicat a defensar els èxits de López Obrador. El fins ara president portava sis anys al càrrec, i d'ell heretarà els grans desafiaments de Mèxic.

El primer repte a què s'enfrontarà Sheinbaum és el de la creixent inseguretat, un tema que ha marcat la campanya, amb assassinats polítics i renúncia de candidats per por de represàlies. Durant els sis anys del mandat del president AMLO, es van produir 188.000 homicidis al país

L'altre gran problema serà el del finançament de la despesa pública. Sheinbaum hereta un dèficit fiscal de gairebé el 6%, el més gran en una cambra de segle. La presidenta electa necessita omplir les arques de l'Estat per finançar les ajudes directes que actualment reben 25 milions de mexicans joves, adults grans i persones amb discapacitat.

Altres dels reptes són la migració (dels gairebé 2,5 milions de creus de migrants als Estats Units, un terç correspon a mexicans), la pobresa (situació que viu un terç de la població) i el creixent impacte del canvi climàtic (Mèxic té cada cop més sequeres i problemes d'escassetat d'aigua).

Una dona a la presidència

Filla de pares científics i d'origen jueu, Claudia Sheinbaum va estudiar física a la Facultat de Ciències de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM). Va apostar per la ciència en un moment i un país on les bretxes de gènere en aquest camp encara eren molt pronunciades.

Després de guanyar les eleccions, la política oficialista ha agraït als seus votants haver-la convertit en la primera presidenta de Mèxic en tota la història. 

Entre els seus primers compromisos, ha dit que el seu Govern respectarà la diversitat de gènere i sexual. En una entrevista per al diari El País, ha promès que la seva primera mesura serà enviar una iniciativa per modificar la Constitució perquè es reconegui la igualtat substantiva de les dones i la no violència.

Els analistes creuen que el fet de tenir a una dona al càrrec de la presidència implicarà un avenç dels drets polítics de les dones a Mèxic. Parlem d'un dels països amb una major taxa de feminicidis a tot el món, i on la situació de les dones al país és molt precària.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -